Radionice shared_space

Objavljeno 17/03/2014 | by Krešimir Herceg | Vrijeme čitanja: 2 minutes

CIVITAS radionica – za bolji i funkcionalniji promet u gradovima

Udruge Lima, Zebrica i CroCulTour su sudjelovali 12.3.2014. na CIVITAS radionici u Grazu. Naziv radionice je glasio: CIVITAS Exchange Tour, a bio je namijenjen svim gradovima članovima CIVITAS foruma, članovima CIVINET njmačkog govornog područja, kao i svim profesionalcima zainteresiranima za ovu temu.

Predavanja su bila zanimljiva i pokazala su kako se različiti gradovi bore za održivi prijevoz i stvaranje održive mobilnosti.

No, što je CIVITAS?

Inicijativa CIVITAS doprinosi postizanju održivog, čistijeg i energetski učinkovitijeg prometa u gradovima diljem Europe te unaprjeđuje kvalitetu života građana kombiniranom primjenom najsuvremenije tehnologije i osiguranjem punog sudjelovanja građana.

Unutar CIVITAS mreže, prioriteti politike u urbanoj mobilnosti su dostavljene kroz Politički savjetodavni odbor koji čine vodeći i visoko motivirani političari iz CIVITAS gradova. Oni predstavljaju upravljačku grupu unutar mreže CIVITAS.

Ciljevi inicijative CIVITAS:

  • promicati i provoditi održive, čistije i energetski učinkovitije mjere u gradskom prijevozu;
  • provoditi integrirane mjere utemeljene na novim, inovativnim tehnologijima te javnim politikama koje odgovaraju potrebama građana.

Karta CIVITAS zajednice:

Karta zajednice Civitas - foto: civitaszagreb.hr

Karta zajednice Civitas – foto: civitaszagreb.hr

Više o CIVITAS organizaciji možete saznati na web stranici – http://www.civitas.eu/

Primjeri dobre prakse

Na radionici su bili predstavljeni Civitas gradovi kao primjeri dobre prakse koji su predstavili svoju borbu sa zaprekama koje koče održivu mobilnost, politikom, određenim skupinama građana, te što je sve bilo potrebno za ostvarenje svojih ciljeva.

Radionicu je otvorio Gerhard Ablasser, domaćin iz Grada Graza. Zanimljivo je napomenuti kako je upravo gospodin Ablasser prošle godine bio gost cikloturističkog projekta Udruge Lima – Biciklijada Mali Pariz – Klakar i održao predavanje u Slavonskom Brodu.

Zatim je primjer dobre prakse predstavila gospođa Hećimović iz Koprivnice. Koprivnica je inače najaktivniji grad što se tiče korištenja bicikala i razvoja biciklističke infrastrukture u Hrvatskoj (uz Zagreb). Predstavljen je projekt prekogranične suradnje pod imenom DYN@MO.

Sljedeći predavači su bili Ian Davey (Brighton, VB), Hans Lindberg (Omea, Švedska), Steen Moller (Odense, Danska) i Sandor Nagy (Szeged, Mađarska).

Zatim su Gerhard Ablasser i Bertram Werle predstavili aktivnosti grada Graza i kako su u periodu od 20-ak godina pretvorili Graz u ugodnu sredinu za život. Najzanimljiviji projekt je bio Sharing Space ispred sveučilišta gdje je zona za sve (vozila, bicikle i pješake), i gdje nema posebnih pravila. Svi imaju ista prava. Koncept funkcionira odlično gdje je ogromna tolerancija sudionika u prometu u što smo se i sami uvjerili u obilasku Graza.

Također je interesantna ideja kako se u jednosmjernim ulicama daje prostor za bicikliste u suprotnom smjeru.

Fotografije: Sharing Space i Jednosmjerna ulica

Nakon kratke pauze gdje su sudionici razgovarali o svojim projektima i idejama, daljnje aktivnosti Civitas-a je predstavila Chiara Frencia. U nastavku su svi sudionici obišli Graz s najznačajnijim atrakcijama.

Ukoliko Vas zanimaju više o Civitas organizaciji i njihovim aktivnostima, slobodno se obratite Udruzi Lima (www.udruga-lima.hr).


Ostale prezentacije

Agenda

Prezentacije

Tagovi: , , , ,


O autoru

Rođen 24.01.1981. u Slavonskom Brodu. Završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Hobi: košarka. Radni staž ostvario u poduzećima: ĐĐ Zavarene posude d.d., Clarus d.o.o.Osnivač i predsjednik Udruge LimaViše potražite na LinkedInuComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik