Marketing sm-kampanja-how-to

Objavljeno 05/03/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Temeljni koraci pri kreiranju online kampanje

Svaka uspješna online kampanja počinje kreativnom idejom. No, ideju ne treba čuvati u glavi, već zapisati i detaljno razraditi, definirajući sve važne parametre. Unatoč tome, mnogi online marketingaši preskaču taj (pre)važni prvi korak, smatrajući to gubitkom vremena ili smetnjom. Prava istina je da pomno planiranje u ranoj fazi kasnije štedi vrijeme, novac i energiju te osigurava da se prvobitna ideja neće izgubiti negdje na putu do realizacije.

Kada pokrećete online kampanju, suludo je očekivati da će je vaši kupci razumjeti i reagirati na prodajni apel ako vama kao kreatoru nije jasno što bi ona trebala sadržavati ili ako ljudi uključeni u kreiranje kampanje ne misle isto kao i vi. Da biste pravilno definirali kampanju trebate utvrditi nekoliko važnih elemenata. Definiranje online kampanje u svim važnim koracima istovjetno je definiranju offline kampanje.

Od vas se traži da:

* odredite ciljnu skupinu online kampanje
* postavite konkretan, mjerljivi cilj koji želite postići online kampanjom
* sastavite jasnu, nedvosmislenu poruku koja će ciljnu skupinu potaknuti na akciju
* razradite miks komunikacijskih kanala putem kojih ćete poslati poruku

Kreirajte dokument

Sve navedeno formirajte u dokument koji će kasnije biti osnovno polazište svima koji su uključeni u kreiranje kampanje, od odjela prodaje i marketinga, do grafičkog dizajnera, web programera i marketinške agencije koja za vas zakupljuje online oglasni prostor. Obavezno napišite i sažetak koji sadrži sve sastavnice kampanje bitne za uspješnu realizaciju.

Samo ako postavite definiciju kampanje, napišete sažetak i distribuirate ga svima koji su uključeni u izradu kampanje, možete biti sigurni da neće biti nesporazuma i da će svi uključeni u proces imati isti cilj i misliti o istom. Na vama je da nadgledate faze izrade kampanje i zadane rokove te pazite da se svi uključeni u izradu kampanje drže sažetka koji ste im distribuirali.

Čak i ako cjelokupnu kampanju od ideje do realizacije odrađujete sami, što je u praksi iznimna rijetkost, sažetak će vam pomoći da ne zaboravite važne sastavnice kampanje i da se prvobitna zamisao usput ne izgubi negdje na putu do realizacije.

Ne zaboravite, Teorija toka funkcionira

Dok se bavite navedenim, nemojte razmišljate o proizvodnji, kreiranju sadržaja i drugim poslovnim aktivnostima koje ne spadaju u domenu marketinga, isključite mobitel ako treba, nemojte čitati mailove. Kako smo već i ranije spominjali bitan je kontinuitet misli, a osnovni preduvjet je da dnevno odvojite nešto vremena kako biste se prazne glave, bez uznemiravanja sa strane bavili isključivo problematikom marketinga.

eBizMags.com

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik