Marketing

Objavljeno 01/02/2015 | by Krešimir Herceg | Vrijeme čitanja: 1 minute

B2B marketinške strategije u 2015

Svi znamo kako su marketinške strategije b2c tržišta drugačije od b2b tržišta. Ovdje ćemo se kratko osvrnuti što se očekuje od pristupa kupcima na b2b tržištu u 2015. godini.

1. E – mail Marketing

Samo mali broj poduzeća koristi ovu taktiku ispravno. U biti, čak ju ne koriste dosljedno. Kako bi imali koristi od e mail marketinga, trebali bi koristiti 3 vrste obagvog tipa i potaknuti korisnike da se ŽELE uključiti na Vašu mailing listu. A to znači ponuditi nešto za određenu vrijednost.

U ovu kategoriju pripada komunikacija na način ponude cijena proizvoda, ključnih web stranica i sadržaja. Putem e maila možete pružiti korisnicima webinare, pozivniceza sajmove na kojima se nalazite i kupone. Poseban dio su i newsletteri u kojima će se nalaziti ključne usluge i proizvodi, nekoliko blogova i bitno je naglasiti da bi trebali biti edukativne prirode.

2. Organski SEO

Google Vam olakšava posao u posljednje vrijeme. Ali ipak morate raditi, pogotovo u konkurentnom okruženju. Vaše stranice trebaju kontinuiranu optimizaciju radi posebnih algoritama pa iz tog razloga morate stvarati odličan sadržaj na Vašim stranicama.

3. Online oglašavanje

Nije za svako b2b poduzeće, ali ga mnogi mogu i trebaju koristiti. Posljednjih godina možemo ciljati točne nazive, poziciju, geografska područja i još mnoge druge stvari. Predlažemo kombinaciju Google, LinkedIna, Twittera, Facebooka i Google+. Napravite plan oglašavanja koji je mjerljiv i troškovno efikasan.

4. Content marketing

Dijeljenje relevantnog sadržaja s Vašim korisnicima je bit današnjeg marketinga. Upravo ovaj način će podići Vaš SEO. Osigurajte sadržaj koji će riješiti probleme korisnika, koji će im pomoći da razumiju upotrebu proizvoda, koristi koje Vaš proizvod pruža. Sadržaj uključuje članke, video uratke, infografiku. Na ovaj način polazujete brigu i korisnik će to cijeniti.

5. Marketing na društvenim mrežama

Ljudi se danas nalaze na društvenim mrežama. To su Vaši korisnici. Obratite im se upravo na mrežama na kojima se nalaze. Pobrinite se za korisnike i osigurajte im kratke postove svakodnevno, jer objavljivanje jednom mjesečno neće donijeti nikakav rezultat. Ovaj posao možete raditi sami, ali i angažirati stručnjake u tom području.

6. Sajmovi

Od svih off line marketinških strategija, sajmovi su najbolji jer se predstavljate točno određenoj publici. Sajam Vam omogućava nastup prema stotinama korisnika uživo. Razvijte plan koji će biti orijentiran i na post sajmovske aktivnosti kako bi ostali u kontaktu s korisnicima.

7. Direktna pošta i printani oglasi

Još jedan odličan off line način kojim možete privući pozornost odličnim prospektima i reklamnim sadržajem. 2015. godina pruža mnogo u području privlačenja novih korisnika i očuvanja postojećih. Iskoristite svoju priliku!

Izvor: b2b community

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Rođen 24.01.1981. u Slavonskom Brodu. Završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Hobi: košarka. Radni staž ostvario u poduzećima: ĐĐ Zavarene posude d.d., Clarus d.o.o. Osnivač i predsjednik Udruge Lima Više potražite na LinkedInuComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik