Management industrija_lobiranja

Objavljeno 08/02/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Lobiranje – suvremeni komunikacijski menadžment

Danas postoje i uspješno posluju brojne, za lobiranje registrirane agencije, koje javno, primjerice na svojim web stranicama, objavljuju imena tvrtki, grupacija i interesnih skupina te projekte za koje lobiraju, kao i točne iznose ugovorenih lobističkih usluga. No, što je uopće lobiranje??? 

Procvat i širenje lobiranja s razvojem EU

S jedne su strane decision makeri, dakle oni koji donose odluke, i javno mnijenje pred kojim se želi postići projektirani efekt, a na drugoj klijent odnosno interesna skupina za koju se konkretno lobira.

U Europi je lobiranje u posljednje vrijeme doživjelo procvat upravo zahvaljujući razvoju i širenju Europske unije. U Bruxellesu uspješno djeluju brojne lobističke organizacije, čiji je cilj promicanje najraznovrsnije game interesa pojedinih interesnih skupina – primjerice od pristupa oglašavanju u televizijskom mediju, restriktivnih ili poticajnih mjera u agraru do prihvata pojedinih europskih zemalja u punopravno članstvo EU-a.

Industrija lobiranja: Posao koji se isplati dugoročno i indirektno

U Hrvatskoj lobiranje u embrionalnoj fazi

Lobiranje u Hrvatskoj, kao i mnogi drugi suvremeni i primjenjivi instrumenti integralnog komunikacijskog menadžmenta, još uvijek u embrionalnoj fazi, a lobiranjem se prvenstveno bave pojedina odvjetnička društva i neke od uglednijih PR agencija.

> Lobiranje: časna profesija ili legalna korupcija? – Pero Kovačević

Interesne skupine

Interesne skupine su organizacije koje pokušavaju utjecati na javnu politiku. Nisu političke stranke, ne žele vlast, ali žele utjecati na vlast.

Neke od interesnih skupina u Hrvatskoj:

1. Poduzetnici, obrtnici, gospodarstvenici

2. Poslodavci

3. Sindikati

4. Umirovljenici

5. Veterani

6. Poljoprivrednici, seljaci

7. Predstavnici lokalne samouprave (načelnici općina)

8. Sportski djelatnici

Imaju stalne konzultacije s vladom. Skupine vladama pružaju informacije i tehničke savjete za usvajanje politike, a za uzvrat dobivaju status „insajdera“… A time dobivaju priliku da utječu na donošenje odluka u ranoj fazi.

Lobiranje je realnost, voljeli vi to ili ne.

No čini se kako nekim kompanijama lobiranje političkim liderima u Washingtonu uopće nije potrebno…

Prema podacima kojih se domogao WSJ-ov AllThingsD na političko lobiranje u SAD-u najviše troše telekomunikacijske i softverske kompanije. Barem kada je riječ o tehnološkom sektoru. U trećem kvartalu ove godine na lobiranje je naviše potrošio Verizon s gotovo 4 milijuna dolara. Slijedi AT&T s 3.5 milijuna dolara, te Microsoft s nešto više od 1.5 milijun dolara.

Zanimljivo je napomenuti kako Apple gotovo ništa ne troši na lobiranje. Iako je po svim mogućim standardima i mjerilima velika kompanija, njene aktivnosti američka administracija previše i ne regulira, pa je logično kako ne žele uzaludno trošiti novac na lobiranje. Slična je stvar i s Facebookom.

lobiranje

Tagovi: , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik