Marketing

Objavljeno 04/11/2014 | by Krešimir Herceg | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Prvih 200 dolara na Facebooku

Oglašivači na društvenim mrežama si često postavljaju pitanja o strategiji oglašavanja. Naravno da je bitno što se oglašava, tj. koji sadržaj, kome i kada. Postoje razni pristupi. Međutim, i među vrhunskim stručnjacima postoje razlike u pristupu istom problemu.

Chelsea Hejny je pitala petero marketinških stručnjaka isto pitanje, i dobila je praktički 5 različitih odgovora. A pitanje je glasilo: Da postoji vlasnik novog malog poduzeća koji želi započeti prisustvo na Facebooku s $200,00, kako bi mu preporučili trošenje tog iznosa?

Aaron Lee (Post Planner)

Aaron je rekao kako ovaj iznos nijevelik pa se ne bi igrao s tim. Prvih $5 bi potrošio na Fiverr kako bi se napravila dobra cover fotografija da stranica ima ozbiljniji izgled, a ne amaterski. Sljedećih $100 bi potrošio na razne Facebook kampanje oglašavanja kako bi povećao broj fanova jer smatra da stranica ne vrijedi bez fanova.

Ukoliko se posao bavi prodajom fizičkih stvari, ostalih $95 bi potrošio na traženje utjecajnih osoba u tom poslu i slanje proizvoda njima kako bi pisali o tim proizvodima.

Ukoliko se poduzeće bavi e – proizvodima, $45 bi potrošio na oglas koji ima najbolje rezultate, a ostalih $50 bi sačuvao za daljnje promocije.

Francisco Rosales (Socialmouths)

Francisco smatra da je danas Facebook marketing teži nego ikad, i da $200 nije iznos koji može napraviti velik utjecaj. Tako da bi cijeli budžet potrošio na Page likes. Ovaj iznos je dosta mali stoga nema mjesta greškama i probama. Publiku bi uvzao e – mail listama i na taj način stvorio početnu bazu koja je upoznata s proizvodom. Ali ako baza ne postoji, gađao bi korisnike konkurencije.

Kako bi povećao ROI, napravio bi način koji ima najveći utjecaj, a to bi bio natječaj s atraktivnim nagradama. Zato bi uložio cijeli iznos u oglašavanje natječaja te dao bonuse korisnicima kako bi izvukao najviše od budžeta.

Ravi Shukle (RaviShukle.com)

Ravi bi krenuo od početne analize: tko je ciljana publika, koji su njihovi interesi i gdje se nalaze. Nakon toga bi definirao ciljeve kao što su: Povećanje prometa web stranice, povećana vidljivost branda, povećanje baze fanova, povećanje prodaje… Zatim bi napravio strategiju oglašavanja usmjerenu na ostvarivanje ciljeva.

Konkretno, Ravi bi pozvao prijatelje na facebook stranicu kao dobar početak. Zatim bi koristio facebook oglase kako bi promovirao 5 ključnih facebook postova koji su povezani s njegovim blogom ($20 svaki) . Postovi bi bili namijenjeni korisnicima koji dijele interese posla koji oglašava. S ostalih $100 bi napravio natječaj, i to s $10 dnevno, kako bi izgradio e – mail listu i povećao bazu klijenata.

Chelsea Hejny (ShortStack)

Chelsea bi polovicu budžeta odmah potrošila na Facebook oglašavanje. Facebook dozvoljava velik stupanj kreacije s oglasima. A ciljala bi publiku prema interesima, lokaciji, kupovnim navikama i sl.

Tip sadržaja koji bi se oglašavao bi podijelila u dva smjera: fantastičan sadržaj koji će biti zabavan, informativan i / ili fascinantan publici ili promovirati natječaj koji daje ljudima priliku osvojiti nešto.

Drugu polovicu bi uložila u nekoga tko će pomoći napraviti sadržaj i /ili alat koji će stvoriti jednostavan natječaj.

Scott Ayres (Post Planner)

Scott ne bi trošio novac na stvaranje profilne ili pozadinske fotografije, već bi koristio postojeće ili bi upotrijebio druge jednostavne alate (Canva) za brzi dizajn.

Počep bi s trošenjem $5 dnevno na Page Like oglase. Oglas bi bio usmjeren na osobe iznad 20 godina (osim u slučaju da se radi o proizvodu za djecu) i da su udaljene 10.15 milja od trgovine.

Ovaj potez bi doveo do broja lajkova u narednih mjesec dana, ali ne previše. Cilj bi bili prijatelji koji bi vidjeli lajkove stranice ina taj način bi se dobili besplatni lajkovi.

Nakon 100 lajkova, promovirao bi nekoliko postova ($5 svaki) kako bi vezao fanove i njihove prijatelje. Ne bi promovirao svaki post, vć svaki četvrti ili peti.

U roku 30 dana potrošilo bi se oko $150 na Page Likes i dosegao bi se broj od nekoliko stotina lajkova. Oko $40 bi se potrošilo na promoviranje postova (boost) kojim bi vezao korisnike.

S ostalih $10 bi kupio pivo kao nagradu za trud!

sto_uciniti_s_dvjesto_dolara_facebook

Izvor: webquacker.com.au/6-facebook-experts-how-to-spend-first-200-dollars/

 

Tagovi: , , ,


O autoru

Rođen 24.01.1981. u Slavonskom Brodu. Završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Hobi: košarka. Radni staž ostvario u poduzećima: ĐĐ Zavarene posude d.d., Clarus d.o.o. Osnivač i predsjednik Udruge Lima Više potražite na LinkedInuComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik