Vijesti prodano_vise_bicikala_nego_automobila

Objavljeno 27/05/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

U Italiji prodano više bicikala od automobila

Talijanski gradovi svjedokom su tihe revolucije na dva kotača. 

U posljednjih nekoliko godina zabilježen je nagli rast prodaje i korištenja bicikala kao sredstva urbanog prijevoza, a prema dostupnim statistikama po prvi puta u 48 godina broj prodanih bicikala premašio je broj prodanih automobila.

Ovaj trend potvrđuje i zamjenik talijanskog ministra infrastrukture i prometa Erasmo D’Angelis koji je najavio kako ministarstvo promišlja nove inovativne mjere za dodatno poticanje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva.

>>> U EU sve manje automobila, a sve više bicikala  

U 2011. u Italiji je registrirano 1.748 milijuna automobila i 1.75 milijuna bicikli, dok je 2012. zabilježeno čak 1.4 milijuna registriranih vozila naspram 1.65 milijuna registriranih bicikli. Mnogi gradovi, unatoč krizi, nastavljaju s poticanjem novih oblika mobilnosti i kreiranju “bike-friendly” zajednica. Ovaj put je pravi način za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima, te povećanje privlačnosti i konkurentnosti talijanskih urbanih sredina kao mjesta za život.

Pozitivni primjer poticanja vožnje biciklom je pokazao grad New York nedavno u obliku sljedećih postera.

bike_like_a_new_yorker

Bit će zanimljivo promatrati situaciju vezanu uz korištenje / najam javnih bicikala u Zagrebu (NextBike Hrvatska). Švedska je ponudila svojim građanima 110 bicikala na besplatno korištenje, da bi isti uzvratili time da ih je preostalo još samo 60.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti

Tagovi: , , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik