Inovativnim idejama studenata do novog proizvoda na tržištu

Hrvatska udruga za marketing (CROMAR) djeluje još od 1991. godine, te polazi od načela marketinške struke i potiče primjenu marketinga u sve sfere Republike Hrvatske. Iza sebe ima 23. Kongresa kojima je cilj povezivanje i unapređivanje marketinške struke i prakse. Ove godine, CROMAR je u organizaciji s tvrtkom BOROVO organizirao natjecanje studenata marketinga iz cijele zemlje u cilju izrade marketinškog plana dječjeg asortimana obuće tvrtke Borovo.

U konkurenciji sa 14 timova sa svih Sveučilišta u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka, Split, Zagreb, te Poslovni odjel Veleučilišta u Rijeci), ocjenjivački sud je izdvojio rad studentskog tima s Katedre za marketing s Ekonomskog fakulteta iz Osijeka kao najbolji rad, koji se izdvojio svojom kvalitetom i kreativnim idejama.

Mladi kreativci

Članovi tima, Kristina Korpak, Alen Filipović i Marta Koprivnjak, studenti 2. godine diplomskog studija smjera Marketing imali su priliku prezentirati svoj rad na 23. Kongresu CROMAR-a u Lovranu, gdje su zasluženo dobili nagrade od predstavnika tvrtke Borovo. Rad je napisan pod mentorstvom doc.dr.sc. Helene Štimac.

„Puno se naših kolega i kolegica pitalo, što nas je zapravo potaklo na to, da se prijavimo na natječaj?! Odgovor svima njima je bio prijateljsko druženje uz primjenu one silne teorije koju slušamo na predavanjima. Mislimo da je to ono nešto što nam nedostaje u cijelom procesu studiranja. Motiv i poticaj za ovaj projekt i osmišljavanje ovoga marketing plana, bio je upravo taj da se diferenciramo od drugih i da iskočimo iz mase. U ovih pet godina našega studiranja, truda i rada uloženog u obavljanje svih naših obveza i dužnosti, da napravimo nešto korisno što će pružiti neke nove ideje i prijedloge za buduću proizvodnju, ali i što će nama stvoriti neki dobar osjećaj, te će nam biti odskočna daska, poticaj i motivacija za sve ostalo.“, oko čega se složila cijela ekipa.

Istraživanje tržišta i razrada ideje

Sama ideja i pokretač cijeloga ovoga marketing plana bio je osmisliti i stvoriti proizvod (asortiman dječje obuće) na domaćem tržištu, prilagođen mlađim uzrastima, tj. djeci od 0-4 te 5-9 godina. Time se pokrenuo val istraživanja, najprije istraživanja trenutačne situacije kroz SWOT i PEST analizu, te analizu konkurencije. Na temelju podataka prikupljenih putem sekundarnog istraživanja, proveli smo i svoje vlastito istraživanje, na teritoriju cijele RH. Istraživanje smo provodili metodom slučajnog odabira ispitanika.

Od ukupno 932 ispitanika, kojima su poslani upitnici putem e-maila, raznih foruma, te društvenih mreža (facebooka), dobili smo odgovor na 375 upitnika, što znači da je povrat 40{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1}, od kojih smo izdvojili stvarni, kvotni uzorak ispitanika koji su sa ozbiljnošću te relevantno ispunili upitnik i koji su roditelji jednog ili više djece, a njih je 303 ispitanika. Na temelju prikupljenih podataka, razradili smo ideje i prijedloge kroz marketing mix (proizvod, cijenu, promociju i distribuciju). Na koncu svega, proizvod ne bi bio uspješno plasiran tržištu, da nema osmišljen plan oglašavanja.

Tako i naš asortiman dječje obuće Borovo, pod nazivom „Boro & Buba“ imao je osmišljen svoj Media plan u razdoblju od jedne godine, gdje bi se putem kratkih video spotova oglašavali putem TV-a, putem kratkih radio songova, oglašavali bi se preko radio postaje, te pomoću vanjskog oglašavanja, tiskanih medija, te Interneta. Od samog početka rada, pa sve do konačnog cilja, naša mentorica doc.dr.sc. Helene Štimac, pratila nas je na svakom našem koraku, pri rješavanju ovoga projekta.

„Rad na samom projektu pokazao se kao jako zanimljivo iskustvo i ne žalim niti sekunde provedenog vremena u istraživanju okoline poslovanja, ispitivanju potreba potrošača, konstantnog razvijanja ideja i sl. (a toga je bilo jako jako puno) Što se tiče samog izlaganja rada moram reći da je stvarno poseban osjećaj kada te netko sluša sa očiglednim zanimanjem i nakon toga postavi toliko pitanja da ni sam neznaš od kojeg da kreneš odgovarati. Pretpostavljam da će se kolegice složiti samnom kada kažem da nam je “time management” bio malo problematičan. Razlog tome je pre malo vremena da izložimo sve naše ideje i uz to ih detaljno objasnimo, ali sve u svemu mislim da smo odradili dobar posao kojim smo zadovoljni, kako mi, tako i naša mentorica.“, izjavio je kolega Alen.

„Prije svega jako je dobro to što smo imali priliku iskušati stečeno znanje u praksi i napraviti nešto što će nam biti od velike koristi kada se jednoga dana zaposlimo. Za samu pobjedu zaslužna je volja, trud kao i dobra radna suradnja, kako među nama, tako i sa našom mentoricom bez koje ništa od ovoga ne bi ni bilo. I ono što je na samome kraju slijedilo, naravno Kongres CROMAR-a, bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati na jednom takvom događaju, koji nam je zajedno sa cijelom ovom pričom postao lijepo životno iskustvo.“, izjavila je kolegica Marta.

No, ni naša mentorica doc.dr.sc. Helene Štimac nije ostala ravnodušna na sve do sada izrečeno, te je i ona izjavila: „Katedra za marketing Ekonomskog fakulteta u Osijeku rado surađuje s gospodarstvom kroz razne projekte, slučajeve i predavanja, te na taj način promovira kvalitetne studente koji su budućnost našeg gospodarstva. Kao mentorici, iznimno mi je drago bilo surađivati na konkretnom poslovnom slučaju, gdje su studenti pokazali veliko znanje o marketingu, te njegovu primjenu na stvarni poslovni problem. Ono što je ključno kod ovakvih projekata je da poslovni subjekti prepoznaju prilike koje im nude visokoobrazovne institucije, dok s druge strane studenti trebaju prepoznati koristi koje im pružaju takvi projekti.“

Novi pothvati

Nakon svih uloženih sredstava krenuvši od dobre volje, rada, truda, pa tako i vremena, te nakon povrata svega uloženog, sama suradnja sa poslovnim subjektima tu ne prestaje. Imamo već unaprijed dogovoren termin kada će nas Uprava tvrtke Borovo primiti, te poslušati sve naše ideje i prijedloge malo detaljnije.

Za kraj što reći, nakon svih izrečenih misli mojih kolega i moje mentorice, nego se složiti sa svime time, te reći da ovime ne prestaje naša suradnja i rad na projektima koji tek slijede.

Kristina Korpak, univ. bacc. oec.

Tagovi: , , , , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor. Svi članci ovog autoraComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik