Edukacija posao studenti zaposljavanje

Objavljeno 18/02/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 1 minute

Zašto studenti imaju problem s zapošljavanjem poslije studija?

Studenti, kako se pripremiti za posao poslije studija, odnosno zašto uopće postoji problem s zapošljavanjem mladih osoba?

Sve počinje s uvidom u situaciju od prije nekoliko godina te postojanjem svjetske krize formalne edukacije (video – TEDxNoviSad – Dragan Varagić – (Online) obrazovanje u 2011.). Osim programera i farmaceuta, svi drugi polaznici fakulteta imaju problem s zapošljavanjem poslije studija, bez obzira na fakultet.

>> Globalna kriza visokog školstva  (INFOGRAFIKA)

Problem se s jedne strane nalazi u neadekvatnim programima studija koji nemaju obično veze sa potrebnim vještinama za obavljanje konkretnih poslova iz konkretnih područja. S druge strane, još veći problem je činjenica da studenti nisu motivirani učiti o predmetima koji bi im realno donijeli praktično primjenjiva znanja iz buduće profesije – jer uče da bi položili ispit.

Bez obzira što je EU donijela veoma kvalitetne smjernice izrade strategije obrazovanja do 2020. god., ove promjene neće biti provedene u praksi sljedećih 15 do 20 godina. Što znači da studenti moraju samostalno iskoristiti mogućnosti koje su danas dostupne (edukacija putem interneta) kako bi se sami educirali za potrebna zanimanja i pronašli način kako sve to isprobati u praksi prije samog zaposlenja.

>> Edukacija 2020.: Budućnost je ovdje, samo nije ravnomjerno raspoređena 

Kako riješiti problem zapošljavanja nakon studija

 

Važno je napomenuti da kod nas i u cijelom svijetu pored prisutne nezaposlenosti istovremeno postoji problem nedostatka adekvatnih radnika – osoba koje imaju potrebna znanja za posao, osoba koje samostalno rade te osoba koje brzo usvajaju nova znanja i provode ih u poslu.

Future Learning Short Documentary

 

Napisao: Dragan Varagić / draganvaragic.com/blog/studenti-imaju-problem-zaposljavanje-posle-studija-video

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor. Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik