Upravljanje biznisom

Objavljeno 28/02/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 3 minutes

Pretvorite hobi u posao

Ako imate višak slobodnog vremena sigurno radite neku aktivnost koja vam okupira pažnju, opušta vas i čini da se dobro osjećate dok je radite. Posebno ako uključuje rad s rukama, kreativno stvaranje nečeg opipljivog – korisnog ili samo lijepog. No, isplati li vam se to? Svakako! Ako vam dobro krene, možete “djela svojih ruku” poklanjati, ali i prodavati.

Pročitajte kako dopuniti kućni budžet uz pomoć hobija, kojim ste do sada samo popunjavali slobodno vrijeme.

Kako hobi pretvoriti u posao

 1. U čemu ste dobri?
  Pravi je luksuz i privilegija raditi nešto što volite, nešto što vas u potpunosti ispunjava. Tada rad nije obveza, već uživanje. Kada nam nešto dobro ide, kad primamo pohvale za učinjeno, motivacije ne manjka. Zato razmislite šta je to što znate raditi, ono što bi moglo biti od koristi drugima. Odaberite aktivnost koja se uklapa u vaš stil života, slobodno vrijeme kojim raspolažete, budžet koji ste spremni izdvojiti za početak… Najjednostavnije je ako znate izrađivati praktične predmete, koji se upotrebljavaju svakodnevno. Ukoliko znate nešto napraviti, sašiti ili naslikati uvijek možete naći nekog tko bi isprobao vaše početničke kreacije. Možda znate podučavati i prenositi svoje znanje drugima. Ramislite što je to što biste radili sa uživanjem, a da bi se pri tom moglo unovčiti.
 2. Napravite plan
  Najvažniji korak u započinjanju posla je dobar plan. Morate odrediti ciljeve i definirati aktivnosti koje ćete provoditi da biste došli do željenjih rezultata. Stavite sve na papir – izračunajte koliko vam je potrebno novca za početak, kako ćete i gdje nabaviti potreban materijal, gdje ćete napraviti svoj radni kutak itd. Prosto, trebate isplanirati sve što bi moglo biti važno za započinjanje posla, a onda se tog plana pridržavati.
 3. Odredite radno vrijeme
  Sigurno možete ukrasti malo vremena između poslovnih i obiteljskih obveza i uživati u svom hobiju. Nije važno ako ne možete izdvojiti dovoljno vremena da sve završite, jer ćete prvom prilikom nastaviti. Samo se pridržavajte planiranog koliko je to moguće, jer ne želite zapostaviti ostale dnevne obveze.
  Ako ste kojim slučajem u pauzi između poslova, možete se baviti hobijem/poslom u bilo koje doba dana. Sjajno je što raspolažete svojim vremenom i što ste sam svoj šef, pa radite kad, kako i koliko hoćete.
 4. Procjenite ponudu i potražnju
  Ispitajte da li postoji nešto slično u ponudi i “špijunirajte” konkurenciju. Ne da biste ih kopirali, već da vidite u kojem pravcu ćete sami krenuti. Nije loše ni “ukrasti” neku ideju, da je dalje možete sami razvijati kako želite. Dragocjene informacije možete prikupiti na razne načine, čak i kroz razgovor sa poznanicima ili listanjem oglasa. Prosto pitajte ljude oko sebe bi li kupili određeni predmet i koliko su spremni platiti za njega.
 5. Investirajte
  Neupitna je činjenica da ćete morati uložiti nešto više novca nego što ste inače, dok ste radili za “svoju dušu”. Kupite kvalitetniji pribor i zamjenite stari, dotrajali. Ako posao dobro krene brzo će se uloženo isplatiti. Ipak, ne pretjerujte! Ne trebaju vam zalihe u ogromnim količinama, koje ćete samo gomilati oko sebe. Izračunajte koliko vam je potrebno za početak, pa ćete kad potrošite lako dopuniti.
 6. Započnite sa jednim proizvodom
  Ponudite samo jedan predmet ili proizvod, dok ne vidite kako će se svidjeti potencijalnim kupcima. Poslije proširite asortiman, kada vidite šta se traži. Ako izrađujete nakit, počnite npr. s naušnicama, a kasnije možete praviti ogrlice, narukvice, ukrase za kosu, itd.
 7. Odredite cijenu
  Budite realni. Nemojte precjeniti svoje umijeće i uloženo vrijeme, ipak ste novi u cijeloj priči. Raspitajte se koliko se kreću cijene sličnih stvari kod vaše konkurencije, pa se okvirno uklopite u njihovu cijenu. Zapitajte se koliko biste vi platili konkretan proizvod, da ste kupac.
 8. Reklamirajte se
  Dobro, prve stvarčice ste poklonili vama bliskim ljudima, oni su vam našli nekoliko mušterija i šta dalje? Prije svega, fotografirajte svoj proizvod i kratko ga opišite. Postavite ih na svoje profile na društvenim mrežama na kojima ste aktivni. Dajte oglas na net-u, stavite na aukcijsku prodaju, postavite ih na svoj sajt ili blog. Ako je praktičan, estetski privlačan i ne dođe previše, lako će naći put do kupaca.
 9. Usavršavajte se
  Amaterski ste počeli, samouki ste i kad je krenuo posao shvatili ste da ga morate podići na viši nivo. Ako već niste, završite tečaj, gdje će vam stručnjaci otkriti neke tajne vještine. Proučavajte literaturu i naravno koristite informacije sa interneta.
 10. Prodaja i distribucija
  Ima mnogo načina da prodate svoj proizvod. Kada ste ga izreklamirali lako ćete pronaći kupce. Možete slati pakete putem pošte ili se naći sa kupcem, po dogovoru i direktno predati proizvod. Ponudite svoje rukotvorine prodavcima na lokalnim pijacama ili malim prodavnicama, sa kojima možete dogovoriti neku vrstu prodaje.
 11. Nemojte lako odustajati
  Kao što je poznato- “prvi mačići se u vodu bacaju”, pa u slučaju da vam ne uspije iz prvog pokušaja, nastavite dalje sa više energije i entuzijazma. Ipak se preispitajte jeste li ste preskočili neki od prethodnih koraka ili nije do vas. Upornost će se sigurno isplatiti, a pošto se hobijem/poslom bavite iz čistog zadovoljstva, ništa vas ne košta da nastavite do željenog cilja.

>> Kako svoj hobi pretvoriti u mali obrt? 

Savjeti

Foto: kakopedija.com

 1. Ne morate imati neka posebna znanja i vještine da bi ste započeli s poslovanjem. Kuhanje, uzgajanje cvijeća ili bavljenje sportom mogu biti inspiracija za novi način zarade. Sve što vam treba je dobar plan i dobra volja!
 2. Ne trebate na samom početku investirati ni previše vremena niti novca. Ne zalijećite se, već prvo vidite isplati li vam se čekati ili dalje raditi samo za svoju dušu.
 3. Ako ste se odlučili da držite tečajeve ili predavanja iz određene područja, npr. tečaj stranih jezika ili borilačke vještine, dobro je povezati se s kolegama i saznati kako započeti biznis.
 4. Nemojte očekivati da ćete se obogatiti i to odmah. Ali ono što je svakako neophodno je držati se cilja i unaprijeđivati svoje znanje i veštine.

Tagovi: , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
 • ekonomski rjecnik