Marketing promocija_marketing

Objavljeno 24/03/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

3 koraka za uspješnu promociju

Autor teksta je Jurica Dujmović, marketinški konzultant i urednik portala za poduzetnike Brand manager. Portal je namjenjen malim i srednjim poduzetnicima i svakodnevno čitateljima nudi besplatne poslovne, knjigovodstvene i marketinške savjete.

Što razlikuje dobar marketing od lošeg? Kad bacate novac a kad ga investirate u dobru reklamu? U sljedećem tekstu ćemo objasniti 3 glavna koraka koja garantiraju uspjeh vaše reklamne kampanje.

1. POZNAVANJE CILJANE SKUPINE

Targetiranje tržišta // Foto: brandmanager

Tko kupuje vaš proizvod? Odgovor ne smije biti “svi”. To ne samo znači da nemate ciljanu skupinu, nego i da ste se previše rasuli. To znači i da su vaše reklamne poruke preopćenite i da ne nude odgovarajuće razloge za kupnju. Vaša ciljana skupina bi trebala biti točno određena. Npr. žene od 35-40 godina starosti, iz Bjelovara i uže okolice koje vole modu. To naravno ne znači da vaša ciljana skupina mora biti preuska – tržište je dinamično okružje i kao takvo zahtjeva konstantno preispitivanje i širenje. Postupnim širenjem i sužavanjem te skupine, otkrit ćete tko je još, osim onih kojima ste namjenili svoj proizvod, zapravo za njega zainteresiran. Ovaj broj može biti i znatno veći nego li ste planirali, pa i to može (i treba) utjecati na daljnji razvoj i rast vaše reklamne strategije i nastupa.

2. PRUŽANJE ZANIMLJIVOG REKLAMNOG SADRŽAJA

Nadglašavanje // Foto: brandmanager

Što to točno znači? Prošlo je vrijeme kad je bilo dovoljno kupcu reći da postoji proizvod i da je on “super”. Danas je bitno da u šumi reklama vaš kupac zaista i poželi pogledati vašu reklamu. Da bi to tako bilo, ona mu mora biti korisna i zanimljiva. Pružanje upravo takvog – korisnog i zanimljivog sadržaja kojim ujedno i reklamirate svoj proizvod i uslugu naziva se CONTENT MARKETING. Na vama je dakle, kreirati sadržaj koji obogaćuje vašeg potencijalnog kupca, informira ga i stvara odnos povjerenja. Da bi se to dogodilo, vaš sadržaj mora biti zanimljiv, aktualan i koristan. Također, trebao bi biti povezan uz vaš proizvod ili djelatnost.

3. KOMUNIKACIJA

Emocije u marketingu // Foto: brandmanager

Vaši kupci nisu brojevi. Oni su osobe i imaju svoje potrebe. Jedna od njih je da se i izjasne o iskustvu korištenja vaših proizvoda i usluga. Razgovarajući s vašim klijentima i posjetiteljima, otkrit ćete što vašoj usluzi nedostaje, kao i što radite dobro. Također, koristeći želje i zahtjeve vaših kupaca, moći ćete unaprijediti svoju uslugu na najbolji mogući način – nudit ćete ono za čim postoji interes. Komunicirati možete putem komentara, newslettera kao i društvenih mreža. Rezultat je zajednica pružatelja usluge (vas) i kupaca koji se uzajamno razumiju, poznaju potrebe i očekivanja i sudjeluju u robnonovčanoj razmjeni na uzajamnu korist.

Izvor: brandmanager.com.hr

Tagovi: , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik