Gospodarstvo tvoja_inicijativa_tvoje_radno_mjesto

Objavljeno 21/03/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto

Udruživanjem do samozapošljavanja nova je mjera Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom žele povećati fluktuacije na tržištu rada i nezaposlenim osobama pružiti prigodu da se s novcem dobivenim od Hrvatskog zavoda za zapošljavanjeudruže u jednu novu zajedničku tvrtku.

Riječ je o nadgradnji programa potpora za samozapošljavanje “Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto”.

Do sada su, naime, osobe koje bi, ne svojom krivicom, ostale bez posla, imale mogućnost od HZZ-a jednokratno dobiti naknadu za nezaposlene uz uvjet da s tim novcem pokrenu vlastiti posao. No, promatrajući tržište rada u Ministarstvu i HZZ-u su uvidjeli kako postoji interes u pojedinim zanimanjima da skupina nezaposlenih udruži taj novac u osnivanje zajedničke tvrtke, što im do sada nije bilo moguće. – To je primjerice moguće kod otvaranja vrtića, igraonica, ali i cijelog niza drugih zanimanja.

Nezaposlenima sada omogućujemo da subvenciju koju dobiju kao potporu za samozapošljavanje udruže u zajedničku tvrtku, pri čemu je uvjet da jedna osoba ima vlasnički udjel od 25 posto i više. Pri tome, toj osobi naravno mi ne branimo da u tvrtku uloži i neki svoj dodatni novac ukoliko ga ima.

Ovim programom također je moguće da u taj novi subjekt uđe i osoba koja je u prethodnoj tvrtki dala otkaz i uzela otpremninu, koju može unijeti u novoosnovano poduzeće.

>> ZAPOSLENI MOGU ODAHNUTI Većina velikih tvrtki u Hrvatskoj više neće dijeliti otkaze u 2013. godini

Oni koji se odluče za ovakav vid udruživanja i samozapošljavanja naravno moraju zadovoljiti i osnovne uvjete programa odnosno moraju si u prvoj godini isplatiti bruto plaću dvostruko veću od iznosa subvencije. Kao što je poznato potpore se dodjeljuju kroz četiri moguća financijska iznosa, od 18.880 kuna do 35.401 kune.

Drugim riječima, osoba koja uzme najniži poticaj mora si u prvoj godini isplatiti bruto plaću u iznosu od 37.760 kuna, odnosno 3.146 kuna mjesečno. U slučaju da je riječ o osobi s invaliditetom subvencija iznosi 75 posto godišnjeg troška bruto plaće. Dalić ističe i kako je ovaj program moguće koristiti i ukoliko nezaposlena osoba prije nego što se odluči na samozapošljavanje i uzimanje potpore, prođe kroz program obrazovanja nezaposlenih osoba.

U tom programu osoba dobiva plaćene troškove usavršavanja, ne briše se iz evidencije i nakon toga može koristiti i druge potpore, pa tako i one za samozapošljavanje, a konačno i za udruživanje.

– Novost je i da u svakoj službi imamo savjetnika za samozapošljavanje, koji je u prvoj godini tihi partner osobi koja je pokrenula vlastiti posao te mu pomaže u rješavanju poteškoća na koje naiđe u obavljanju svoje djelatnosti – dodala je Dalić.

Ministarstvo je u prošloj godini na mjere aktivne politike zapošljavanja potrošilo 385 milijuna kuna koje je koristila 41.555 osoba, a ovoj godini taj bi iznos trebao biti veći za 24 posto.

„Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“

Potpora za samozapošljavanje namijenjena je svim osobama bez ograničenja staža osiguranja ili radnog iskustva, zanimanja ili kvalifikacije. Osobama koje iskažu interes za samozapošljavanje osigurava se stručna pomoć Zavoda te na jednom mjestu mogu dobiti sve relevantne informacije o samozapošljavanju, edukaciju i pomoć u razradi poduzetničke ideje i izradi Poslovnog plana, načinu registracije, besplatnim i drugim edukacijama, potporama i subvencijama drugih davatelja te koordinatora za suradnju i povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada, a prije svega HOK-a, HGK-a te razvojnih agencija i poduzetničkih centara, inkubatora i slično. Zavod osigurava stručnu podršku u prvoj godini rada.

Ciljane skupine:

  1. Nezaposlene osobe bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju:
  • prijavljene u evidenciju nezaposlenih,
  • potpisan Profesionalni plan zapošljavanja uz evidentiranu aktivnost za samozapošljavanjem te izrađen Poslovni Plan.
  1. Nezaposlene osobe s invaliditetom bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju:
  • prijavljene u evidenciju nezaposlenih,
  • potpisan Profesionalni plan zapošljavanja uz evidentiranu aktivnost za samozapošljavanjem te izrađen Poslovni Plan.

Potpora se može odobriti za udruživanja do četiri suvlasnika istog poslovnog subjekta.

Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} godišnjeg troška bruto plaće odnosno 75{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} za osobe s invaliditetom.

Trajanje sufinanciranja: 12 mjeseci

Visina potpore:

Naziv mjere poslodavac Objašnjenje Iznos subvencije
UKUPNO
RBZ SSS VŠS/VSS
Sufinanciranje samozapošljavanja nezaposlenih osoba ostali mali Osnovica za paušalno plaćanje poreza 18.880,80
Osnovica za dohodak od samostalne djelatnosti 25.567,80
Iznosi prema razini obrazovanja koji se primjenjuju u potporama za zapošljavanje SSS 29.479,60
VSS 35.401,50
osobe s invaliditetom mali Osnovica za paušalno plaćanje poreza 28.321,20
Osnovica za dohodak od samostalne djelatnosti 38.351,60
Iznosi prema razini obrazovanja koji se primjenjuju u potporama za zapošljavanje SSS 44.219,40
VSS 53.102,25

Obrazac zahtjeva:

Obrazac zahtjeva za sufinanciranje samozapošljavanja – APZ-ZS.doc 
Poslovni plan samozapošljavanja.doc

 

Tagovi: , , , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik