Obrazovanje volontiram

Objavljeno 11/04/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Volontiranje tijekom studiranja? Da ili ne?

Brojni mladi nisu zainteresirani za volontiranje tijekom studiranja. Većina njih, posebno u Hrvatskoj, radi honorarne poslove tijekom turističke sezone, kada nemaju predavanja. Ni to nije loše, ali to nisu poslovi koji će mlade ljude naučiti novim stvarima vezanim za njihovo zanimanje. Osim ako se i na studiju bave turizmom, ugostiteljstvom…

Kako fakulteti nemaju u svom planu dovoljno prakse za mlade studente, poželjno je da sami potraže alternativu. Volontiranje je odličan način da steknete nova iskustva i naučite dobar dio posla kojim se planirate u budućnosti baviti.

Iako vam brojne kompanije neće htjeti izaći u susret, potrebno je da biti izrazito upornan da im dokažete da stvarno želite volontirati kako biste stekli iskustvo i naučili nove stvari vezane za željeni posao. Određene kompanije će vas rado primiti, jer vi njima niste teret, nego dodatna snaga. Za početak će vas sigurno zatrpati poslovima koji i nisu toliko vezani za vaš posao, ali preporuka je da se potrudite i da vam ne bude teško uraditi sve zadatke, jer ako oni primijete da ste stvarno vrijedni, onda će vam povjeriti bitnije poslove i tu kreće vaše učenje i stjecanje iskustva.

Često se događalo da poduzetnici prepoznaju potencijal u mladim studentima tijekom volontiranja i odmah im ponude honorarni posao i ponudu da se zaposle kod njih nakon što završe fakultet. Vrijeme je jako bitno, a ako studirate i volontirate, nakon što završite fakultet imat ćete veliku šansu da se brže zaposlite, jer ćete imati konkretniji životopis.

Tijekom volontiranja stječete nova poznanstva, učite mnogo novih stvari, privikavate se na radnu atmosferu, rad u timu, postajte odgovornija osoba i mnogo toga.

Ako imate želju volontirati, ne znate odakle krenuti, pokušajte sljedeće:

Na internetu je puno oglasa za posao, to trebate iskoristiti, ali ne tako da tražite plaćeni posao, već da volontirate. Bolje prolaze oglasi za honorarne poslove. Otiđite na internetsku stranicu www.moj-posao.net/Honorarni-Posao ili neke druge stranice koji se bave sličnom tematikom, pregledajte ponudu honorarnih poslova, pronađite ono što vam se sviđa i što ima veze s vašim zanimanjem, pošaljite upit u kojem ćete objasniti da želite volontirati u poduzeću s ciljem stjecanja novog iskustva i slično. A ako se pitate zašto bi ovako imali više šanse da dobijete svoje mjesto u određenoj kompaniji, razlog je jednostavan – ukoliko je određeno poduzeće objavilo oglas za novim radnim mjestima, volonteri će im biti itekako od pomoći. Zar ne?

I još nešto. Budite uporni, ovakve stvari vam mogu dosta pomoći u budućnosti.

Izvor:   Jasam.hr – Nemanja Krecelj

Tagovi: , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik