Marketing

Objavljeno 28/02/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

8 sastojaka koji grade brand™ – metodologija

Izgradnja brandova u Brandoctoru sastoji se od tri temeljna koraka – analize, dijagnoze i terapije, nakon kojih se provjerava snaga branda putem 8 sastojaka koji grade brand ™.

8 sastojaka koji grade brand jedinstvena je i zaštićena Brandoctor metodologija koju koriste kod izgradnje svih njihovih brandova.

Što predstavlja ovaj model

8 sastojaka koji grade brand ™ predstavljaju listu sastojaka koje brand mora imati kako bi imao snažnu financijsku vrijednost. Bez jednog od ovih sastojaka, brand će biti oslabljen te neće uspjeti na tržištu. Sastojci pojednostavnjuju proces izgradnje branda jer predstavljaju “formulu” po kojoj se gradi brand, te implementacijom navedene “formule” možemo stvoriti čudo iz branda.

Prvi sastojak: Relevantne emocionalne asocijacije

Prvi sastojak gradi priču o vašem brandu.

Coca-Cola nije slatki, smeđi, gazirani napitak već sinonim za relevantnu emociju – jinglove, sreću, optimizam, mladost i crvenu boju.
Tako ni Harley Davidson nije sinonim za motor prodornog zvuka, već sinonim za slobodu. To je sloboda od briga, svakodnevnice, posla…

Obogaćivanjem branda s emocijama koje su relevantne njegovoj ciljnoj skupini, gradimo snažne, nezamjenjive i financijski stabilne brandove.

Više o prvom sastojku pročitajte ovdje.

Drugi sastojak: Diferencijacija

Nesagledive su posljedice kad jedan brand kopira drugi.

Što, primjerice imaju zajedničko Nike i adidas? Zajedničko imaju to što prodaju sličan proizvod, no njihovi brandovi imaju različite priče. Različitost branda od konkurencije jest temelj na kojem se gradi jedinstvena priča. Ukoliko si drugačiji, to znači da si snažan, ukoliko si kao svi ostali, postaješ zamjenjiv, dosadan i crveniš se pred potrošačima i konkurencijom.

Više o drugom sastojku pročitajte ovdje.

Treći sastojak: Spoj između psihografskih karakteristika i pozicioniranja

Primjer je one2play – brand koji ne prodaje igračke već sreću, a namijenjen je odraslima koji su sretni kad kupe igračku za svoje dijete, nećakinju ili unuka, te djeci koja su sretna jer su dobili igračku. Na taj način spojili smo pozicioniranje branda sa željama potrošača.

Više o trećem sastojku pročitajte ovdje.

Foto: Brandoctor – Metodologija

Četvrti sastojak: Izraz samog sebe

Kad vas upitam tko vozi Volvo, a tko Porsche, bez dvojbe vam se pojavljuju različite slike u glavi. To je zato što svaki brand izražava skup asocijacija o sebi. Ako brand strategija nije dobra, brand neće o sebi ništa izražavati. Brand projicira skup relevantnih emocionalnih asocijacija na kupca tog branda. Kupnjom branda mi kao potrošači predstavljamo te asocijacije.

Više o četvrtom sastojku pročitajte ovdje.

Peti sastojak: Ciljana komunikacija

Komunikacija koja nije ciljana neće promijentiti, obogatiti niti osnažiti svijest o brandu. Zato je mudro komunicirati na temelju brand strategije kako bi komunikacija bila što snažnija i učinkovitija. Svi se veliki brandovi drže svojih briefova i ciljeva zbog straha da će komunikacija biti neuspješna. Najskuplja je ona komunikacija koja ništa nije postigla. Bolje je onda donirati novce svojoj konkurenciji.

Više o petom sastojku pročitajte ovdje.

Šesti sastojak: Dostupnost

Ukoliko brand nije dostupan, neće mu pomoći niti svi drugi sastojci. Dostupnost je zadatak klijenta. Tako u Coca-Coli kažu da neće stati u borbi za boljom dostupnosti dok iz svake slavine u svakom kućanstvu neće teći Coca-Cola.

Više o šestom sastojku pročitajte ovdje.

Sedmi sastojak: Vrijednost

Vrijednost ili kvaliteta temelj je svakog branda. Bez kvalitete bolje je ne ulagati sredstva u izgradnju branda. No kvaliteta nije temelj komunikacije. Brandovi koji komuniciraju samo kvalitetu vrlo brzo će osjetiti da im konkurencija oduzima tržišni udio.

Više o sedmom sastojku pročitajte ovdje.

Osmi sastojak: Relevantni udio u svijesti potrošača

Ukoliko imamo svih sedam sastojaka, definitivno ćemo izgraditi i ovaj osmi sastojak. On znači da potrošač ima snažno, jedinstveno i definirano mišljenje o brandu. Zbog ovog sastojka raste tržišna vrijednost branda.

Više o osmom sastojku pročitajte ovdje.

Izvor: brandoctor.com/metodologija /// Anja Bauer Minkara

Tagovi: , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik