Hrvatska Ricardo-prijevoznik

Objavljeno 09/02/2014 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Najveći cestovni prijevoznik u Hrvatskoj – Ricardo

Premda je osječki Ricardo svoje poslovanje čvrsto pozicionirao u području pružanja logističkih usluga, u poslovnom portfelju tvrtke i dalje ostaju i maloprodaja te voćarstvo, uz nove djelatnosti proizvodnje sokova te obnovljive izvore energije. Istočna Slavonija već je godinama, može se reći čak desetljećima, usko grlo gospodarstva Hrvatske. Teško je reći da je ova regija, koja posjeduje nesumnjivo velike potencijale za razvoj poljoprivrede uz očuvanje tradicionalne industrije, u proteklom vremenu iskoristila svoje prilike.

No, upravo u takvim, poduzetništvu nenaklonjenim prilikama u Osijeku nailazimo na primjer tvrtke čiji osnivači, Milan Vrdoljak i Darko Rimac, kažu kako im je upravo kriza omogućila razvoj posla potičući ih na nova razmišljanja i brze i kvalitetne poslovne odluke.

Ricardo je tvrtka koja se vodi realnošću, ali bez straha da se otvore nova vrata kada se ponudi prilika. Maloprodaja te proizvodnja i prerada voća danas su dijelovi poslovanja Ricarda koje u tvrtki ne zanemaruju, već na njih gledaju kao na strast koja može donijeti poslovne dobrobiti ako se promišljeno nastupi na tržištu.

Ipak, Ricardo je danas primarno tvrtka specijalizirana za distribuciju, logistiku i skladištenje s glavnim skladištem u Dardi i još dva u Osijeku iz kojih pružaju usluge svojim partnerima.

Najveći cestovni prijevoznik

Preuzimanjem Beljetransa od Agrokorova Belja ovog tjedna Ricardo je svojoj floti od 140 kamiona pridružio još 56 od Beljetransa te su otprije naručena još dva. Riječ je o tvrtki koja intenzivno investira u sektor jako pogođen svjetskom krizom, pokazuje podatak da je još početkom prošle godine nabavila 40 kamiona.

Tom će akvizicijom, kako je najavio predsjednik Uprave Milan Vrdoljak, postati najveći cestovni prijevoznik u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

S više od 200 kamiona koji mogu odgovoriti na sve potrebe za prijevozom roba Ricardo nastavlja i kontinuitet poslovanja s Beljem, ali i ostalim članicama Agrokor koncerna.

– Ovim okrupnjivanjem Ricardo diže razinu i kvalitetu svojih usluga te potvrđuje stratešku odluku o usmjeravanju poslovanja na skladištenje, transport i distribuciju. Upravo će preuzimanje modernoga voznog parka kakav ima Beljetrans omogućiti veću konkurentnost tvrtke u svim segmentima cestovnog prijevoza – rekao je predsjednik Uprave Ricarda Milan Vrdoljak.

Ricardo - skladište

Ricardo – skladište | Izvor: jatrgovac.com

Ricardo: Strast i svestranost

S više od 200 kamiona koji mogu odgovoriti na sve potrebe za prijevozom robe Ricardo nastavlja poslovati s Beljem, ali i ostalim članicama koncerna Agrokor. To je većim dijelom hladni lanac, a od Beljetransa su također preuzeli dijelom hladni lanac te kamione za prijevoz stoke, stočne hrane te paletnih proizvoda.

I predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić izjavio je tijekom potpisivanja ugovora da Agrokorova kompanija planira nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju s Ricardom, a od ostalih kompanija tu su Meggle za koji obavljaju kompletnu distribuciju u Hrvatskoj, Intereuropa, distribucijska kuća robe široke potrošnje AWT, Atlantic grupa, Franck, Badel 1862, Vindija, Gavrilović…

Ricardu je ova akvizicija bila zanimljiva i zbog toga što je Beljetrans specijaliziran za prijevoz stvari u tuzemnom i međunarodnom prijevozu s najmodernijim voznim parkom, posebno u segmentu specijalnih prijevoza za potrebe poljoprivredne proizvodnje. Naime, imaju i vlastite nasade jabuka na površini od četiri hektara koje prerađuju u sokove i prodaju kao robnu marku te vlastitu marku Rico. Osim jabuka, imaju i nasad šljiva na površini od 12 hektara.

Ova tvrtka sa sjedištem u Dardi kod Osijeka jedna je od najuspješnijih u Slavoniji, a u Poslovnoj Hrvatskoj ističu da ima izrazitu kvalitetu novčanog tijeka te je vjerojatnost neurednog podmirenja tekućih obveza minimalna. Vrdoljak sam ističe da svoje obveze redovito podmiruju, na što sugerira i njihova višegodišnja stabilnost. Zanimljivo je pak da su potraživanja od kupaca, iako su rasla posljednje četiri godine, manje rezultat nelikvidnosti u zemlji, a više povećanja opsega aktivnosti.

Izvori:

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik