Gospodarstvo no image

Objavljeno 11/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

TOP 10 – Najbolje lokacije za biznis u Hrvatskoj

Otkad su važne hrvatske kompanije počele s decentralizacijom proizvodnje i gradnjom distributivnih centara diljem Hrvatske, mijenja se pristup ulaganjima. Glavna gradska središta više nisu najatraktivnije destinacije za pokretanje proizvodnje.

Na temelju podatka iz ožujka prošle godine da je Zdravko Šestak, direktor Podravke, potpisao kreditni ugovor prema kojemu su u moguća sredstva plaćanja uvrštene i Inine dionice, sugeriraju se u medijima razne teško ili potpuno nedokazive teze. Uhićene Podravkine menadžere, prema dosad dostupnim informacijama, može se sumnjičiti za u Hrvatskoj već uobičajene ‘pogreške u poslovnim koracima’, odnosno optužiti za manje kaznene prekršaje, primjerice donošenje odluka bez znanja nadređenih, prekoračenje ovlasti i sl. Upitna je, međutim, motivacija počinjenja kaznenih djela u aferi Podravka, a tako i razina optužnog prijedloga te, posredno, i razine osoba uz već osumnjičene menadžere. Više u priči Gordane Gelenčer i Ivice Grčara ‘Uskok u medije pušta balone jer još nema pravih dokaza’.

Alan Žepec, leadership coach, analizirao je način vladanja Jadranke Kosor. – Premijerka je spremna donijeti hrabre i teške odluke pažljivo razmatrajući utjecaj na sve na koje se te odluke odnose- kaže on. Premijerka je najbliža demokratskom tipu leadershipa, i osobinama vođe-kraljice, koju krasi odlučnost, ustrajnost i nepokolebljivost. No, još je mnogo stranačkih i državničkih zamki pred njom prije nego što opravda laskave usporedbe.

Otkad su važne hrvatske kompanije počele s decentralizacijom proizvodnje i gradnjom distributivnih centara diljem Hrvatske, mijenja se pristup ulaganjima. Glavna gradska središta više nisu najatraktivnije destinacije za pokretanje proizvodnje. Željka Laslavić i Marija Čekada u temi tjedna istražile su top deset najboljih lokacija za biznis u Hrvatskoj. ‘Dvoumili smo se između gradnje tvornice u Osijeku ili Vukovaru. Na kraju smo odabrali bivše Vupikovo zemljište u Vukovaru i to ne zbog jeftine radne snage već zbog potreba naše logistike i idealne pozicije, blizine luke na rijeci Dunav koja se prostire kroz cijelu Europu te industrijskog kolosijeka’ – objašnjava Višnja Sedlar, glasnogovornica talijanske tvornice mineralnih gnojiva Adriatica Dunav, trenutačno najveće investicije u Hrvatskoj vrijedne 22 milijuna eura. Kao i svakom investitoru cilj im je, kaže, što prije krenuti u proizvodnju i u povrat investicija, s obzirom na to da su dvije godine čekali na izdavanje građevinske dozvole. Možda iz razloga što su jedna od rijetkih tvrtki koja je zemljište kupila izvan područja poduzetničke i slobodne zone. Dijelom se to može objasniti veličinom potrebne površine od 80 hektara, što je, usporedbe radi, veličina obližnje Podunavske slobodne zone, a drugi razlog leži u povlasticama koje su prošle godine ukinute novim korisnicima slobodnih zona u pogledu poreza na dobit.

Liderpress.hr

Tagovi: , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik