Tehnologija no image

Objavljeno 20/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Europa daje zeleno svjetlo dogovoru Microsofta i Yahooa

Predloženo povezivanje Microsofta i Yahooa odobrili su europski regulatori. Tako su širom otvorena vrata da dvije kompanije udruže svoje internetske tražilice i zajednički konkuriraju Googleu.

Kako javlja Guardian, potvrđeno je da se počeo provoditi desetogodišnji plan o suradnji koji je prvi put javno objavljen ljetos, nakon što je Europska komisija rekla kako ne smatra da će dogovor ikako naštetiti potrošačima. Prije toga je i američko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo da je suglasno sa suradnjom dviju kompanija. Prema dogovoru, Microsoftova tehnologija sada će pokretati Yahoovu tražilicu i dvije će kompanije dijeliti prihode od stranice.

Yahoov izvršni direktor Carol Bartz, koji je postigao dogovor nakon što je lani preuzeo taj posao, rekao je da je ideja dopustiti kompaniji da se usredotoči na pružanje usluga korisnicima na internetu i da istodobno ne bude opterećena razvojem tehnologija. Steve Ballmer, direktor u Microsoftu, izjavio je da će dvije kompanije zajedno bolje konkurirati Googleu.

Dogovor je samo posljednji u nizu koraka u procesu započetom prije dvije godine kad je Microsoft ponudio 44 milijarde dolara za Yahoo, što je kalifornijska kompanija smatrala premalim iznosom. Yahoo je zatim nakratko koketirao s Googleom, međutim tadašnje dogovore doveli su u pitanje američki regulatori. U vrijeme kad je Bartz preuzeo kormilo u Yahoou Microsoft je lansirao svoju novu tražilicu Bing i počeo ulagati znatan novac u marketing i pokušaj da vrati dio kolača od Googlea.

Dogovor još čeka dopuštenje vlasti u Aziji, međutim prva prava provedba zajedničkog dogovora ne očekuje se prije 2012. Yahoo je unatoč problemima i dalje druga tražilica. I dok u SAD-u na toj poziciji drži 17,5 posto ukupnih upita na internetskim tražilicama (Google 66 posto), na globalnoj razini Yahoo i Bing zajedno ostvaruju samo 7,5 posto pretraživanja nasuprot Googleovih vrtoglavih 90 posto.

Liderpress.hr

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik