Obrazovanje chineasy naucite kineski

Objavljeno 10/05/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 1 minute

Kako jednostavno naučiti kineski – Chineasy

Jedan od najtežih jezika za naučiti je svakako kineski, no uz pomoć Chineasy-ja moguće ga je naučiti čitati u kratkom roku na relativno jednostavan i zanimljiv način. Kreatorica Chineasy-ja je ShaoLan, a samo učenje temelji se na jednostavnim lekcijama s prepoznavanjem ideje iza simbola i njegova značenja.

Video prezentacija Chineasy-ja s uputama

Početak Chineasyja

Odrastajući u Tajvanu kao kći kaligrafa, ShaoLan od malena njeguje ljepotu, oblik i formu kineskih znakova. Stoga se posvetila ideji razumjevanja i cijenjenja ovog fascinantnog jezika za sve željne proširivanja horizonta.

Preselila se u Englesku te završila studij u Cambridgeu. No, promatrajući svoj novi život primjetila je da su ljudi željni znanja o Kini i njezinoj kulturi – samo je postojala jedna velika prepreka >> jezik. Tada je počela razmišljati o novom načinu za jednostavnije čitanje kineskog.

Chineasy simboli

>>> Trgovci i hotelijeri budućnosti morat će govoriti i kineski  

Metodologija

Razvila je metodu koja daje mogućnost ne-kineskom čitatelju naučiti pisani jezik te samo razumijevanje njegovog osnovnog oblika i smisla. Nakon što se prepozna nekoliko osnovnih skupina simbola moguće ih je kombinirati te tako naučiti desetke dodatnih znakova. Ponavljanjem ovog “prepoznavanje” i kombiniranja procesa, studenti mogu brzo naučiti nekoliko stotina simbola u iznenađujuće kratkom vremenu.
chineasy_metodologijaKineski znanstvenik je svladao nevjerovatnih 20.000 znakova, no da bi svladali razinu temeljne pismenosti dovoljno je poznavati samo tisuću simbola. No, ono što je najzanimljivije: ako naučite samo najznačajnijih dvjesto znakova, to je dovoljno da znate čitati oko 40{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} popularne kineske književnosti. Također, dovoljno je i za mnoge praktične primjene – čitanje prometnih znakova i jelovnika restorana, kao i hvatanje suštine novinskih članaka i web stranica.

Chineasy je doista moćan alat za ne-kineske čitatelje koji omogućuje razumije značenja kineskih znakova brzo i učinkovito. Proces memoiranje je zabavan, brz i dugotrajan.

Više o Chineasy-ju pogledajte na:

chineasy.org
facebook.com/ShaoLanChineasy

Tagovi: , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor.Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik