Vijesti poljoprivreda_mladi

Objavljeno 04/02/2014 | by Ivan Birkić | Vrijeme čitanja: 1 minute

Kongres mladih poljoprivrednika Europske unije

Prošli tjedan se u Europskom parlamentu održao 2. Kongres mladih poljoprivrednika Europske unije. Ambasadorica za mlade poljoprivrednike Dubravka Šuica ugostila je u Bruxellesu deset mladih poljoprivrednika iz Hrvatske.

Tom prilikom, predstavnici hrvatske proizvodnje i uzgoja crnih slavonskih svinja, cvijeća, smokve, češnjaka, mlijeka, jabučnog vina, tropskog voća i  vina razgovarali su s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu o tekućim problemima poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Također razmijenili su iskustva s kolegama iz Europske unije i uspostavili kontakte za buduću suradnju.

Nakon sudjelovanja na 2. Kongres mladih poljoprivrednika Europske unije, mladi poljoprivrednici su odlučili, u budućnosti, bolje se povezati s lokalnim, regionalnim i nacionalnim tijelima. U internim raspravama došlo se do zaključka da je najveći problem ne razumijevanje odgovarajućih tijela za same proizvođače. Poljoprivrednicima se mora dati prilika da  iznesu svoje mišljenje o  poteškoćama u proizvodnji jer oni  mogu dati adekvatne i korisne informacije iz prve ruke. Saslušanjem i javnom raspravom potrebno je uvesti primjerene zakone i mjere na korist proizvođača i krajnjih potrošača.

Kongres mladih poljoprivrednika, poslovni sastanci i susret s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu važan su kotačić u umrežavanju i pokretanju niza reformi s ciljem omogućavanja boljih uvjeta za proizvodnju a samim time i razvoj poljoprivrede u Hrvatskoj.

2. Kongres mladih poljoprivrednika - mladi poljoprivrednici s Dubravkom Šuicom

2. Kongres mladih poljoprivrednika – mladi poljoprivrednici s Dubravkom Šuicom

 

„Ponosna sam što sam u srcu Europe predstavljala Hrvatsku i moj projekt održivog proizvodnog sustava uzgoja autohtone crne slavonske svinje – fajferice koji može dovesti do finalnog proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti. Bila mi je iznimna čast zastupati Hrvatsku te želim savjetovati mladima da ne bježe od poljoprivrede jer je to rentabilno zanimanje, a sada su nam još dostupni i EU fondovi,“ rekla je najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj Martina Petrović.

„Impresionirana  sam brojem sudionika na Kongresu, brojnost mladih poljoprivrednika iz 19 zemalja članica EU koji potvrđuju da je poljoprivreda zanimanje budućnosti. Nadam se da će nova Zajednička poljoprivredna politika EU bitno pomoći i hrvatskoj poljoprivredi, a napominjem da je u omotnici Hrvatskoj namijenjeno 3 mlrd. eura za poljoprivredu u sedmogodišnjem proračunu EU,“ istaknula je  Dubravka Šuica.

Na Kongresu uz poljoprivrednike iz Hrvatske, koji su ostvarili važne kontakte, sudjelovalo je još oko 350 mladih koji se bave tom djelatnošću diljem EU, ovogodišnji pobjednik je mladi Nizozemac te je nagrađen s 10 000 eura, a s iznosom od 7.500 eura su  nagrađeni mladi poljoprivrednici iz Španjolske i Mađarske.

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik