Do It Yourself

Objavljeno 01/03/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 3 minutes

Studentski poslovi – što raditi, koliko zaraditi

Tijekom studiranja, mnogi studenti se odlučuju za određeni honorarni posao, a neki pak i za onaj s punim radnim vremenom. Kako bi si priskrbili dodatni džeparac, studentima su na raspolaganju različiti poslovi – bilo da je riječ o onima iz ponude Studentskog centra ili pak onima koje si pronađu sami ili uz preporuku prijatelja.

>> Studentski poslovi /// Ponuda

>> Studentski servisi u Hrvatskoj

Donosimo neke od najpopularnijh studentskih poslova:

Babysitter – čuvanje djece
Iako se u ulogama dadilja uglavnom nalaze cure, ne vidimo razlog zašto i jedan ozbiljan i odgovoran dečko ne bi jednako dobro mogao čuvati djecu. Ovaj posao zahtijeva odgovornost i spremnost na mnoge ustupke, strpljivost i sposobnost prilagođavanja različitim situacijama. Za sat vremena čuvanja dobit ćeš oko 25 kuna, više, manje.

Čišćenje ureda i sličnih prostorija
Ovdje je prosječna satnica od 20-25 kuna. Ako smatraš da je ovo dobar posao za tebe, samo naprijed. Ne zahtjeva toliko odgovornost kao što je briga o tuđoj djeci, ali i ovaj posao ima svoj dobre i loše strane.

Rad u dječjoj igraonici
Ovdje je satnica za dane vikenda viša nego kod primjerice, čuvanja djece u kućama i iznosi od 30-35 kuna.

Rad u skladištu
Za ovu vrstu fizičkog posla najčešće se prijavljuju dečki koji žele relativno brzo zaraditi. Ovdje je satnica također od 30-35 kuna.

Demonstratura i rad na fakultetu
Ako imaš dobre ocjene, prijavi se za demosa na određenoj katedri. Osim zarađenih 200 do 400 (Pravni fakulteti) kuna mjesečno, imaš mogućnost i daljnjeg napredovanja i tko zna, možda i stalnog zapošljavanja na faksu.

Rad u fakultetskoj knjižnici ili pak informatičkoj učionici također je dosta tražen studenstki posao.

Hostesiranje
Također dosta dobro plaćen studentski posao. Obično se za jednu večer dobije oko 200 kuna, a ako se radi o dnevnom promociji na štandovima – oko 20 kuna po satu.

Rad u kinima
Dosta širok raspon poslova: od prodaje kokica i karata do čišćenja kino-dvorana. Cijena sata je oko 16 kuna, iza 22h penje se na 18 kuna te također povećava u dane vikenda.

Nabrojali smo samo neke, najzastupljenije studentske poslove. Posao biraj na način da svoje slobodno vrijeme svakako prilagodiš poslu koji si izabrao, a koja zarađena kunica, svakome dobro dođe.

Za one koji zarade PREVIŠE

Studenti trebaju biti oprezni jer postoji granica koliko mogu zaraditi, a da ne plate dodatni porez. Obitelji koje imaju redovite studente prijavljene kao uzdržavane članove moraju paziti kolike oni prihode ostvaruju.

Potkraj godine najviše, ali i inače, događa se da se radišni studenti potpuno izbezume: nakon poštenog rada preko studentskog centra na svojim računima pronađu znatno smanjenu uplatu. To se dogodi jer su prešli granicu neoporezive zarade, na koju su zaboravili ili za nju nisu ni znali.

Studenti su za poslodavce najjeftiniji radnici. S obzirom na to da ih se većinom traži za manualne i pomoćne administrativne poslove, čak ni u vrijeme recesije interes za takvim radnicima nije minuo. Štoviše, pad interesa mogao bi se zabilježiti sa studentske strane jer pritisnuti obvezama koje je za neke od njih donio Bolonjski proces, slobodnog vremena za rad nužno imaju manje, piše Lider Press.

Iznenađenje – porez

Nekim studentima, pogotovo onima koji su se zbog studija preselili u drugi grad, rad je ipak često jedini način da uštede novac kako bi si priuštili djelić iskustava koje ti gradovi nude. U traženju posla pomažu im ovlašteni posrednici – studentski centri, ali ipak, u šumi administrativnih doskočica čiji jezik nužno ne govore nerijetki se izgube zajedno s roditeljima. Tako se dogodi i da brojne obitelji ostanu šokirane kad kao nagradu za marljivog studenta dobiju obavijest da državi duguju porez.

Takva iznenađenja mogu se izbjeći dobrim informiranjem o pravima i obvezama koje svaki student ima potpisivanjem studentskog ugovora o radu. Krenimo ispočetka: student koji radi preko studentskog centra obvezno je osiguran od posljedica nesreće na radu i profesionalnih bolesti, a doprinose za to plaća studentski servis. U fakturi koju ispostavlja naručitelju posla zajedno sa svojom provizijom studentski centar cijenu prevaljuje na korisnika studentskog rada. To znači da svaki student tvrtku za koju radi stoji 12 posto provizije SC-u, pet posto mirovinskog te 0,5 posto poreza za zdravstveno osiguranje. Izvrsno za poslodavca, međutim student mora biti oprezan jer postoji granica koliko može zaraditi a da mu država zaradu dodatno ne optereti porezima.

Zarade članova servisa

Naručitelj, student i Studentski servis sklapaju ugovor na tipskom formularu, a prema potrebi se sklapa posebni ugovor s poslodavcem.
Član Student servisa tijekom godine može podizati neograničeni broj ugovora.

Ukoliko student tijekom kalendarske godine ostvari oporezivi primitak, primitak na koji se ne plaća porez i druge primitke koji se ne smatraju dohotkom (npr. stipendije) u iznosu većem od 10.800,00 kuna ne može biti uzdržavani član na poreznoj kartici roditelja. (Zakon o porezu na dohodak N.N. 177/04 – 80/10, čl. 36. i Pravilnika o porezu na dohodak N.N. 95/05 – 123/10, čl. 53).

Nema ograničenja što se tiče iznosa zarada studenata. Ali, ukoliko primitak studenta iznosi više od 50,000,00 kn godišnje, primitak se oporezuje kao drugi dohodak. Na razliku iznad 50.000,00 kuna obračunavamo porez od 25{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} i prirez ovisno o mjestu stanovanja (Pravilnik o porezu na dohodak čl. 7 i čl. 45.).

Iznos primitaka od 50.000,00 kuna se odnosi na područje cijele Republike Hrvatske.

Primitak je:
1. neto zarada studenta uvećana za doprinose za MIO i zdravstveno osiguranje ako je posao odrađen i obračunan do 31.12.2008. godine a isplata zarade na žiro račun nastala nakon 01.01.2011. godine
2. neto zarada studenta bez doprinosa ukoliko je posao odrađen, obračunan i isplaćen u 2011. godini
3. odnosno, primitak se sastoji od podatka  pod 1. i 2. za studente koji tijekom 2011. godine imaju isplate zarada iz prethodnih godina i tekuće godine.
U primitak od 50.000 kn uračunavaju se samo isplate zarada studenata na području RH u kalendarskoj godini. U taj iznos se NE uračunavaju drugi primici (npr.  stipendije – se ne ubrajaju u iznos od 50.000,00 kn, ali se ubrajaju u iznos od 10.800,00 kuna).

Ukoliko je član Studentskog servisa  ostvario primitke preko nekih drugih studentskih servisa ili učeničkih udruga u RH dužan je pismeno obavijestiti Studentski servis o visini isplaćenog primitka do trenutka isplate primitka u našem Student servisu (Pravilnika o porezu na dohodak čl. 44.).

Studentski poslovi /// Ponuda:

Studentski servisi u Hrvatskoj:

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor. Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik