Svijet no image

Objavljeno 17/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Buffett se rješava naftnih dionica

Bill Gates i Warren Buffett (Foto Reuters)

Obožavatelje lika i djela najpoznatijeg, i jednog od najuglednijih, investitora na svijetu zasigurno zanima kako je Buffett ulagao u posljednja tri mjeseca prošle godine, a dokumentacija koju je Berkshire Hathaway predao komisiji za vrijednosne papire SEC pokazala je da se odlučio na prodaju dionica naftnih kompanija.

Tako je Berkshire Hathaway prodao 19,6 milijuna dionica ConocoPhillipsa i gotovo prepolovio svoj udjel u najvećoj naftnoj kompaniji na svijetu – Exxon Mobilu.

Buffett je iz portfelja odlučio izbaciti i dio udjela u farmaceutsko-kozmetičkoj kompaniji Johnson & Johnson i proizvođaču robe široke potrošnje Procter & Gambleu.

Zbog 26 milijardi dolara vrijednog preuzimanja Burlington Northern Santa Fea Berkshire je rasprodao udjele u dvjema konkurentskim željezničkim kompanijama – Norfolk Southernu i Union Pacificu.

Naravno, Buffett je u zadnjem kvartalu 2009. i kupovao pa je stekao 4,6 milijuna dionica kompanije za zbrinjavanje otpada Republic Services te sada ima 8,3 milijuna dionica te tvrtke.

Berkshire je kupio i 1,2 milijuna dionica Wal-Marta te sada drži oko 39 milijuna dionica najvećeg maloprodajnog lanca na svijetu, kao i gotovo 700.000 dionica banke Wells Fargo.

Nakon što je u trećem kvartalu prošle godine kupio 1,2 milijuna dionica proizvođača medicinske opreme Becton Dickinsona, Buffett je u zadnjem kvartalu svoj udjel u toj tvrtki povećao za još 300.000 dionica.

Business.hr

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik