Karijera postati_bolji_govornik

Objavljeno 25/04/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Postani bolji govornik – savjeti i preporuke

Mnogi ljudi ne napreduju u karijeri zbog straha od javnog nastupa. Često izbjegavaju zaduženja, pa i promaknuća, koja zahtijevaju javne nastupe. Mnogi od nas pretpostavljaju da su pojedine osobe rođene kao dobri govornici te da odlični govori instinktivno izlaze iz njihovih usta. Međutim, to je veoma daleko od istine!

Osobe koje smatrate velikom govornicima vjerojatno na početku nisu bili nimalo bolji od vas. Prema Ralphu W. Emersonu, američkom piscu i govorniku iz devetnaestog stoljeća: „Svi veliki govornici na početku su bili loši“.

U sljedećoj prezentaciji prezentirane su neke ključne vještine i savjeti kako uspjeti zainteresirati publiku te ostaviti utisak boljeg govornika.


Također, ukoliko želite postati bolji govornik, razmislite malo i o sljedećim preporukama i savjetima te ih nakon toga ih pokušajte primjeniti.

1. Budite sažeti– Nemojte koristiti 100 riječi ako to možete reći i sa 50. Lako je postati „očaran“ vlastitim glasom, ali to može uzrokovati brujanje i smanjiti vašu učinkovitost kao komunikatora.

2. Odredite svrhu – Odredite svrhu govora prije nego što počnete govoriti – osobito kada pokušavate biti uvjerljivi ili dok nešto objašnjavate.

3. Odredite ključne pretpostavke – Važno je imati najviše tri ključne točke/pretpostavke za koje želite da ih se publika sjeti ili, još bolje, imajte samo jednu i „obradite“ je iz različitih kutova gledišta. Većim brojem pretpostavki moguće je  zbuniti svoju publiku.

>> Nema dosadnijeg govornika od onoga koji čita unaprijed napisan tekst (Liderpress.hr)

4. Koristite riječi i metafore koje će imati odjek kod publike – Ukoliko govorite pred Upravnim odborom, grupom izvršnih direktora ili marketinških potpredsjednika, riječi koje ćete koristiti svakako će biti drugačije od onih koje biste koristili u govoru s grupom političara i obratno. Svaka publika ima svoje buzzwords i hot buttons. Ključno je da koristite primjere, fraze i metafore koje će imati odjek kod publike. U suprotnom, onda neće proći etos, patos, logos test, a vi ćete, vjerovatno, biti daleko manje učinkoviti u ukazivanju.

5. Više slušajte, manje govorite – Slušanje i razumijevanje publike su kritični aspekti s kojima se učinkoviti komunikator suočava. Ukoliko ne suosjećate s publikom, oni će to uvidjeti, što će doprinijeti tome da vašu poruku daleko manje čuju i razumiju. Zakon reciprociteta važi i za učinkovitu dvosmjernu komunikaciju.

Postani bolji govornik

Postani bolji govornik // Foto: jonathanfields.com

Poslušajte ove savjete i vidjet ćete da će vam pomoći da učinkovitije komunicirate.

Alati za borbu protiv straha i treme

– Priprema i uvježbavanje javnog izlaganja
– Bilješke kao čvrste točke govora
– Opuštanje i razgibavanje (osobito ramena, vrata i lica)
– Duboko disanje (dijafragmom)
– Dubok i miran glas
– Sveobuhvatan pogled (malo iznad očiju publike)
– Vizualizacija i pozitivne misli
– Topao čaj (opušta glasnice) ili obična voda

Prije javnog nastupa izbjegavajte

– Razgovor o tremi
– Coca-cola i gazirana pića
– Hladne napitke
– Slatkiše i čokoladu
– Kavu (diuretik)
– Cigarete
– Alkohol
– Lijekove za smirenje

 

Ref.
>> Become a better speaker (prdaily.com)
>> 5 Unusual Ways to Become a Better Speaker  (inc.com)
>> Mala škola retorike: Za dobar govor, od kuda početi?  (alfa-portal.com)
>>Kako mogu postati dobar govornik?  (wol.jw.org)
>> RASPRAVA – Kako postati dobar govornik? Kako kontrolisati tremu?  (klix.ba/forum)

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor.Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik