Ekonomija Foto dnevnik.hr

Objavljeno 23/02/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Koliko vam je novca potrebno za prvu godinu poslovanja?

Tvrtka za deset kuna nije ništa jeftinija od svih drugih vrsta tvrtki i ako ih otvorite budite spremni da će vam država iz džepa izvući godišnje minimalno blizu 40 tisuća kuna.

Ako planirate osnovati tvrtku za 10 kuna ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću pripazite, jer ni 10 kuna ni 870 kuna nije sav novac koji vam treba da bi opstali. Što u praksi znači ući u biznis.

Temeljni kapital: 10 kuna

Istina, da bi osnovali tvrtku prema novom Zakonu o trgovačkim društvima (PDF) prvo vam treba 10 kuna temeljnog kapitala. Prije vam je trebalo minimalno 20.000 kuna temeljnog kapitala. Desetku morate položiti u banku na račun nove tvrtke.

Trošak osnivanja tvrtke: 807,5 kuna

Drugi korak je cijena procesa osnivanja tvrtke. Za tvrtke od 10 kuna ili jednostavna društva s ograničenom odgovornošću to je 807,5 kuna.

U taj iznos uračunat je trošak javnog bilježnika od 500 kuna i izjave o nepostojanju dugovanja prema državi od 47,50 kuna.

Za upis u sudski registar treba vam 60 kuna, naknadu Narodnim novinama 200 kuna, dok će Hitro.hr sve ostalo za vas odraditi besplatno.

poslovni_plan

Foto: jollygooddesign.com.au

Mjesečni trošak davanja državi: minimalno 3000 kuna

Nakon što se osnovali tvrtku za 10 kuna (ili 817,5 kuna ovisno kako gledate) u njoj morate prijaviti direktora i za njega plaćati doprinose.

Za mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje vašeg zaposlenika (možete biti vi) te doprinos za zapošljavanje plaćate oko 1050 kuna.

Izračun je napravljen pod uvjetom da je minimalac 2814 kuna, a njega je vlada najavila povećati, i da su davanja otprilike na razini od 37,20 posto minimalca, a njih je vlada najavila smanjiti. Ovo ne morate plaćati, ako ste već zaposleni negdje drugdje.

Nakon toga tvrtka mora plaćati porez na dobit od 20 posto, dok za plaću (isplaćivala je ili ne) plaća porez na dobit od 12 posto (uz olakšicu u obliku osobnog odbitka od minimalno 1800 kuna na iznos plaće).

U ovom slučaju to je već oko 1100 kuna mjesečnih obveza prema državi ne računajući porez na dobit tvrtke koji plaćate po zaključivanju godine. Ili 13.200 kuna.

Ako ste ušli u sustav PDV-a (obvezni ste na to samo ako vam je promet iznad 230 tisuća kuna godišnje) onda 25 posto PDV-a plaćate pri svakom izdanom računu. Dakle, ne plaćate PDV državi kad vam netko plati za vaš rad, nego kad vi izdajete račun.

Savjet je da avansno tražite minimalno 30 posto vrijednosti posla koji ćete raditi ili ćete ga dugovati državi.

Obvezni ste tvrtku prijaviti na nekoj adresi i ako se odlučite sami sebi iznajmiti par kvadrata svog stana morate to prijaviti Poreznoj upravi i za to će vam država uzeti oko 50 kuna mjesečno kroz porez ili oko 600 kuna godišnje.

Još ćete morati plaćati doprinos za HGK pa turističkoj zajednici, spomeničku rentu, komunalne doprinose i još 250 drugih parafiskalnih nameta. Oni se računaju ovisno o vrsti posla za koju ste registrirani u sudskom registru pa variraju i mogu biti po nekoliko tisuća kuna mjesečno. Za neke poduzetnici upozoravaju da se naplaćuju odokativno pa pazite!

Sad vam je jasno zašto se poduzetnici ljute na HRT, jer će vam naplatiti TV pretplatu za televizor koji ste kupili za tvrtku, ili ZAMP, koji dože po naknadu za puštanje glazbe.

Još nismo uračunali trošak knjigovođe od 400 do 1000 kuna mjesečno ili 2800 do 12.000 kuna godišnje. Možda vam zatreba i pravnik, a treba znati da on radi obično po 500 kuna po satu što je minimalna tarifa koju je propisala država.

Možete pokušati nešto od toga i ne uzeti, ali ako vas uhvate onda su kaze u tisućama kuna. Navest ćemo najniži godišnji iznos koji vam treba i zaokružiti ga da bi imali jednostavniju sliku o kolikim novcima pričamo.

Ukupno: 36.817,50 kuna za prvu godinu

Ako vam tvrtka ne napravi ni kune prometa, računajte da morate imati spremnih 36.817,50 kuna ili ćete toliko biti dužni nakon prve godine poslovanja vaše tvrtke.

U nekim slučajevima ovaj iznos možete biti još veći pa se prije osnivanja tvrtke savjetujte s knjigovođom.

>>> “Budite optimistični i krenite u otvaranje svoje tvrtke!”  

A koliko možete pojesti i kolike su vam režije?

Sve što smo gore izračunali ne uključuje svakodnevne troškove kao što su režije, jer negdje morate stanovati, hranu i piće, odjeću i obuću, zabavu…

Ne uključuju ni troškove tvrtke koje ćete imati, jer radite: računalo, veza na internet, mobitel ili telefon, olovke, papira, printera, tonera, svjetiljke, stola, poslovnih kava i ručkova…

Za to vam treba dodatnih 5000 eura. Možda i više, ako nemate obitelj koja može uskočiti dok ne stanete na noge. No, krajnji cilj je da uspijete unatoč svim nedaćama :)

ured-kod-kuce

Foto: savjetnica.com


Ref.

Saznajte kako možete pokrenuti tvrtku za 10 kuna! 

Tagovi: , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik