Studenti u posjeti Bruxellesu


Studenti magistarskog studija europskih poslovnih studija na Alma Mater Europaea koju je osnovala Europska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Salzburgu, Austrija, su krajem prošlog tjedan bili u Bruxellesu u posjeti institucijama Europske unije, odnosno u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Imali su prilike čuti predavanja eminentnih osoba.

Ušavši u Europsku komisiju studenti iz Karlovca i Rijeke su dobili vremena da malo razgledaju. Vidjeli su vremenski slijed predsjednika Europske komisije. Slijedilo je predavanje člana Istarskog ureda u Komisiji, Dine Babića koji je govorio o ulozi Europske komisije. Naglasio je da samo 4-5 regija Republike Hrvatske ima svoje urede u Komisiji i da je Istarska regija prva otvorila svoj ured. Europska komisija veliku važnost pridodaje razvoju ruralnih regija. S obzirom da je Republika Hrvatska slabije razvijena regija, projekti s kojima se kandidira na natječaje mogu biti sufinancirani 75{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} – 85{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1}.

Naglasak na projektima vezanim uz mlade

Zastupnica u europskom parlamentu Dubravka Šuica je hrvatskim studentima europskih poslovnih studija, prilikom njihovog posjeta Bruxellesu, a u sklopu svog predavanja govorila o tome da je Republika Hrvatska teritorijalno nepovezana. Također je obajsnila kako Europski parlament funkcionira u političkim obiteljima. Najviše je pričala o novcu koji se iz proračuna distibuira kroz projekte. Trenutno se bavi projektima vezanim uz mlade, te je naglasila važnost učenja stranih jezika. Budući da je tog jutra bila u Odboru za kulturu, studentica ju je upitala: „Na raspravi u Odboru za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu o Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća o povratu kulturnih dobara nezakonito iznesenih s podrčja država članica EU-a, založili ste se za promjenu datuma, da ta direktiva bude na snazi od 1.1.1991., a ne od 1.1.1993. kao što je sada. Jeste li dobili odgovor na taj upit?“ Eurozastupnica je odgovorila da su joj rekli da pošalje službeni upit i da još uvijek čeka odgovor. Zatim je objasnila studentima proceduru slanja upita.

Nakon eurozastupnice studentima se je obratio ambasador Republike Hrvatske u Belgiji, dr. Mario Nobilo. Budući da je Republika Hrvatska teritorijalno nepovezna, cijela EU je teritorijalno nepovezana. Stoga je ista studentica upitala ambasadora RH u Belgiji, stručnjaka za međunarodne odnose i međunarodnu sigurnost, da li je teritorijalna nepovezanost Republike Hrvatska prepreka za njen ulazak u Schengenski prostor? Odgovorio je da se iskreno nada da ćemo izgraditi Pelješki most prije nego li uđemo u Schengenski prostor, ali da ga više brinu nemiri u BiH. Naime, Republika Hrvatska ima preko 1000 km dugu granicu sa Bosnom i Hercegovinom. To je trenutno najduža vanjska granica Europske unije. Stoga je jako važno da Republika Hrvatska pokaže da može čuvati vanjske granice Unije.

Studenti magistarskog studija su također imali priliku čuti glavnog direktora za ekonomska i financijska pitanja Christian-Yves Krappitz, a zatim Sabine Germe iz uprave za regionalnu politiku. Krappitz je studentima govorio i o obnovi ekonomske i monetarne unije, a na pitanje studentice može li Jedinstveni mehanizam nadzora kvalitetno nadzirati banke EU kad deset država članica nije u europskoj monetarnoj uniji? Odgovorio je: „Bankovni sustav mora biti odvojen od Europske monetarne unije. Supervizor mora znati koje će banke nadzirati, jer to je jako važan korak.“

Uloga Europskog parlamenta

Drugi dan su studenti Alma Mater Europaea posjetili Europski parlament. Djelatnica parlamenta im je objasnila ulogu Europskog parlamenta i pokazala princip rada parlamenta u Bruxellesu i u Strasbourgu. Kao i eurozastupnica Dubravka Šuica i ona je naglasila važnost poznavanja stranih jezika. Naime, iako se sve prevodi na 24 službena jezika Europske unije i formalni dio se provodi, postoje neformalni sastanci koji ponekad mogu biti značajniji od formalnih. Također se osvrnula na izbore za Europski parlament koji će se održati ove godine u svibnju. Zatim su studenti posjetili Parlamentarijum koji je pokraj Europskog parlamenta.

U popodnevnim satima bilo je organizirano još jedno predavanje. Gospodin George Ellis Ruano je u kongresnoj dvorani hotela održao predavanje na temu odnosa sa javnošću.

Time je službeni dio bio gotov. Tada su oni studenti magistarskog studija europskih poslovnih studija koji su htjeli mogli ići u razgledavanje grada.

Autor teksta: Ana Smoljak

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik