Svijet

Objavljeno 04/03/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Na čemu je Buffett najviše zaradio?

Prošla je godina za najpoznatijeg svjetskog investitora – Warrena Buffetta – bila prilično dobra, a rast na burzama nadoknadio je veći dio vrijednosti koju je njegov dionički portfelj izgubio prilikom sloma tržišta 2008.

Godišnje pismo koje Buffett šalje dioničarima Berkshire Hathawaya otkrilo je kako se zarada koju je Berkshire ostvario na 13 tvrtki koje na burzi imaju dionice vrijednije od milijardu dolara lani udvostručila i dosegnula 24 milijarde dolara.

Ta brojka se odnosi na čistu zaradu, tj. od vrijednosti dionica oduzima trošak koji je Berkshire zabilježio prilikom njihovog stjecanja.

Daleko najveću zaradu Buffett je ostvario na Coca-Coli pa Berkshirove dionice tog proizvođača bezalkoholnih pića vrijede 11,1 milijardi dolara više nego kada su kupljene.

Sljedeće dvije najuspješnije kompanije su American Express i Procter & Gamble, na kojima je Buffett zaradio 4,8, odnosno 4,5 milijardi dolara. Treba spomenuti da je Berkshire većinu dionica P&G-a stekao 2005. godinr, kada je ta tvrtka preuzela Gillette, u kojem je Buffettova tvrtka godinama imala udjel.

Berkshire je najviše izgubio na dionicama naftnog diva ConocoPhillipsa i prehrambenog konglomerata Krafta.

Na ConocoPhillipsu, čije je dionice tijekom 2009. Buffett intenzivno prodavao, izgubljeno je 815 milijuna dolara. Buffett je već u prošlogodišnjem pismu dioničarima ulazak u ConocoPhillips nazvao velikom greškom i napisao da je grozan tajming njegove kupovine Berkshire odnio nekoliko milijardi dolara.

Gubitak na dionicama Krafta, u kojem je Berkshire najveći dioničar, iznosio je 789 milijuna dolara, a iako Buffett tijekom 2009. nije kupovao dionice te tvrtke, odnosi tih dviju tvrtki bili su daleko od idiličnih.

Naime, Buffett je preispitivao Kraftove planove da preuzimanje legendarnog britanskog proizvođača čokolade Cadburyja financira dokapitalizacijom te je najavio kako će glasati protiv nje. Kraft je na kraju restrukturirao sporazum o preuzimanju na način da je povećao ponudu u gotovini i smanjio dio koji se odnosi na zamjenu dionica.

Business.hr

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik