Hrvatska

Objavljeno 05/07/2023 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 3 minutes

Zapošljavanje i osposobljavanje stručnih radnika kroz projekt “Abeceda jednakih mogućnosti”

Deinstitucionalizacija je komplicirana riječ, a sam proces još je kompliciraniji. Puna dva desetljeća bavimo se deinstitucionalizacijom, a danas govorimo i o transformaciji, koja je paralelan proces. Riječ je o pružanju usluga u zajednici i transformaciji domova, s ciljemda svako dijete ima pravo odrastati primarno u svom domu, a ako nije moguće, ukoliko je djetetova dobrobit ugrožena ili postoje specifične okolnosti, onda dijete ima pravo odrastati u zajednici. Upravo to je cilj deinstitucionalizacije, a dva dobra primjera dolaze baš iz Slavonije, to su Centar za pružanje usluga u zajednici “Kuća sretnih ciglica” u Slavonskom Brodu i Centar za pružanje usluga u zajednici “Klasje” u Osijeku kazala je u utorak, 20. lipnja 2023. godine Anita Barišić, univ. spec. art. soc. s Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, na konferenciji o projektima i socijalnim uslugama u procesu deinstitucionalizacije. Ta je konferencija održana u sklopu projekta “Abeceda jednakih mogućnosti” kojeg provodi Centar za pružanje usluga u zajednici “Kuća sretnih ciglica”.

O iskustvima u transformaciji govorio je Vedran Škugor, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”, koji skrbi o više od 200 djece na 18 lokacija, imaju 95 zaposlenih i pružaju sve vrste socijalnih usluga. Škugor je rekao da se i u ovom trenutku velik broj djece nalazi u ustanovama te istaknuo: Mi smo među prvima krenuli u proces transformacije, i benefiti su vidljivi. Prisutno je organizirano stanovanje, poludnevni boravci, što je puno bolji oblik skrbi nego smještaj u dom. No, općenita situacija u Hrvatskoj nije baš najbolja, sve je više djece koja trebaju takvu skrb. Transformacija je dobro zamišljena i vjerujem da će u budućnosti imati učinka.

Zapošljavanje i osposobljavanje stručnih radnika

Istoga dana održana je i Završna konferencija projekta “Abeceda jednakih mogućnosti” na kojoj je ravnateljica “Kuće sretnih ciglica” Renata Puljko naglasila: Širenje mreže usluga u zajednici uvođenjem novih usluga i unapređenjem postojećih ciljevi su koje smo i ostvarili širenjem mreže na Slavonski Kobaš gdje smo opremili novi prostor za pružanje usluga poludnevnog boravka za zapadni dio Brodsko-posavske županije. U Novoj Gradiški je formirana nova skupina poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju, a kroz projekt je zaposlen i stručni tim čiji je zadatak bio raditi s roditeljima djece smještene u poludnevnom boravku kako bismo unaprijedili tu postojeću uslugu na svim lokacijama.

Dodala je da je kroz projekt sufinancirano zapošljavanje 12 stručnih radnika i dva vozača, od kojih je osmero stručnih radnika dobilo ugovor na neodređeno vrijeme, a u tijeku su natječaji za zapošljavanje još četiri stručna radnika kako bi po završetku projekta mogli nastaviti pružati započete usluge. Vozači zaposleni na projektu, pak, nisu planirani za ostanak, nego će odgojitelji odrađivati i taj dio posla u nastavku.
Sve usluge koje “Kuća sretnih ciglica” pruža su izvaninstitucijske, klasičnu uslugu smještaja završili su još u prosincu 2014. godine kada su korisnici preselili u stanove. Dalje trebamo raditi na povećanju kapaciteta organiziranog stanovanja, što se također smatra izvaninstitucijskom uslugom za korisnike koji, nažalost, moraju biti izdvojeni iz obitelji, a ne mogu naći mjesto u udomiteljskoj ili posvojiteljskoj obitelji. Poludnevni boravak i psihosocijalna podrška su usluge koje imaju za cilj prevenciju institucionalizacije, izdvajanja djece.

U poludnevni boravak uključena su djeca iz obitelji koje imaju veliki rizik od izdvajanja djece. Ovaj projekt je omogućio i nastavak supervizije stručnih radnika kroz cijelo razdoblje, 24 mjeseca, koliko je trajala provedba projekta i jako je važno osnažiti stručnjake koji rade s djecom. Isto je tako za novu skupinu stručnih radnika organizirana edukacija iz psihološkog savjetovanja u četiri opsežna modula istaknula ja ravnateljica Puljko. Podsjetila je da su bili i na studijskom putovanju u Portugalu gdje su vidjeli kako oni rade, te zaključila kako veseli da uopće ne zaostaju za njima u procesu pružanja socijalnih usluga.

Da ovakvi projekti puno pomažu u radu i centrima za socijalni rad, potvrdila je Glorija Odobašić, socijalna radnica u Odjelu za obiteljsko-pravnu zaštitu slavonskobrodskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad: Kada radimo stručne procjene, donosimo različite odluke sukladno zakonu i mogućnostima i vrlo često dolazimo u situaciju da neko dijete trebamo izdvojiti iz obitelji. Međutim, zahvaljujući ovakvim projektima imamo situaciju, bar kod mene, ali vjerujem i kod ostalih kolegica, da su se smanjila izdvajanja djece iz vlastitih, primarnih obitelji. Koristimo se uslugom poludnevnog boravka gdje upućujemo djecu da provode svoje slobodno vrijeme, izvršavaju svoje radne obveze, školske zadaće, uče se socijalizaciji, organiziraju im se izleti, a djeca imaju užinu i jedan topli obrok.

Navodi da je isprva bilo otpora kod roditelja s kojima je razgovarala i pokušala ih motivirati na to, ali poslije su neki roditelji sami dolazili i tražili da se njihovo dijete uključi u poludnevni boravak jer su primjetne promjene. Projekt pruža i uslugu nekadašnjeg savjetovanja i pomaganja, sada je to usluga psihosocijalne pomoći i podrške, a radi se isto tako o savjetovanju koje je zakonski propisano, može se davati individualno, pojedincu ili se pruža članovima obitelji. I kod drugih mjera koje su u nadležnosti centara za socijalnu skrb ili suda, gdje onda govorimo o oduzimanju prava na stanovanje s djecom, te roditelje vrlo često uključujemo u uslugu psihosocijalne podrške s čime oni jesu suglasni zato što tada ne radimo „jedan na jedan”, nego imamo mobilni tim.

Mobilni tim “Kućice” je psiholog i socijalni radnik i tu su puno bolji rezultati nego kada im damo samo mjere obiteljsko-pravne zaštite pojasnila je socijalna radnica Odobašić.

Projekt “Abeceda jednakih mogućnosti” ukupno je vrijedan 529.728,23 eura (3.991.237,31 kuna) i u stopostotnom iznosu financiran je sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je od 9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2023. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost CZPUZ “Kuća sretnih ciglica”. Za više informacija posjetite web stranicu www.strukturnifondovi.hr / www.esf.hr


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik