Tehnologija startup_live_zagreb

Objavljeno 18/03/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Startup live Zagreb – od ideje do projekta u 54 sata!

Trodnevni event koji se održava u svega 25 europskih gradova, s ciljem povezivanja poduzetnika te poticanja poduzetničkog mišljenja i ponašanja, tijekom ovog vikenda upriličen je u Zagrebu.

U organizaciji dviju mladih dama, Mirke Knežević i Jasmine Kapetanović, te pod pokroviteljstvom HGK i predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, Davora Bernardića, konferencija je svečano otvorena u petak u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Nakon što su se prisutnima obratili Ivan Brezak Brkan (Netokracija), Tatjana Holjevac, Mirka Knežević, Philipp Baumgaertel (STARTeurope), Krešimir Mudrovčić (HGK) te Igor Strmečki (Coca Cola), iskazujući zadovoljstvo što se i Zagreb uvrstio na kartu Europe pružajući tako priliku mladim i inovativnim ljudima, ali i potičući hrvatsku startup scenu ohrabrivanjem za pokretanje novog posla, natjecatelji su dobili priliku predstaviti svoje ideje.

Na raspolaganju su imali svega 90 sekundi da svojom inovativnošću pridobiju pažnju žirija, ali i  potrebnih članova tima uz čiju pomoć bi, realizirajući ideju, zainteresirali potencijalne investitore. Radna atmosfera potom je preseljena u prostorije Veleučilišta Vern na Iblerovu trgu gdje se posljednja dva dana brainstormalo, mentoriralo, sudjelovalo u radionicama i raspravljalo na dva zanimljiva panela na kojima su svoja iskustva, ali i savjete podijelili brojni zanimljivi gosti.

Subota je započela izlaganjem Montya Metzgera (Ahead of Time) koji je govoreći o trendovima naglasio važnost osluškivanja potreba ljudi, sveopće informiranosti te društvenih mreža. Po pitanju inovativnosti same ideje, Metzger je rekao kako ista neće značiti ništa nismo li je u stanju jednostavnim riječnikom objasniti totalnom laiku, te savjetovao startupovcima da nastojedjelovati jednostavno i brzo, učeći na tuđim, a ne vlastitim greškama.

Stan Schroder iz europskog Mashablea je na panelu Media&Startups naglasio bitnost prilagodbe i izbora pravog pristupa mediju, uz poštivanje razlika među njima. Filip Smerdelj (Drinkopoly) je rekao kako je medijsku pažnju uspio pridobiti tek kada je proizvodu pridodan predznak negativnog, a Iva Biondić (Vern) je kazala kako priopćenja upućena medijima treba koristiti kako bi se  njima naknadno dobilo više prostora za predstavljanje. Pozitivna iskustva s istima istakao je mladi i uspješan poduzetnik, Mate Rimac (Rimac automobili), rekavši da ga ponekad smetaju tek pogreške koje su posljedica nepoznavanja tehničkog riječnika.

Najupečatljivije od rečenog na ovom panelu svakako je kritika Hameda Bangoure koji se nedavno, iz modnih, otvaranjem Core Incubatora hrabro otisnuo u poduzetničke vode. Istu je uputio nacionalnoj televiziji te ministru poduzetništva i obrta, Gordanu Marasu, koji su svojim nepojavljivanjem u potpunosti izignorirali događaj ne pokazujući tako interes za ovaj itekako  bitan način poticanja poduzetničkog duha u Hrvatskoj.

Izvor: smash.com.hr  – Jelena Ugrica | Photo

Tagovi: , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik