Do It Yourself crowd-sourcing

Objavljeno 11/02/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 4 minutes

Online edukacija (s certifikatom)

Standardno tradicionalno obrazovanje (edukacija) često nije dovoljno. Evo što možete pronaći na netu…

Standardno obrazovanje ili edukacija, barem kod nas, uglavnom funkcionira tako da profesor predaje, vi radite domaće zadatke i seminare, on/ona ih kasnije pregleda  i ocjenjuje. Na fakultetu također imate predavanja i polažete kolokvije i ispite. Učenje je postalo naporno ili je gradivo dosadno, niste motivirani, a uz sve to profesor loše objašnjava sam sadržaj. No, došla su nova vremena –  s inovativnijom i drugačijom metodologijom, aktivnijim i interaktivnijim načinima podučavanja. U ovom slučaju, bazirat ćemo se na edukacijske tečejeve, koji kombiniraju dvije neophodne stvari – računalo i Internet.

>> Preporuka: Koristite (besplatnu) online edukaciju

>> Zašto nam je potrebna trajna edukacija, mišljenje jednog blogera

Flipped classroom

Jedna od tih novih, sve popularnijih metoda predavanja i učenja je model flipped classroom. Model „obrnute“ ili „naopake“ učionice funkcionira tako što profesori pripreme učenicima video lekcije ili neku vrstu interaktivnih online lekcija, koje onda učenici sami prate i uče kod kuće, a zatim na predavanju praktično primjenjuju ono što su naučili, dok im profesor pomaže da isprave pogreške, da primjene naučeno i razjašnjava im sve nejasnoće. Dakle, „sami sebi predajete lekcije“, a tek onda idete u školu.

Kako funkcionira flipped classroom edukacija- INFOGRAFIKA

Također, internet je postao nezaobilazna i bogata riznica znanja, kojoj se može pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Upravo je to ono čemu teže start-upi /web stranice koje ćemo prezentirati u nastavku – njihov cilj je učiniti obrazovanje dostupno svima, gdje god se nalazili.

crowdsourcing edukacija

Internet je donio revoluciju u odnosu na tradicionalne medije, a isto to može napraviti  i kada je edukacija u pitanju. Glavnu ulogu pritom imaju dostupnost informacija, otvorenost i lakoća stupanja u kontakt, kakva ranije nije postojala. Tako se pojavio i jedan interesantan skup sajtova koji primjenjuju open tehnologije i crowd-sourcing, i na taj način omogućavaju da obrazovanje zaista bude dostupno svima.

Najbolji primjer predstavlja Wikipedia, prevedena na skoro sve svjetske jezike, sve bogatija enciklopedija koja je besplatna i funkcionira na donacijama. Wikipedia je vjerojatno najveća tekovina interneta.

Gamifikacija u službi znanja

Besplatni online tečajevi postaju sve popularniji. Među njima su najambiciozniji tzv. MOOC (Massive Open Online Courses), čija je ideja da se ljudima omogući da nauče ono što ih zanima na zabavan i interaktivan način, oslanjajući se prije svega na video i step-by-step lekcije, interakciju sa intuitivnim interfaceom kada se rade vježbe ili rješavaju testovi, uz interakciju i povratne informacije drugih korisnika.

Edukacija - gamification tržište

Također, važan aspekt ovakvog načina učenja je i poticaj u vidu bodova, prelaženja nivoa, sakupljanja i osvajanja bedževa i razni oblici praćenja progresa učenika. Jednom riječju, gamifikacija, tj. primjena principa iz igara u svrhe nevezane uz igre.

Ovi tečajevi nisu ograničeni brojem polaznika ili raspoloživim nastavnicima i instruktorima, čak je i poželjno da zajednica bude što brojnija, pošto polaznici mogu i sami postati instruktori i predavači ili pomoći drugim polaznicima koji imaju pitanja ili probleme pri savladavanju gradiva za koje su oni stručni.

>> Pet predviđanja o budućnosti gamifikacije (gamification-a) | Zimo

Khan i Code akademija

khan edukacijaKhan Academy je odličan primjer edukacije. Salman Khan, američki poduzetnik i nastavnik, uz pomoć video klipova koje je postavljao na YouTube pomagao je svojim rođacima da savladaju matematiku. Te video klipove su zatim vidjeli i drugi korisnici YouTube-a, te su postavljali pitanja i tražili još.

Tako je nastala Akademija Khan, koja je sada dosta razvijenija, s više od 3800 video lekcija i sve većim brojem tečajeva. I to ne samo iz matematike, nego i iz drugih prirodnih nauka, pa i nekih društvenih kao što su povijest, povijest umjetnosti i neke aktualne teme. Tu se mogu naći i pripremni tečajevi za polaganje nekih standardiziranih testova.

Osim što je edukativan, ovaj sajt je i zanimljiv, jer možete na brz način saznati više o stvarima koje vas zanimaju.

Za razliku od Akademije Khan, Codecademy se fokusira na programiranje. Tako nema video klipova, već se uči kroz pažljivo pripremljenje step-by-step lekcije, gdje se nakon svakog koraka očekuje da primjenite naučeno. Također, preko svojih „izazova“, CA vas potiče da svoje znanje primjenite na pravljenje realnih i korisnih projekata.

Oba sajta koriste sistem dodjeljivanja bedževa i bodova po zaslugama, odnosno po pređenom gradivu. Dok se Codecademy tu zadržava, Akademija Khan ima mnogo složeniji proces praćenja vašeg napredovanja.

Od mape lekcija nalik Google mapi, na kojoj možete videti kako su lekcije sortirane i povezane, kao i to koje ste prešli do tog trenutka, do statistike vašeg učinka u vidu različitih grafičkih prikaza. Akademija Khan takođe ima odjeljak za mentore i predavače, koji imaju na raspolaganju još složenije alate za pregledanje podataka o napretku učenika. S druge strane, mentor ili predavač možete postati i vi ako vas neko od učenika predloži. Udacity je još jedan sajt koji slijedi Codecademy koncept, s tim što uključuje video lekcije, ali nema veliki broj tečajeva (edukacija).

Sveučilišni tečajevi

Udacity, Coursera, Class2Go i edX su zajednice koje korijene vuku s američkih sveučilišta, prije svega Stanforda. Tu je moguće pronači tečajeve njihovih profesora.

Kao i na fakultetu, morate upisati taj predmet do određenog roka, pisati radove, rešavati testove. Međutim, za razliku od fakulteta,  tu  možda neće biti mjesta za vas na predmetu koji ste izabrali, jer ovdje je sve besplatno, a  tisuće polaznika može pohađati jedan isti tečaj. Ocjenjivanje radova vrši se sistemom „zamijenite radove sa drugom iz klupe i pregledajte“, točnije nakon što predate svoj rad ili test, dana vam je mogućnost pregleda nečijeg tuđeg.

Milijun studenata na Courseri

Milijun studenata na Courseri

Mnoge kritike upućene su ovakvim načinima učenja. Na primjer, Akademija Khan dobila je dosta kritika od prosvijetnih radnika na račun brojnih grešaka koje su primjetili u lekcijama, netočnih informacija ili, prema njihovom mišljenju, loše objašnjenih stvari. To je možda slučaj u nekim lekcijama, ali su takve kritike ipak preterane. Tečaji su sve bolji, a treba im prići kao i svim drugim stvarima na internetu koje stvara i održava neka zajednica. Mi svakako ne možemo vjerovati svakom članku na Wikipediji, ali možemo steći neke osnovne ideje o onome o čemu se informiramo.

Besplatni sveučilišni tečajevi, kao oni koje nudi Coursera, bili su zabranjeni u američkoj državi Minessoti na osnovu zakona te države, koji zabranjuje da visokoobrazovne institucije pružaju obrazovanje bez dozvole Vlade i bez plaćanja određenih taksi za to. Taj zakon je, srećom, kasnije ukinut.

coursera edukacija

Online tečajevi

Pored ovakvih online akademija, postoji još nekoliko zanimljivih destinacija – lynda.com ima veoma dobre video tečajeve, i to ne samo fokusirane na računala i internet već i na menadžment, fotografiju i mnoge druge dijelove.

Predavači su stručnjaci koji imaju unaprijed koncipirana predavanja. Jedino što lynda.com naplaćuje svoje tečajeve te se morate pretplatiti na njih. Ipak, neki klipovi i tečajevi su besplatni i možete ih naći na sajtu lynda.com ili na YouTube-u. Slično je i sa teamtreehouse.com. Oni režiraju sistem dodjele bedževa za određena postignuća. tv.Adobe.com ima vrlo dobre video lekcije i video blogove koje prave Adobe evanđelisti. Prateći ove video blogove možete savladati osnove svih Adobeovih proizvoda. Blogovi layersmagazine.com i tutsplus nude veoma informativne blog postove sa step-by-step instrukcijama i često imaju i video lekcije. Većina stvari je besplatna, ali postoje i neki premium tečajevi.

Za svako učenje prvenstveno je potrebno imati volje i inicijative te s dostupnošću ovih novih metoda učenje postaje zabavno i korisno. Prema trenutačnoj situaciji, fakulteti se završavaju kako bi se dobila diploma, a tečajevi se upisuju da bi se dobili certifikati koje stavljamo u svoje životopise kako bi što više konkurirali i izdvojili se na natječajima za posao.

U nastavku se nalaze linkovi najvećih i najznačajnijih kolekcija besplatne edukacije (na engleskom jeziku) koju možete pronaći trenutno na Webu:

Social-e-learning_Potrait

 

Ref.

knewton.com/flipped-classroom

mashable.com/category/crowdsourcing/

zimo.co/2012/09/21/pet-predvidanja-o-buducnosti-gamifikacije-gamification-a/317563

khanacademy.org/

blog.coursera.org/post/29062736760/coursera-hits-1-million-students-across-196-countries

Tagovi: , , , , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor.Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik