Marketing no image

Objavljeno 26/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Kako postaviti i analizirati (online) ankete?

Jednostavnost i brzina sastavljanja, jednostavna dostupnost, moguća anonimnost, samo su neke od prednosti zbog kojih se vlasnici sadržaja i aplikacija na webu često odlučuju na ispitivanje mišljenja svojih korisnika, zaobilazeći pri tome profesionalce koje bi angažirali kada se ne bi radilo o on-line anketi. Upravo zbog “to može svatko”- mentalita, na webu ima svakakvih anketa i upitnika. Ako već u njihovo provođenje idete sami, nastojte iz njih dobiti što više, poštujući neka osnovna pravila.

Pitanja

Kao i kod pisanja tekstualnih sadržaja za web, tako i kod sastavljanja upitnika treba voditi računa da korisnici već pri brzom dijagonalnom skimingu teksta znaju o čemu se radi. Upravo zbog te navike korisnika, ankete i upitnici na webu ne smiju biti (pre)dugački. Nastojte ih fokusirati samo na set najznačajnijih pitanja, kako bi ih korisnik mogao ispuniti za manje od pet minuta. Neki kažu deset, ali to je vrijeme koje će u praksi malo tko odvojiti ( izmjerite koliko dugo čitate jedan članak , često značajno manje od minute ).

Pitanja trebaju biti smislena, jezgrovita i po mogućnosti kratka. Važno je da budu pisana riječima kojima su jasne širem krugu korisnika, a ne samo vama. Pri tome treba izbjeći navođenje korisnika na odgovor već u samom pitanju. Najpraktičnije i za obradu i za ispunjavanje je kada su uz pitanje već ponuđeni odgovori, a povremeno ponudite otvoreno polje za opširniji tekstualni opis (koji će vam kasnije biti teže analizirati i smisleno grupirati).

Odgovori

Kada se radi o prikazu ponuđenih odgovora, vodite računa da vam checkboxovi (najčešće kvadratići, služe za izbor više ponuđenih odgovora) i radio-buttoni (najčešće kružić, suže za izbor samo jednog ponuđenog odgovora) ne budu u jednom retku, već jedan ispod drugoga. Kada ih se naniže više, korsniku je teško razaznati je li “kućica” vezana za odgovor prije ili poslije njega. Ne zaboravite da su vam na raspolaganju i padajuće liste ( dropdown ), koje doprinose preglednosti upitnika – zauzimaju samo jedan redak, a mogu sadržavati na desetine odgovora. Primjenjive su samo u slučaju kada je moguće odabrati samo jedan ponuđeni odgovor.

Kod ponuđenih odgovora kojima se mjeri intenzitet, najpraktičnije je imati samo pet ponuđenih intenziteta, pri čemu je prvi najnegativniji / najnepoželjniji, treći neutralan, a peti najpozitivniji / najpoželjniji. Izbjegavajte velike raspone intenziteta u kojima nije baš jasno definirana granica među njima ( npr. jako nezadovoljan, uglavnom nezadovoljan, pomalo nezadovoljan, nezadovoljan…). Osim što svi korisnici nemaju isti interni metar intenziteta i vama je lakše obraditi pet stupnjeva intenziteta nego petnaest.

Koncept

Već rekosmo da anketa mora biti kratka. Iako vam tehnologija dopušta, nemojte koristiti upitnike koji se prikazuju u više stranica. Argument brzine učitavanja i slanja obrasca, s brzim internetskim vezama više nije aktualan. Ako korisnik želi vidjeti koliko ima sveukupno pitanja, omogućite mu to radije nego da ga izgubite nakon pola ispunjene ankete.

Analiza rezultata

I za kraj riječ dvije o analizi rezultata. Za razliku od drugih tipova anketiranja, kod on-line upitnika nemate drugih izvora informacija o demografskoj strukturi ispitanika osim onih koje vam sami daju o sebi. Uzorak katkada može biti prilično mali u odnosu na stvaran broj korisnika, a bez obzira na tehničku zaštitu, teško je znati je li jedna osoba više puta ispunila upitnik. Kod odgovora čijim je ispunjenjem uvjetovano slanje odgovora ( * – obavezno popuniti ) nerijetko dobivate odgovore koje je korisnik upisao tek tako ( posebno kod slobodnog upisa ). Rezultate takvih anketa, sastavljenih i provedenih u vlastitom aranžmanu, najbolje je gledati s malom dozom skepse, te uzeti ih samo kao jedan od pokazatelja stavova korisnika.

eBizMags.com

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik