Marketing foursquare_business

Objavljeno 12/02/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 3 minutes

Foursquare – kako ga koristiti i doći do željene publike

Kada razmišljamo o društvenim medijima i biznisu, prvih nekoliko stvari koje dolaze u obzir su Facebook i Twitter. Ipak, postoji jedna mobilna aplikacija koja ima tendenciju previda od strane tvrtki – Foursquare. Istina, foursquare nema isti broj korisnika i učestalnost komunikacije kao Facebook i Twitter, ali ono što ima je posvećena publika koja je dala više od tri milijarde check-ins.

>> Foursquare (p)ostaje kralj lokacijskih društvenih igara 

Bez obzira jeste li trgovac ili ne, bilo koji posao može koristiti Foursquare i to vrlo jednostavno. Jedino što je potrebno je prijava.

foursquare_bedzZašto Foursquare?

Foursquare konstantno raste tijekom posljednjih nekoliko godina, te nudi neke jedinstvene mogućnosti za tvrtke i brandove. S više od 25 milijuna korisnika diljem svijeta i 31{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} mobilnih korisnika aktivnih na društvenim mrežama koji koriste Foursquare,  ima angažiranu zajednicu i strastvenu bazu korisnika.

>> Geolokacijski marketing – Jeste li napravili Check-in? 

Foursquareova glavna snaga dolazi od njegovih korisnika, odnosno njihovih osobnih preporuka i dijeljenja na različitim društvenim medijima. Vidjeti gdje su nalaze njihovi prijatelji i otkriti mjesta na kojima borave redovito povećavaju vjerovatnost i njihove posjete istom mjestu/ima ukoliko je preporuka pozitivna. Foursquare nikad neće imati istu pažnju kao Facebook ili Twitter, ali to nudi bolju priliku za razvoj lojalnosti kupaca kroz ponude. Iako je Facebook objavio ‘Check-in’ funkciju za svoju aplikaciju, Foursquare je još uvijek kralj check-ina.

S više od 40 milijuna lokacija i milijun tvrtki na check-in, tu je puno potencijala koje Foursquare nudi.

How To

Prva stvar koju bi tvrtka trebala učiniti je verificiranje svoje lokacije i obavijestiti Foursquare da je službeni vlasnik određenog prostora. S potvrdom prostora osigurat ćete da se vaša tvrtka pojavi na karti. Postoje dva načina za dodavanje tvrtke na Foursquare: prvi je da posjetite Foursquare web stranicu i upotrijebite tražilicu. Upišite ime svoje tvrtke i ako je pojavi, klikom na “Claim here” otvorit će vam se link koji će omogućiti polaganje prava na lokaciju.

Alternativno, možete to učiniti kroz aplikaciju, a ako mjesto nema vlasnika, ili možete nazvati ili poslati mail foursquareu radi potvrditi svog mjesta/tvrtke.

Ako ne možete pronaći svoju tvrtku na Foursquareu, morat ćete ga dodati ručno. Nakon prijave na Foursquare, idete na “Add venue ” odjeljak. Ovdje ćete moći dodati ime, adresu, mjesto, kontakt podatke i kategoriju vaše tvrke. Preporuka je da upišete što više podataka kako biste omogućili korisnicima lakši pronalazak kada su u tom području.

Foursquare_statistika

1. napravite Foursquare stranicu

Uz mobilnu prisutnost, Foursquare omogućuje upravljanja svim lokacijama s jednog mjesta. Korisnici mogu odabrati koje stranice žele slijediti, što dovodi do pojavljivanja istih kod njihovih  “prijatelja”. Ovo se odnosi na tvrtke koje posluju na više lokacija te one koji žele informirati korisnike o ponudama na tim istim mjestima.

Svaka Foursquere stranica omogućuje postavljanje banner, veličine 860 x 130 px, na vrhu stranice. Uz fotografiju profila, možete staviti linkove na vaše web stranice i ostale društvene mreže.

>> 8 savjeta kako brendirati Foursquare stranicu 

Administrator stranice može ostaviti obavijesti na svojim i drugim mjestima. To vam daje mogućnost obavještavanja svojih korisnika/sljedbenika o specijalnim ponudama, kuponima i drugim stvarima vezanim uz vaše poslovanje. Uz sve promjene moguće je dodati i sliku što povećava uočljivost istih prilikom dijeljenja na društvenim mrežama.

Ponuda proizvoda / usluga

Jedan od glavnih prednosti Foursquarea je ponuda (Specials) kojom potencijalnim korisnicima dajete razlog posjeta, a samim time privlačite i nove klijente. Ponude su prepuštene vašoj mašti – od popusta na određenoj lokaciji, nagrađivanja ljudi za prvi check-in, nagrađivanje ako se chekirate s prijateljima i slično. Također je moguće ponuditi više nego jednu ponudu dnevno, što omogućuje nagrađivanje i novih i stalnih kupaca/korisnika.

>> Agrokor uvodi Foursquare specijale – plaća vam za chekiranje u Konzumu! 

Svaka ponuda ima drugačiji efekt na različite tvrtke, stoga je preporučljivo testirati različite ponude i provjeriti koja vam najviše odgovara. Preporuka je testirati dvije različite ponude jednu vs. druge kako biste provjerili koja daje veći ROI.  Pomoću promocija na lokalnoj razini te putem društvenih mreža možete se izdvojiti u masi.

>> HOW TO: Set Up a Foursquare Special 

Specials

Dodavanje preporuka i lista

Drugi faktor koji doprinosi Foursquareovom uspjehu je dodavanje preporuka (Tips) za određeni prostor. Oni daju korisnicima više informacija o samoj lokaciji. S dostupnih 30 milijuna savjeta na , to je značajka koju su korisnici prisvojili.

Preporuke ne moraju napisati samo korisnici, već i same tvrtke mogu postaviti svoje verzije kako bi prikazale što sve nude, a time i personalizirali tvrtku.

Kada imate zbirku preporuka, sljedeći korak kojeg bi bilo preporučljivo poduzeti je – pretvoriti ih u liste (Curated Lists) koje vaši pratitelji prate i doprinose im. Liste su obično bazirane na određena geografska mjesta ili kategorije (kafići, restorani, turističke atrakcije itd.) što može biti vrlo korisno kada pokušavate izgraditi svijest o vašem poslovanju.

Foursquare bedževi 

Jedan od najpopularnijih značajki Foursquarea je nagrađivanje korisnika u obliku bedževa na osnovu check-in na raznim lokacijama (bazirajući se na principima gamifikacije o kojoj smo pričali u prošlim člancima). Foursquare nagrađuje u obliku  bedža “adventurer” ili “mayor”, no tvrtke i brendovi mogu zatražiti prilagođene bedževe za njihove potrebe.

Međutim, potražnja za prilagođenim bedževima je vrlo visoka te je Foursquare vrlo selektivan u odobravanju odabiru kome ponuditi takve bedževe. Također, minimalni bedž kojeg Foursquare odobrava ima cijenu od 25.000 dolara mjesečno, što je ipak skup pothvat za većinu.

Video upute kako postaviti lokaciju / tvrku na Foursquare

 

Tagovi: , , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik