Financije Poslovanje u EU

Objavljeno 17/06/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 1 minute

Poslovanje sa zemljama članicama EU

S obzirom na skori ulazak u Europsku uniju poduzetnici koji žele od 01.07.2013. godine poslovati sa zemljama članicama EU morat će na svojim fakturama kupcima iz EU pisati dva nova podatka: svoj PDV-identifikacijski broj i PDV-identifikacijski broj kupca. Naravno, i faktura dobavljača iz EU morat će također sadržavati ta dva podatka. Taj broj za poduzetnike iz Hrvatske ima strukturu: HR OIB. Druge članice EU imaju drukčije oznake.

Porezna uprava će po službenoj dužnosti dodijeliti poduzetnicima PDV-identifikacijski broj (EURO-VAT) tek kada Zakon o PDV-u stupi na snagu (još nije niti izglasan – izglasan 14.06.2013.).

Prije ispostave fakture treba provjeriti i svoj i broj poslovnog partnera u VIES bazi Europske unije. Naime, ti brojevi morat će se poklapati s izvještajima o PDV-u koji će se podnositi Poreznoj upravi do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Svi koji su poslovali s nekom od zemalja članica EU od 1. srpnja više neće imati EORI broj za carinske aktivnosti. Taj broj se ukida. Pristupanjem Europskoj uniji Republika Hrvatska postaje dio zajedničkog tržišta Europske unije.

Kako bi hrvatski porezni obveznici mogli poslovati na zajedničkom tržištu odnosno stjecati dobra, primati ili obavljati usluge unutar Europske unije potreban im je PDV identifikacijski broj. Njega dodjeljuje Porezna uprave a podatke o njemu razmjenjuje s drugim državama članicama putem sustava VIES-a. Posjedovanje valjanog PDV identifikacijskog broja preduvjet je poslovanja na zajedničkom tržištu.

Uvoz, izvoz, trošarine – prezentacije

Sustav kontrole uvoza ICS


Sustav kontrole izvoza ECS


Emcs – sustav kontrole kretanja trošarinskih proizvoda


Zakon o trošarinama


Trošarinski sustav nakon ulaska u EU


Tagovi: , , , , , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor.Svi članci ovog autoraComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik