EU info kutak

Sadržaj

1. O Europskoj uniji

+ 1.1. Institucije EU

Shematski prikaz institucija Europske unije:

Shematski prikaz institucija Europske unije

+ 1.2. Fondovi

Shematski prikaz fondova Europske unije:

Shematski prikaz fondova Europske unije

Programi unije:

Programi unije

+ 1.2.1. Primjeri uspješno realiziranih projekata

Sve je više onih koji se odluče na prijavu projektne ideje, no često javnost nije informirana kada se neki uspješan i hvale vrijedan projekt realizira. U nastavku slijedi par primjera uspješno realiziranih projekata koje će vam, nadamo se, uljepšati dan.

ESCO – OBRAZOVANJE ZA SOCIJALNO ZADRUGARSTVO – NOVE MOGUĆNOSTI ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM

Autonomni centar je nositelj projekta.

Partneri:

 • Međimurska županija
 • Udruga slijepih Međimurske županije
 • Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije
 • Društvo tjelesnih invalida Međimurja
 • Društvo distrofičara, invalida celebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invaliditeta Čakovec

Suradnici:

 • Razvojna agencija REDEA d.o.o.
 • Hrvatski zavod za zapošljavanje – područna služba Čakovec

Područje provedbe: Međimurska županija

Vrijeme provedbe: 4. prosinca 2010. – 04/12/2011

Cilj projekta: Glavni cilj projekta je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvijanjem novih modela i metoda rada na lokalnoj/nacionalnoj razini.

Ciljana skupina: 180 osoba s invaliditetom koje su prijavljene pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, PS Čakovec i članovi/ice udruga osoba s invaliditetom s područja Međimurske županije.

Očekivani rezultati:

 • Odrađena je procjena ciljne skupine, te su pripremljeni kurikulumi obrazovnih programa.
 • Pripadnici ciljne skupine povećali su dosadašnju razinu znanja pohađanjem stručnih obrazovnih programa (web administrator/ica, voditelj/ica ureda, šivač/ica, knjigovođa/knjigovotkinja) te su osposobljeni za (samo)zapošljavanje.
 • Pripadnici ciljne skupine povećali su radno iskustvo.
 • Uspostavljena je socijalna šivačka zadruga.
 • Implementirana je promotivna kampanja

Ukupna vrijednost projekta: 110.120,12 €

Projekt djelomično financira Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala iz područja zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja namijenjenih osobama s invaliditetom i onima koji se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju i obrazovanju (grant shema “Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada”).

 

MLADI PODUZETNICI-TEŽITE VIŠEM!

Udruga: Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V.

Partneri:  udruga ‘Hoću kući’ Knin, srednja strukovna škola “Kralj Zvonimir, srednja škola “Lovre Montija” , veleučilište “Marko Marulić”, udruženje obrtnika Knin i Hrvatska gospodarska komora Knin

Cilj projekta: Educirati i osnažiti mlade ljude za buduće aktivno i uspješno sudjelovanje u poslovnom svijetu kroz osmišljavanje i pokretanje “virtualnih poduzeća” te poticanje na njihovo aktivno sudjelovanje u društvenom, ekonomskom i političkom životu kao i u razvoju njihovih zajednica kroz pripremu Programa za mlade.

Ciljane skupine i krajnji korisnici: mladi u dobi od 14-29 godina, srednjoškolci i studenti te lokalne građanske udruge i institucije EU

Očekivani rezultati:

 • osmišljeno i registrirano više virtualnih poduzeća u dvije srednje škole, organizirane edukacijske radionice za srednjoškolce
 • jedna te studijske posjete uspješnim poduzećima, zadrugama, obrtima, udrugama
 • organizacija jednog mini sajma u školi te sajmova u županiji
 • registrirana “virtualna poduzeća” će postati članovi nacionalne i europske mreže “virtualnih poduzeća”
 • promocija virtualnih poduzeća

EU financijska sredstva potpore: 47.988,35 EUR

Više primjera uspješno realiziranih projekata prema strukturnim fondovima možete vidjeti ovdje.

Primjeri uspješno realiziranih projekata u Hrvatskoj su navedeni ovdje.

2. Mladi u Europi

+ Opširnije

Europska unija osim gospodarskih i političkih koristi pridonosi stvaranju i onih društvenih, osobito među mladima koji su nositelji potencijala svakog društva, nacije. Mogućnosti su brojne, a glavni program za obrazovanje, edukaciju, osposobljavanje i razvoj sporta među mladima je Erasmus+, s proračunom od 14,7 milijardi eura. Navedeni program, realizira se u razdoblju od 2014. do 2020. godine u cilju subvencioniranja projekata i aktivnosti koje provode mladi samostalno i/ili u sklopu udruga i drugih organizacija.

Detalji su dostupni na linku.

Vodič program za Erasmus+

3. Edukacija

+ Regionalna konferencija – Pametno korištenje EU fondova 2014 za održivi i kompetitivni turizam

Regionalna konferencija na temu “Pametno korištenje EU fondova 2014 za održivi i kompetitivni turizam”

DATUM: OD 26.09.2013 DO 27.09.2013
LOKACIJA : ISTARSKA SABORNICA U POREČU

Prilika za  upoznanje s iskustvima europskih regija u privlačenju sredstava iz EU fondova, te o perspektivama financiranja turizma u novom programskom razdoblju od 2014.-2020.

+ Akademija za pripremu infrastrukturnih i drugih velikih projekata

DATUM: OD 17.09.2014 DO 19.09.2014
LOKACIJA: Veleučilište VERN Zagreb

Program edukacije o pripremi infrastrukturnih i drugih projekata veće vrijednosti pod nazivom „EU PROJEKTI AKADEMIJA ZA INFRASTRUKTURNE I VELIKE PROJEKTE“ održati će se 17., 18. i 19. rujna 2014. u Zagrebu u prostorijama Veleučilišta VERN u organizaciji obrta za poslovno savjetovanje „EU PROJEKTI“. Navedena edukacija može uvelike pomoći svim zainteresiranima kako bi pripremili najvažniji dokument potreban za prijavu infrastrukturnih i drugih većih projekata na EU fondove – studiju izvodljivosti i analizu troškova i koristi.

+ Radionica – Izrada investicijskih studija za povlačenje sredstava iz EU fondova

DATUM: OD 22.09.2014 DO 25.09.2014
LOKACIJA: HGK ŽK SPLIT, OBALA A. TRUMBIĆA 4, SPLIT

Radionicu organizira Poduzetnički inkubator Klis d.o.o, a cilj joj je sudionicima pružiti uvid u koncept poslovnog planiranja i izrade investicijskih studija, te ih osposobiti za izradu istih u svrhu apliciranja na EU fondove. Na edukaciji će polaznici dobiti konkretne savjete i izvore informacija, te će po njenom završetku biti spremni za samostalnu izradu investicijske studije.

+ Seminar :“EU fondovi za potrebe gospodarstva“

DATUM: 24. rujna 2014. godine
LOKACIJA: Općina Velika Ludina, Obrtnička 4, Velika Ludina

Cilj edukacije je stjecanje znanja vezano uz mogućnosti financiranja iz EU fondova, pripreme i provedbe projekata za potrebe gospodarstva te vještina za prepoznavanje investicija prikladnih za prijavu i uspješnu izradu kvalitetne projektne prijave, pravilnu provedbu EU projekata, poznavanje niza aktivnosti kao što su redovito izvještavanje nadležnim institucijama, upravljanje promjenama u projektu itd.

+ Kako izraditi CBA analizu (analizu koristi i troškova)

DATUM: 2. i 3. listopada 2014. godine u trajanju od 9:00 do 16:00 sati
LOKACIJA: Hypo EXPO XXI, Slavonska avenija 6, Zagreb

Osnovni je cilj seminara upoznati polaznike s metodološkim okvirima, sadržajnim sastavnicama te procesom izrade CBA (cost-benefit) analize, kao ključnog dokumenta na osnovi kojega evaluator (Europska komisija ili nacionalna akreditirana institucija) vrednuje prihvatljivost projekata i donosi odluku o njihovom sufinanciranje sredstvima Kohezijskog i strukturnih fondova EU. Seminar je koncipiran kao prezentacija osnovnih koraka izrade analize koristi i troškova (CBA analiza) te će se na taj način nastojati informirati polaznike o metodama i alatima za planiranje investicijskih projekata, analizi novčanih tokova projekta, ocjeni profitabilnosti projekata te donošenju investicijskih odluka o prihvatljivosti samog projekta od strane potencijalnih investitora.

+ Kako do EU novca za razvoj malog i srednjeg poduzeća iz fonda SME Instrument?

DATUM: 18. rujna 2014. godine u trajanju od 9:00 do 14:00 sati
LOKACIJA: Hotel Sheraton, Kneza Borne 2, Zagreb

Svrha seminara je upoznati male i srednje poduzetnike s novim izvorom EU financiranja SME Instrument. Provodi se u sklopu programa Horizon 2020, a služi potpori malih i srednjih poduzeća da dođu do financiranja u ranoj fazi svog razvoja. Projekti su mogući u svim tehnološkim područjima programa Horizon 2020, pa čak i onima koje ne propisuje program ako se radi o inovaciji. Neka od ciljanih područja su sigurnost hrane, održiva poljoprivreda i šumarstvo, istraživanja mora i slatkovodnih voda, bio-ekonomija i biotehnologija, sigurna, čista i efikasna energija, transport, svemir, informatičke i komunikacijske tehnologije, nano-tehnologija, napredni materijali, napredna proizvodnja, inovacije, zdravlje, demografske promjene, inovacije poslovnog modela, itd.

+ Mogućnosti mladih iz EU fondova – radionica

Zanimaju te tvoje mogućnosti iz EU fondova? Što možeš iskoristiti sada, a što nakon studiranja? Dođi i uključi se u panel raspravu “Mogućnosti mladih iz EU fondova” na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (Trg J.F. Kennedyja 6), 21. listopada 2014., s početkom u 10 sati.
Više informacija na www.ekonomskiportal.com/mogucnosti-mladih-iz-eu-fondova/

4. Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije

+ Opširnije

„Akademija regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“ je pilot projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenut u travnju 2014. godine.

Projekt je namijenjen studentskim udrugama, a priliku za sudjelovanjem dobila je i udruga eSTUDENT, najveća i najaktivnija udruga koja djeluje na području Grada Zagreba.

Svrha Akademije je podizanje svijesti o EU fondovima unutar studentske populacije, a njen je cilj priprema i provedba različitih aktivnosti vezanih uz EU fondove koje će kod studentske populacije doprinijeti boljoj informiranosti vezano uz mogućnosti korištenja EU fondova, sustav upravljanja i kontrolu korištenja strukturnih instrumenata Europske unije u RH te pripremu i provedbu EU projekata. To podrazumijeva edukacije o EU fondovima i Europskoj uniji općenito, primanja publikacija za knjižnice fakulteta vezano uz EU fondove, sudjelovanja u natjecanjima za slogane, fotografije, eseje, video uratke i sl.

Na kraju godine bit će organizirana godišnja konferencija Akademije, na kojoj će se dodijeliti nagrade predstavnicima najuspješnijih studentskih organizacija za provedene aktivnosti projekta.

Izvor: http://www.strukturnifondovi.hr/akademija-regionalnoga-razvoja-i-fondova

Ovaj video je nastao kao rezultat prve aktivnosti koju su eSTUDENTi trebali izvršiti u sklopu Akademije. Potrebno je bilo pronaći projekt na području Grada Zagreba koji je financiran iz fondova EU. Ovom prilikom predstavljen je projekt udruge Krila: „Taught me how to walk“ (Nauči me hodati).

Korisni linkovi

Kontakt:

EU.tim@estudent.hr

Ako imate dodatnih pitanja, želite naučiti više o EU fondovima ili vam treba savjet za financiranje projekata, obratite nam se 🙂

eStudent


Povratak na vrh ↑
 • ekonomski rjecnik