Edukacija poslovna-strategija

Objavljeno 25/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Poslovna strategija i njena integracija

Strategija je most koji povezuje unutarnju okolinu sa vanjskim okruženjem, iskorištavajući sredstva za prilagodbu kako bi se ostvarila korist sukladno promjenama u vanjskog okruženju. Strategija je proces donošenja odluka na dnevnoj razini koje su u skladu s dugoročnim planom. Iako se često smatra samo kao nešto što se odražava u poslovnom planu, strategija je kontinuirani proces procjene, preispitivanja i analize, koja stalno usmjerava poduzeće.

Može se usporediti s kapetanom na palubi broda koji konstantno promatra horizont i neposredno okruženje te prilagođava kurs, s tim da je uvijek spreman okrenuti brod u drugom pravcu ako se na horizontu ukaže opasnost od oluje ili se pojavi zapreka na putu.

Položaj i strategija

Položaj tvrtke na tržištu dio je strateškog procesa. Položaj na tržištu može se promatrati i sa stajališta gdje se tvrtka nalazi s obzirom na konkurenciju. Ključ za održivu strategiju i pozicioniranje je integriran u marketinški sustav. Konkurentska prednost proizlazi iz sposobnosti da se uvidi položaj tvrtke, kreira strateški plan i uključi cjelokupni marketinški sistem. Sve aktivnosti moraju biti usklađene i nadopunjavati jedna drugu, sve mora funkcionirati poput dobro uštimanog stroja, samo na taj način ćete se isticati među konkurencijom i biti primijećeni od strane klijenata.

U strateški plan uključeni su svi segmenti poslovanja, od financija do ljudskih resursa. Izabrati dobru strategiju, dobre ljude i prave ciljeve izazov je i daje jasnu poruku cijeloj organizaciji. Strategija i poruke moraju se priopćavati dosljedno i jasno kako bi bile djelotvorne i kako bi se oformila održiva organizacija.

Integracija

Ako je cjelokupno poslovanje tvrtke okrenuto ka prodaji, bitno je da svi unutar vašeg tima shvate da je prodaja jednostavno način života. Na primjer, konzultantska tvrtka može imati stratega koji radi na projektu u uredu klijenta. Zahvaljujući tome konzultant prati proces kroz sve stadije i upoznat je sa svim njegovim potrebama. Ujedno se otvara i mogućnost upsellinga. Up-Selling tehnika (tehnike uvećane prodaje), postojećim klijentima nudi proširenje već postojeće usluge.Daleko je veći učinak prodati postojećim klijentima još dodatnih usluga, nego privući pokojeg novog klijenta.

Gledano na duže staze, odani klijent puno je pametnija strategija jer zadovoljan klijent vjeruje u vašu tvrtku, kupuje i nove proizvode, spontano promovira vaše usluge i time privlači nove korisnike čime se smanjuju i vaši troškovi marketinga. Najskuplje je steći novog klijenta, a najisplativije zadržati postojećeg.

Budite sigurni, ako važnost nečega nije došla do svijesti zaposlenika, neće se prenijeti ni na kupca.

Navedimo neke metode integracija:

  • Komunikacija – Tvrtka mora sve odluke priopćiti svojim djelatnicima brzo i iskreno, time će spriječiti dodatne upite, strahove i glasine među zaposlenicima
  • Izobrazba – pomaže zaposlenicima da shvate svoju ulogu u procesu stvaranja profita. Konstantno podučavanje zaposlenika pridonosi boljem pružanju usluga
  • Prodajni alati – ljude potiču na akciju dobro izabrani alati. Dobar alat olakšava posao zaposlenicima, bez obzira radi li se o tehnološkom sustavu ili tiskanoj brošuri koja se distribuira klijentima

eBizMags.com

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik