Agroekonomika

Objavljeno 17/12/2013 | by Ivan Birkić | Vrijeme čitanja: 1 minute

Novac iz EU za male poljoprivrednike

Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu je donijelo reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2014. – 2020. Time su završeni trogodišnji pregovori zemalja članica o jednom od najvažnijih pitanja Unije.

Usvajanjem reformskog paketa ostvarili su se uvjeti za početak procesa usvajanja Programa ruralnog razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na EU razini, ali prije svega Prijelaznom uredbom definirano je funkcioniranje sustava poljoprivrede u zemljama članicama tijekom 2014. godine.

Poticanje mladih poljoprivrednika

Novu Zajedničku poljoprivrednu politiku karakterizira veće izdvajanje za „ozelenjavanje“ odnosno (greening), zatim utvrđivanje pravog broja aktivnih poljoprivrednika, a za Hrvatsku su najvažnije tri stvari. Posebna novost je i poticanje mladih poljoprivrednika kojima je namijenjeno dva posto ukupnih sredstava iz nacionalnih omotnica što je otprilike 50-tak milijuna kuna i to će morati ispuniti svaka država članica.

Naravno, osim osnovnih smjernica i dogovorenih pravila, svaka zemlja članica ima prostora na nacionalnoj razini regulirati određene sektore i pravila ponašanja sukladno vlastitim potrebama. Kako bi nacionalna pravila bila u skladu s potrebama naših poljoprivrednika, Ministarstvo poljoprivrede je obećalo kako će idućih mjeseci provesti opsežnu javnu raspravu kroz redovite Savjete s proizvođačima iz raznih sektora kako bi se modeli koji će se nacionalno donositi bili što prihvatljiviji krajnjim korisnicima.

Izvor: dnevno.hr

 

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik