Do It Yourself

Objavljeno 25/02/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Kako od sebe napraviti brend – primjer LinkedIn

Prvih sedam sekundi dovoljno je kako bi o određenoj osobi, na temelju vanjskih karakteristika, donijeli svoj stav. Zbog toga je detektiranje i definiranje naših kompetitivnih prednosti vrlo važna komponenta u našoj svakodnevnoj interakciji s drugima.

Da bismo do njih došli moramo si postaviti sljedeća pitanja: što me čini boljim, posebnijim i originalnijim od ostalih?

Rezultati ove analize otkrivaju nam ishodišnu (nultu) točku brendinga te nam odgovaraju na pitanje u kojoj bismo se domeni našeg sadašnjeg djelovanja trebali specijalizirati.

Specijalizacija je nužna ako želite postati prva klijentova asocijacija na ono čime se bavite, prva osoba na tržištu kojoj će se obratiti novinar za stručno mišljenje ili koju treba ‘’kupiti’’. Do takvog ‘’statusa’’ dolazi se kontinuiranim usavršavanjem i radom na sebi.

Na temelju ove bazične, ali vrlo značajne analize kreće se u proces kreiranja brenda.

linkedin drustvene mreze

Foto: haiton.net

Kada ste utvrdili prednosti u odnosu na druge, možete se upustiti u svojevrsnu marketinšku obradu vas samih.

Etapa 1.
Odabir poruke koju želite poslati. Ona mora biti konkretna, decidirana i svima razumljiva. Poruka za koju ste se odlučili predstavlja kompas za sve vaše daljnje aktivnosti.

Etapa 2.
Odabir distribucijskih kanala putem kojih želite odaslati svoju poruku (društvene mreže, specijalizirani blogovi, časopisi, internetski forumi, razni mitinzi, okrugli stolovi itd.). Pritom cijelo vrijeme treba voditi računa o vlastitoj pojavnosti (virtualnoj i stvarnoj) koja je jedna od ključnih elemenata vaše prepoznatljivosti.

Etapa 3.
Izgled je bitan i trebate pronaći nešto po čemu ćete biti prepoznatljivi, nešto što će biti vaš tzv. zaštitni znak. S time da vodite računa o vašoj kompletnoj pojavnosti. Da biste gradili uspjeh nije potreban novac, potrebna je upornost i zato se naučite dobro upakirati kako biste supješno prodali svoja znanja, vještine, izgled, talent, veze, karizmu…

***Poanta nije u tome da budete nešto što niste nego da fokus stavite na svoje jake strane i forsirate ih. Na ono što je vaša strast i što je vaše pokretačko gorivo.

 

 Optimiziranje LinkedIn porfila

Optimizacija Vašeg LinkedIn profila je ključ upravljanja Vašim “društvenim brendom”. Sljedeći optimizaciju prikazanu na slici učinit ćete dto da vaš brend radi za vas.

Kako napraviti savršen LinkedIn profil

optimizacija linkedin profil

Kliknite za veću sliku // Foto: MarketingThink.com

LinkedIn Profil postavke

Znajući optimizirani broj znakova za svaku sekciju u LinkedInu postižete najoptimalniji, tj. savršeniji društveni brend. Stoga, u nastavku slijede limiti za broj znakova za svaku sekciju:

 • Naslov – 120 znakova za popuniti naslov ključnim riječima i kratkom pričom o vama!
 • Sažetak – 2,000 znakova sažeti priču o sebi ili napisati ključne riječi i postignuća
 • Iskustvo/Naslov za poziciju – 100 znakova sumirajte svoje iskustvo u naslovu ili budite kreativniji s ključnim riječima
 • Iskustvo / Opis poziciji – 2,000 znakova sumirajte ključne riječi u svoju ulogu i svoje ključne uspjehe. Pobrinite se oblikovati ovo područje kako bi bili sigurni da je lako čitljivo!
 • Vještine i stručnost – 61 znak za 50 vještina koje su vidljive
 • Statusna ažuriranja – 700 znakova preporuka ažuriranja statusa jedanput ili dvaput dnevno. Također, uključite linkove po potrebi
 • Grupe – 50 grupa je limit, stoga mudro odaberite one koje vam mogu poslužiti
 • Obrazovanje / Diploma – 100 znakova za objasniti vašu diplomu uključujući ključne riječi ili fraze
 • Obrazovanje / Aktivnosti – 500 znakova pregled aktivnosti tijekom obrazovanja
 • Opis obrazovanja – 1,000 znakova opis onoga što ste studirali i koliko je to važno za vašoj karijeri
 • Dodatne informacija / Interesi – 1,000 znakova dodatno objasniti vašu pozadinu i pokazati koliko ste zapravo interesantni
 • Priznanja i nagrade – 1,000 znakova naglasak na uspjeh u dosadašnjih pothvatima.

 

Tagovi: , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor. Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
 • ekonomski rjecnik