e-Učenje Social-e-learning_Potrait

Objavljeno 04/02/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

e-Learning: Komercijalno ili open source rješenje?

Odabir tehničkog rješenja elearning sustava je faza elearning projekta u kojoj treba vrlo pažljivo i promišljeno donijeti odluku. Dio menadžera prvo će pitati za cijenu ne bi li nešto uštedjeli na najčešće ionako skromnom budžetu. Nije to loš pristup, ali kao i u drugim kupnjama, i ovdje često vrijedi staro pravilo „koliko para, toliko muzike“. Postoje dakako i iznimke. Ovisno o području primjene, načinu organiziranja edukacije i ostalim aspektima, elearning rješenje može biti čak i besplatno, berem u samom početku. Ono što će sigurno koštati je održavanje, organizacija edukacije i nabava elearning sadržaja. Najčešća pogreška, ali na žalost i vrlo česta situacija je zahtijev da elearning sustav ima bezbroj mogućnosti. Većina tvrtki ionako koristi samo osnovne mogućnosti sustava, a veće mogućnosti nose za sobom i veću cijenu, skuplje održavanje, dulju edukaciju itd…

LMS

Learning management system (LMS) – sustav za upravljanje elearning edukacijom, prvi je softverski paket koji je potreban za ozbiljnu elearning edukaciju. Kada kažem „ozbiljna“ elearning edukacija, mislim na edukaciju koja omogućuje detaljno praćenje aktivnosti korisnika, rezultata edukacije, utrošenog vremena itd. LMS može biti besplatno, čak open source rješenje. Odlučimo li se za neko od takvih besplatnih rješenja kao što su Moodle ili Dokeos, potrebno je prilikom kupnje pogledati malo u budućnost. Naime, kupnjom licenciranog softverskog paketa, najčešće je u cijenu uključena i tehnička podrška, opširna i jasna dokumentacija, a ponekad i edukacija za korištenje sustava. Besplatna rješenje najčešće nemaju tehničku podršku proizvođača jer ih uglavnom proizvodi zajednica open source programera, dizajnera i ostalih stručnjaka. Tehnička se podrška u tom slučaju ponekad svodi na dopisivanje s ostalim korisnicima i developerima putem online foruma, emilom i slično. Srećom, postoje tvrtke koje se bave održavanjem takvih elearning sustava.

Slika 1 – LMS sustav IBM Workplace Collaborative Learning

Slika 1 – LMS sustav IBM Workplace Collaborative Learning

Dokumentacija i tehnički aspekt

Dokumentacija open source rješenja je ponekad napisana šturo, nepotpuno, nepregledno, u obliku web stranica, blogova i foruma. S druge strane, zajednica korisnika popularnih open source rješenja često je vrlo velika. Porastom broja korisnika i ljudi koji rade na izgradnji sustava, povećava se i šansa za pravovremeno pronalaženje rješenje u slučaju problema. Komercijalnih rješenja kao što su IBM Workplace Collaborative Learning ili Oracle iLearning dolaze sa vrlo detaljnom i preglednom dokumentacijom, tehničkom podrškom koja reagira u ugovorenom roku i slično.

S tehničke strane, komercijalna su rješenja najčešće vrlo dobro testirana prije puštanja u prodaju. Iako ne postoji softver bez bugova, open source rješenja znatno više pate od takvih problema. Iako je open source zajednica korisnika često vrlo velika, otkriveni i prijavljeni bugovi se nerijetko sporo ispravljaju, a njihov broj zna biti velik. Navedene razlike i nisu uvijek tako značajne. Postoje i loša komercijalna rješenja.

Jednako tako ima i odličnih open source rješenja poput Moodlea koji je višegodišnjim razvojem postao vrlo raširen u edukacijskim ustanovama, ali sve više i u poslovnoj primjeni. Tehničku podršku mogu pružiti tvrtke koje nisu proizvođač LMS softvera, ali ga dovoljno dobro poznaju da vrlo brzo mogu otkloniti veliku većinu problema, ako se na probleme uopće i naiđe. Pomoć ugrađena u sam sustav, ponekad je sasvim dovoljna korisnička dokumentacija. To je najčešće slučaj kod jednostavnih i dobro osmišljenih sutava poput Dokeosa.

Slika 2 – LMS sustav Moodle

Slika 2 – LMS sustav Moodle

Pri kupnji dakle treba razmotriti sve aspekte, a ne slijepo vjerovati tvrdnjama da je open source jedina mogućnost, a komercijalna rješenja prijevara ili obrnuto. Na kraju, ponovit ću, pri odabiru LMSa, osobito onih besplatnih, bilo bi dobro predvidjeti sklapanje ugovora s nekom od tvrtki koja se bavi održavanjem, prilagodbom i nadogradnjom takvih složenih sustava.

Izvor:  www.ebizmags.com
Autor:
Zoran Jancic

Tagovi: , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik