Vijesti

Objavljeno 01/03/2014 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Razgovor s europarlamentarcima

U Karlovcu je organiziran okrugli stol “Razgovor s europarlamentarcima” u organizaciji Karlovačke županije i Europe Direct Karlovac. Na okruglom stolu su sudjelovali zastupnici u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ruža Tomašić i Nikola Vuljanić.

Uvodnu riječ održao je predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Željko Bokulić, koji je pozdravio europarlamentarce.

Najprije se je predstavila Dubravka Šuica, koja ima pet ciljeva. Prvi je da Hrvatska bude most prema jugoistočnoj Europi, s posebnim akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Drugi cilj je pomoć pri korištenju sredstava EU, a treći izgradnja Pelješkog mosta. Najvažniji su joj mladi. Stoga je garancija za mlada četvrti cilj s kojim se treba hitno krenuti, jer za par godina oni s 29. godina više neće biti u kategoriji mladih. Iako bez znanja stranih jezika nije moguće raditi u Europskom parlamentu, peti je cilj afimacija hrvatskog jezika.

Zatim se je zainteresiranim građanima predstavila Ruža Tomašić, koja se zalaže za proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranskom moru, jer zbog njegovog nepostojanja Hrvatska godišnje gubi više od 100 milijuna eura. Zalaže se i za zaštitu hrvatskih vina, odnosno brendova poput prošeka i terana. Kao članica odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, protivi se mobilnosti mladih, zato što to može dovesti do demografskog i ekonomskog kraha siromašnijih država članice Unije, među koje spada i Republika Hrvatska koja je na neslavnom trećem mjestu po nezaposlenosti mladih. Također je zatražila od Europske komisije logističku pomoć za ulazak u Schengensku zonu.

Nikola Vuljanić, koji je član odbora za vanjske poslove posebno se bavi balkanskim zemljama. Svi hrvatski europarlamentarci djeluju zajedno kad je pitanje o interesu Republike Hrvatske. Prilikom glasanja za rezolucija o Bosni, svi su glasali protiv amadmana koji ukida mogućnost trgovanja s Bosnom preko CEFTA amadmanda. Naglasio je da je svima u interesu da afirmiraju kraj od kud su došli. Stoga krajem ožujka organizira posjet Karlovačke gradske straže Bruxellesu.

Uslijedila su pitanja građana zastupnicama u Europskom parlamentu  o povlačenju sredstava iz europskih fondova za saniranje šteta nastalih elementarnim nepogodama na području Karlovačke županije. Na pitanje kako će glasati ako na dnevni red u Europski parlament dođe embargo Ukrajini, Šuica je odgovorila da je zamolila EU da se već očituje o tom pitanju jer da puno ljudskih života ovisi o njihovoj odluci. Vuljanić je rekao da je da do ovog ne bi ni došlo da je EU platila što je obećala platiti, a da svakim mjesecom taj iznos raste. Tomašić je naglasila da je tema vrlo ozbiljna, jer EU ne želi imati loše odnose s Putinom, a isto tako želi pomoći Ukrajinskom narodu.

Autor: Ana Smoljak

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik