Svijet copenhagen elektricni automobili

Objavljeno 18/03/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 3 minutes

Copenhagen: grad naprednog električnog prijevoza

O mnogim se konceptima često raspravlja, no nikada se ne ostvare. Električna vozila su sigurno jedan od najpoznatijih primjera. Iznenađujuće, tijekom narednih godina takvo će se stanje možda i promijeniti.

Izgleda kako je globalni strah ovisnosti o fosilnim gorivima potakao industriju za konačan pronalazak održivih rješenja. Ta će rješenja zahtijevati velike investicije, kao i pojavu intenzivne suradnje između automobilske industrije, gradova i izvođača infrastrukture. Primjer je takve suradnje grad Copenhagen; gdje sedmeročlani konzorciji, u kojemu sudjeluju i Renault, Better Place te Gradsko vijeće, trenutačno radi na pilot projektu.

Prije svega, pogledajmo ukupno značenje samoga projekta. U svakoj velikoj inicijativi, kao što je ova, iznimno je važno osigurati da se sva planirana postignuća prilagode lokalnom kontekstu. Preslikavanja slučajnih inicijativa izvedenih negdje drugdje obično završavaju neuspjesima. U našem slučaju – grad Copenhagen – razvoj flote električnih vozila je dobro promišljen potez. Danska predstavlja svjetskog prvak s približno 20 posto energije proizvedene u vjetroelektranama. Štoviše uslijed visoke nestalnosti vjetra – teško je predvidjeti kada će puhati – zemlja se suočava sa značajnim problemima u distribuciji električne energije. Često se događa da prodaja energije susjednim zemljama poput Švedske i Norveške stvara gubitke. Punjenje električnih baterija moglo bi omogućiti gradu Copenhagenu pohranu proizvedenog elektriciteta. Tako će se električnim vozilima riješiti problem nestalnosti vjetra. Štoviše, Danskoj će mogućnost pohrane energije dopustiti povećanje broja vjetroelektrana, što trenutno nije održivo.

Očito, tako složen sustav ovisi o snažnoj i pouzdanoj mreži stanica za punjenje. Na takav će način Dong Energy i njegov partner Better Place uz podršku grada Copenhagena uvesti u Dansku električne automobile i potrebnu infrastrukturu. Širom Danske planiraju postavljanje 20 stanica za izmjenu baterija i 60 stanica za brzo punjenje do ožujka 2012.  Automobili se mogu puniti korištenjem obične električne utičnice, što traje 4 do 8 sati, dok punjenje na stanici za brzo punjenje napuni bateriju do 80{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} kapaciteta tijekom 30 minuta. Stanica za izmjenu baterija je mjesto gdje se ispražnjena baterija mijenja za potpuno napunjenu, štedeći vrijeme potrebno kako bi vozilo napunilo bateriju. Proces zamjene je potpuno automatiziran i nema potrebe za izlaskom vozača iz vozila. Šećer na kraju, kompletan se  proces može nadgledati preko vlastite komandne ploče. Sustav će omogućiti različite vrste vožnje električnim automobilima, čak i one na velike udaljenosti. Drugi pozitivni aspekt ovog sustava je to što korisnici ne kupuju baterije, već ih iznajmljuju. To će prisiliti proizvođače baterija da posvete više pozornosti njihovoj trajnosti te će ih se tako sve više usmjeriti prema ekonomiji koja potiče ponovnu iskoristivost materijala/sirovina. Temeljem ovakvih postavki, Better Place tvrdi kako se trenutačno 95{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} sadržaja baterija može ponovno iskoristiti pri proizvodnji novih, te kako razvoj infrastrukture za recikliranje može smanjiti problem nedostatka litija.

Renault kao partneru u ovome projektu zadužen je za izradu potrebnih električnih vozila. Francuski je proizvođač automobila razvio jedan od prvih automobila s izmjenjivim baterijama, nazvao ga Fluence ZE, i predstavio ga službeno u veljači 2012. Vozilo je dizajnirano kako bi uz funkcionalnost imalo što veću prijeđenu kilometražu s jednim punjenjem. Jedno punjenje baterije osigurava doseg od približno 160 kilometara. Baterija se može puniti do 2000 puta, životni joj je vijek 8 godina ili 320 tisuća kilometara. Korisnici kupuju automobil, ali baterije ostaju vlasništvo Better Placea i za njihovo iznajmljivanje plaća se mjesečna pretplata. Cijena ovisi o potrošnji. Što se više vozi, više se i plaća. Možda je ovakva situacija malo neobična, no u stvarnosti ona rješava nekoliko problema. Održavanje, zamjenu i odlaganje baterija jamči firma od koje se baterije iznajmljuju. Tako se tradicionalni sustav prodaje automobila pretvara u uslugu, što je prednost, jer automobilska industrija počinje voditi računa o otpadu i sada ga smatra vrijednim resursom. Kako bi se maksimalno produžio životni vijek baterija, brzina automobila ograničena je na 135 km/h. To je sigurno manje od brzina koje se postižu vozilima s klasičnim motorom s unutarnjim izgaranjem, no sama usporedba nije toliko bitna. Mi govorimo o prometu budućnosti. U svijetu ograničenih zaliha fosilnih goriva nužni su kompromisi.

Ugrađeni softver, u ergonomskom smislu, pruža vozaču doživljaj vožnje na višoj razini. Dizajniran je za jednostavnije i bolje putovanje te lakše kretanje gradom. Posebna pozornost posvećena je izradi korisničkog sučelja. Korištenjem ergonomski dizajnirane palice (joystick), vozač pristupa svim ugrađenim funkcijama automobila. Od tradicionalnog automobilskog sutava navigacije, do velikog broja aplikacija poput onih na današnjim pametnim telefonima i tabletima. Zahvaljujući različitim bežičnim mrežama, računalo može pristupiti internetu u gotovo svakoj situaciji. Sve informacije o potrošnji goriva, prijeđenim udaljenostima i prosječnoj kilometraži su jednostavno dostupne i grafički lijepo prikazane. U električnim vozilima, telematika (skupljanje i obrada različitih senzorskih podataka) postaje sve važnija i smatra se najbitnijom razlikom električnih u odnosu na klasična vozila te će njoj korisnici posvetiti posebnu pozornost. Štoviše, operativni sustav sadrži mrežne programe, takozvane programe za pametne zahtjeve ili softver pametne mreže (smart grid) – što omogućuje Better Placeu nadzor stanja napunjenosti svih baterija u mreži. Stoga je jednostavnije nego ikada skupiti podatke i predvidjeti zahtjeve za energijom. Mrežni softver je sposoban komunicirati i prenijeti takve podatke u realnom vremenu. To distributerima električne energije daje mogućnost raspodjele potrebne energije prema raspoloživoj ponudi i zahtjevima vozača električnih automobila. Time se automobilske baterije koriste kao sredstva za pohranu energije i istodobno osiguranje korisničkih zahtjeva za energijom. Pohranjena energija se može također slati nazad u elektro mrežu kako bi se pokrivali periodi vršne potrošnje. Mehanizam distribuirane pohrane se izvrsno nadopunjuje s proizvodnjom aditivne (još uvijek ne i alternativne) energije, koja se stvara s povremenim prekidima ili pak njen proizvodnja potpunosti izostaje, što je dakako nepredvidljivo. Kao što smo prethodno vidjeli, u slučaju grada Copenhagena, takva uporaba i pohrana energije ima smisla.

Izvor: http://www.leblogdudd.fr/2012/03/22/copenhagen-a-city-heading-towards-electric-transportation/

Tagovi: , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik