Karijera

Objavljeno 27/09/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Moć team buildinga

Povjerenje je važan faktor u poslovnom svijetu, pogotovo ako se uzme u obzir kako većina anketa prikazuje opadanje tog faktora u odnosu zaposlenika i poslodavaca, ali i zaposlenika međusobno. Teško je, ako ne i nemoguće, stvoriti produktivnu radnu okolinu bez određene razine povjerenja. To čini povjerenje obveznom sastavnicom svake poslovne okoline. Za razliku od prošlosti, kad su timski projekti u tvrtkama bili rijetkost, današnji zaposlenici rad u timu proživljavaju svakodnevno, a to uključuje stvaranje povjerenja među članovima tima i njihovim nadređenima.

Jedan od problema suvremenog poslovnog svijeta, upravo i jest kako kvalitetu timskog rada dovesti do decentne razine. Čak i ako su u timu stručni i prikladni zaposlenici, njihov rad neće pružiti optimalne rezultate ako ne postoji zdrava radna okolina i dvosmjerna komunikacija.

Kao najpopularnije i najbrže rješenje komunikacijskih problema pojavio se team building. On označava jačanje osobnih veza u radnom kolektivu, uključivanjem u određenu aktivnost ili posao. Realizira se putem izvanposlovnih aktivnosti, ali i na samom radnom mjestu.

Team building u poslovnom okruženju

Team building u poslovnom okruženju označava formiranje grupa, koje će sistematičnim metodama riješiti trenutne probleme koji su pred njih postavljeni.

Ako ste u poziciji nadređenog ili menadžera, nastojte da vaš ured ili odjel ima redovne sastanke, na kojima će se raspravljati o kvaliteta timskog rada. Pokušajte “razbiti led” na početku svakog projekta, tako što ćete potaknuti opuštenu komunikaciju i pružiti zaposlenicima mogućnost upoznavanja na privatnoj razini. Ako primijetite kako određena grupa ne funkcionira dobro ili zaostaje u poslu, odmah doznajte postoje li u njoj međuljudski problemi. Kad se projekt privede kraju svakako javno istaknite uspjeh cijelog tima, ne samo pojedinaca u grupi. Konstruktivna pohvala cijeloj grupi uvijek je dobrodošla. Naravno, samo ukoliko je zaslužena.

Opušteno druženje izvan ureda

Postoje i brojne opcije okupljanja vaših kolega i zaposlenika negdje izvan radne okoline. Interakcija koja se odvija u opuštenijoj i neslužbenoj okolini, bit će daleko opsežnija i učinkovitija. Najjednostavnija rješenja su organiziranje neformalne večere za sve zaposlene, zajednički odlasci na sportske ili kulturne događaje i brojne zajedničke aktivnosti poput timskih sportova.

Razvoj međuljudske komunikacije i srodnih vještina dugoročno je isplativ i kad se formiraju potpuno nove radne skupine, s obzirom da se stečeno iskustvo stalno upotrebljava. Ovakve aktivnosti ujedno će biti i “ispušni ventil” svim uključenima, te će smanjiti broj sukoba na poslu, povećati kreativnost te djelovati motivirajuće. Postoje brojne teorije o tome kako suradnja na “nepoznatom terenu”, izvan uobičajene radne okoline, potiče tzv. “outside the box” razmišljanje.

Potencijal team buildinga u motiviranju zaposlenika je ogroman. Čak i ako jedna grupa ostvari nešto naizgled banalno, poput pobjede u košarkaškom dvoboju, kod svakog pojedinca podiže se samouvjerenost i povjerenje u kolege. Konačan rezultat je prihvaćanje izazovnijih zadataka i kreativnih rizika bez straha od kritike i poniženja.

Jedno od najpopularnijih druženja izvan ureda - rafting

Jedno od najpopularnijih druženja izvan ureda – rafting

Stvaranje zdrave radne okoline

Team building, koji je obično iniciran od strane nekoga na vrhu poslovne hijerarhije, pokazuje zaposlenicima kako je tvrtki za koju rade stalo do razvoja ljudskih potencijala i kako ih se ne smatra nevažnima i zamjenjivima – što je također vrlo bitan, često zaboravljeni faktor.

Naravno, razvijanje zdrave radne okoline zadatak je koji zahtjeva kontinuirano razvijanje i unapređivanje. Teško je doći do opipljivih rezultata u kratkom roku i bez upornosti. Na novonastale situacije treba se prialgoditi što brže i bezbolnije i iz njih izvući pouke za budućnost i tek će tada plodovi team buildinga konačno izaći na vidjelo.

Članak o moći team buildinga ustupljen je od Avus d.o.o., centra za edukaciju i unapređivanje poslovne  komunikacije.

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik