Svijet

Objavljeno 07/04/2014 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Od (post)industrijskog do zelenog grada

Grad poznat po svojoj industrijskoj baštini pridružuje se mreži zelenih gradova s otvorenim prostorima i vezom s prirodom.

Grad Birmingham je poznato po svojoj velikoj industrijskoj povijesti, opsežnim sustavom kanala (većim od Venecije) te kao svaki značajnijij engleski grad – po nogometnom klubu.

No, sada, na iznenađenje mnogih stranaca, a i samih građana, drugi engleski grad po veličini se pridružuje San Franciscu, Wellingtonu i Oslu u kreizranju takozvanih “biofilijskih gradova” – gradova s urbanim centrima punim zelenila, velikih zelenih prostora i veze s prirodom.

Biofilija je izraz kojeg je popularizirao američki biolog EO Wilson, a označava potrebu ljudi za simbiozom s prirodom i ostalim oblicima živih organizama. Ona je urođena “emocionalna povezanost ljudskih bića s drugim životnim organizmima”.

Biofilijska mreža gradova ima za cilj pronalazak sredstava za širenje svoje mreže na sve urbane gradove.  Podrška za takav tip zelenog “dizajna” dramatično raste, od zelenih površina u gradovima do bolnica i domova. Logistiku za urbanizaciju zelenih gradova čine dobrotvorne i druge organizacije koje rade na poboljšavanju prirodnog okoliša te uređenja gradova. Jedan od najkonkretnijih primjera takvih organizacija je – CIVITAS.

Green-Commission

Statistički podaci – zeleni grad

Statistika pokazuje kako Birmingham postaje zeleni grad – 571 park, više od 3500 hektara javno dostupnog prostora te 420 kilometara kanala i potoka. Grad je razvio ambiciozne stretegije i ciljeve kojima će pokušati učiniti grad što zelenijim. Tijekom prošle godine pokrenuta je “zelena vizija” koja pokriva teme vezane uz zeleni transport i korištenje zelene energije. Zacrtani su i ciljevi poput  smanjanja emisije CO2 za 60{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} do 2027. na razinu iz 1990.

Birmingham ima ambiciju postati vodeći svjetski “zeleni” grad. Članstvo u biofilijskoj mreži gradova omogućuje razmjenu iskustava i učenje na primjerima dobre prakse tako da “srce industrijske revolucije” može postati središte zelene ekonomske revolucije.

Izvor:  Igor Mavrin //  theguardian.com/cities/2014/apr/03/birmingham-san-francisco-oslo-global-green-biophilic-cities-club
Foto:  bigcityplan.birmingham.gov.uk

 

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik