Agroekonomika

Objavljeno 10/02/2014 | by Ivan Birkić | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Natječaj za OPG “…jer najbolje dolazi iz prirode” by DM

DM je otvorio natječaj „..jer najbolje dolazi iz prirode“ za obiteljsko poljoprivredna gospodarstva povodom Međunarodne godine obiteljske poljoprivrede. Do 31. ožujka na njega se mogu prijaviti svi OPG-i koji jesu ili planiraju tijekom 2014. te 2015. ući u proces ekološke proizvodnje, rečeno je na konferenciji za novinare na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Odabranim gospodarstvima, kojih broj nije limitiran, dm će pružiti marketinšku potporu u vidu etiketa, ambalaže te stavljanja proizvoda u hrvatske prodavaonice dm-a, kazala je članica uprave te kompanije Gordana Picek. No, to je tek kratkoročan cilj, dok dugoročan, dodala je, podrazumijeva plasman u lance dm-a diljem Europe.

Tržište ekoloških proizvoda u svijetu je danas vrijedno oko 45 milijardi eura, a u EU oko 21,5 milijardi eura. U EU ekološkom se proizvodnjom bavi 235 tisuća proizvođača na 9,6 milijuna hektara, s prosječnih 5,4 posto površina pod eko proizvodnjom u odnosu na ukupne poljoprivredne površine. U Hrvatskoj je pak 1528 ekoloških proizvođača, kojih proizvodnja na 31.903 hektara čini 2,45 posto ukupnih poljoprivrednih površina.

PRAVILA NATJEČAJA:

Datum raspisivanja natječaja: 10.02.2014.
Rok za prijavu: 31. 3.2014. u 23.59 sati

 1. Pravo prijave na natječaj imaju poljoprivredna gospodarstva:
  a) upisana u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji koji posjeduju potvrdnicu (certifikat) sa statusom ekološke proizvodnje u Republici Hrvatskoj;
  b) ili su u procesu prijelaza iz neekološke u ekološku proizvodnju te su najmanje godinu dana uključeni u sustav kontrole sukladno članku 29. stavku 1. Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda;
  c) a koja ujedno, tijekom 2014./2015., proizvedu kategorije trajnih proizvoda prikladne za skladištenje u pakirnim jedinicama na paletama na temperaturi od 18 do 22 Celzijeva stupnja, prilagodljive pripremi i slaganju za komadno slanje u pojedinačne prodajne jedinice. Takvi su na primjer proizvodi: lješnjaci, orasi, bademi, masline i prerađevine od maslina, jabuke, pčelarski proizvodi, smokve, marelice, češnjak, grah, zob, ječam, proso, raž, pir, heljda, kopriva, gospina trava, ljekovito i začinsko sušeno bilje, sušene gljive, kukuruzne prerađevine, uljne prerađevine (suncokretovo, bučino), začinske trave/čaj, aronija, napici.
  d) U obzir dolaze i sezonski polutrajni proizvodi prikladni za skladištenje i transport prema istim uvjetima opisanima u točki c).
 2. Prijava na natječaj vrši se putem e-mail adrese: INFO@dm-drogeriemarkt.hr s obveznim navodom u predmetu e-maila:
  Prijava na natječaj „…jer najbolje dolazi iz prirode!“ ili na adresu dm-drogerie markt d.o.o., Kovinska 5a, 10 090 Zagreb s naznakom:
  Prijava na natječaj „…jer najbolje dolazi iz prirode!“
 3. Prijava mora uključivati:
  a) Podatke o proizvođaču: naziv proizvođača; ime i prezime nositelja OPG-a; broj iskaznice nositelja OPG-a; upisni broj u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava; ime i prezime osobe za kontakt i njezinu funkciju; e-mail adresu i broj telefona za kontakt; broj članova OPG-a;
  − za ekološke proizvođače: upisni broj u Upisniku subjekata u ekološkoj proizvodnji; godinu upisa u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji;
  − za proizvođače u prijelaznom razdoblju: potvrdu da je OPG najmanje godinu dana uključen u sustav kontrole sukladno članku 29. stavku 1. Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda
  b) Podaci o proizvodima/proizvodnoj liniji: proizvod ili linija proizvoda koju proizvođač želi prijaviti na natječaj; kategorija proizvoda (usklađeno prema točki 1. c) ovog natječaja); godina početka ekološke proizvodnje ili godina početka prijelaza s neekološke na ekološku proizvodnju; opis proizvoda; količina proizvodnje na godišnjoj razini.
  c) Način prodaje proizvoda: na samom gospodarstvu, na tržnici ili vlastitom prodajnom prostoru (izvan gospodarstva); na štandovima i specijaliziranim sajmovima; web trgovina, preko veletrgovaca, preko maloprodajnih lanaca, drugo (ako da, što).
 4. Zaprimljene prijave ocijenit će: povjerenstvo u sastavu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, predstavnika tvrtke dm-drogerie markt d.o.o. te predstavnika PBZ Carda prema sljedećim kriterijima: proizvodi moraju pripadati kategoriji trajnih proizvoda prikladnoj za skladištenje u pakirnim jedinicama na paletama na temperaturi od 18 do 22 Celzijeva stupnja, prilagodljive pripremi i slaganju za komadno slanje u pojedinačne prodajne jedinice. Takvi su na primjer proizvodi: lješnjaci, orasi, bademi, masline i prerađevine od maslina, jabuke, pčelarski proizvodi, smokve, marelice, češnjak, grah, zob, ječam, proso, raž, pir, heljda, kopriva, gospina trava, ljekovito i začinsko sušeno bilje, sušene gljive, kukuruzne prerađevine, uljne prerađevine (suncokretovo, bučino), začinske trave/čaj, aronija, napici.
 5. U obzir će se uzimati samo cjelovite prijave koje zadovoljavu propisane kriterije.
 6. Sva pitanja vezana uz prijavu i kriterije odabira moguće je uputiti putem mail adrese: INFO@dm-drogeriemarkt.hr
 7. Temeljem definiranih kriterija, povjerenstvo će odabrati jednog ili više prijavljenih kojima će dm ponuditi marketinšku potporu (razvoj etiketa, ambalaže, promocija kroz dm kanale) te sezonsko ili trajno plasiranje artikala na dm police.
 8. Odabrani kandidati bit će obaviješteni najkasnije do 30.04.2014. o daljnjem tijeku natječaja.
 9. Prijavom na natječaj prijavitelji prihvaćaju da se, ukoliko budu odabrani u natječaju, osnovni podaci izneseni u prijavi koriste u komunikacijske svrhe od strane organizatora natječaja (dm-drogerie markt d.o.o.) u tiskanom, zvučnom, slikovnom i/ili video materijalu.

Izvor: www.dm-drogeriemarkt.hr/jer_najbolje_dolazi_iz_prirode
Foto: www.dm-drogeriemarkt.hr

 

Tagovi: , , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
 • ekonomski rjecnik