Ekonomija Indeks društvenog napretka SPI

Objavljeno 23/04/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 1 minute

Indeks društvenog napretka (SPI) – novo mjerilo uspješnosti država

Ekonomisti i drugi stručnjaci osmislili su novi način mjerenja uspjeha zemalja, koji su nazvali indeks društvenog napretka (Social Progress Index – SPI). Taj indeks mjeri sve ono što direktno pogađa obične ljude, kao što je dostupnost hrane, mogućnost obrazovanja i zapošljavanja te stupanj zdravstvene zaštite.

SPI su stvorili akademici s Harvarda i s Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), u suradnji s drugim poslovnim ekspertima iz cijelog svijeta (kao npr. Michael Porter). Njihov pristup razlikuje se od tradicionalnog mjerenja stope bruto nacionalnog proizvoda, koji samo prikuplja podatke o robi i uslugama, a sve ostalo ignorira.

>> Indeks društvenog napretka VS. Globalni indeks sreće  – via Michael Porter

Tako su od početka 20. stoljeća SAD na vrhu po veličini svog bruto nacionalnog proizvoda. No, ako se mjeri indeks društvenog napretka (SPI), prvo mjesto po uspješnosti zauzima Švedska, a SAD se nalaze tek na 6. mjestu. Na drugom je mjestu Velika Britanija, a treće je pripalo Švicarskoj. Četvrta je Kanada, a peta Njemačka.

indeks društvenog napretka

Indeks društvenog napretka SPI // Izvor: social-progress.org

Budući da je ovo prva godina ovakvog mjerenja, ekonomisti su analizirali samo 50 zemalja svijeta, a među njima nema Hrvatske. “Mjerimo ono što je važno običnim ljudima. Imaju li dovoljno hrane? Imaju li gdje živjeti? Imaju li zdravstvenu zaštitu, mogućnost zaposlenja?”, objasnio je Michael Green, izvršni direktor SPI-ja.

Što je zapravo Indeks društvenog napretka – SPI?

Do odgovora na ova pitanja dolazi se mjerenjem 12 različitih faktora, među kojima su ishrana, održivost ekološkog sistema, ljudska prava pa i mogućnost pristupa internetu.

Vrijednosna mjerenja indeksa društvenog napretka

 

Izvori:

Social Progress Index launched across 50 countries  (pioneerspost.com)
Social Progress Index (visionofhumanity.org)
The Social Progress Index (social-progress.org)
Forget GDP: The Social Progress Index Measures National Well-Being  (fastcoexist.com)
MEASURING NATIONAL PROGRESS (socialprogressimperative.org)
Beyond GDP: Social Progress Index vs. Happy Planet Index  (rebuild21.org)
Beyond GDP  (economist.com)

Tagovi: , , , , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor.Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik