Obrazovanje Maker Faire Slavonski Brod

Objavljeno 21/06/2023 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Maker Faire Slavonski Brod: Proslava inovacija koja je proširila granice tehnološke kreativnosti

U petak, 16.6.2023., Slavonski Brod je bio domaćin Maker Faire-a, festivala inovacija, kreativnosti i tehnologije koji je privukao 30 izlagača iz industrije 4.0 i strojarstva. Dvorana Brod bila je središnje mjesto na kojem su posjetitelji imali priliku vidjeti impresivne izložbe poput različitih vrsta dronova, inovacija za pametno korištenje otpada, programiranje robota na adruino sustavu te robotske ruke i mnoge druge.

Ovaj značajan događaj organizirali su Tehnička škola Slavonski Brod i školski klub za digitalnu fabrikaciju FabLab Slavonika i FabLab Zagreb. Otvaranje međunarodnog sajma inovacija obavila je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača, a podršku festivalu inovacija je pružio i predstavnik Hrvatske gospodarske komore, gospodin Tomislav Tekić.

Maker Faire Slavonski Brod je donio globalno priznanje gradu zahvaljujući entuzijazmu njihovih nastavnika, profesorice Šoronde i profesora Matasovića, koji su stekli licencu za FabLab managere. Projekt RCK Slavonika 5.1, koji je osnažio nastavnike i učenike putem raznih radionica i razmjene iskustava te opremio Tehničku školu najnovom tehnološkom opremom, nalazi se u završnoj fazi, a Maker Faire je vrhunac tog projekta.

Ravnateljica Tehničke škole, Vikica Lukić

Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod
Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod

Cilj Maker Faire-a je okupiti umjetnike, znanstvenike i obrtnike koji su voljni podijeliti svoje znanje te prezentirati svoje hobije, eksperimente, projekte i inovacije.

FabLab promiče digitalnu fabrikaciju, omogućujući pretvaranje ideja u gotove proizvode. Digitalna tehnologija služi mašti, kreativnosti i inovativnosti te zadovoljava potrebe zajednice. Također je istaknula da digitalna fabrikacija nema obrazovne ni dobne granice.

Nastavnica strojarske grupe predmeta, Tatjana Šoronda

Maker Faire Slavonski Brod
Tatjana Šoronda, FabLab Slavonika

Tehnička škola je u sklopu projekta “RCK Slavonika 5.1” osigurala Maker Faire licencu te postavila grad Slavonski Brod na globalnu kartu Maker Faireova. U tu svrhu je u sklopu projekta pokrenut školski klub za digitalnu fabrikaciju FabLab Slavonika koji će uskoro biti otvoren za šire građanstvo u obliku raznih radionica i edukacija na najnovijoj tehnološkoj opremi. Godišnji plan i program FabLaba možete pogledati na njihovim stranicama. 

Maker Faire Slavonski Brod je organiziran u okviru projekta Tehničke škole Slavonski Brod “RCK Slavonika 5.1”. Projektom “Slavonika 5.1” Tehnička škola Slavonski Brod, u suradnji s partnerima, uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u sektoru strojarstva kako bi u regiji od 5 županija stvorili privlačan, inovativan i tehnološki napredan sustav obrazovanja i osposobljavanja spreman za provedbu učenja temeljenog na radu.

Saznaj više informacija na fablab.slavonika.eu i društvenim mrežama Tehničke škole Slavonski Brod.

Više o aktivnostima projekta pogledajte na linktr.ee/tssbhr //  #RCKSlavonika #TSSBHR 

Sadržaj ove objave financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta Slavonika 5.1.

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik