Vijesti elektricna_energija_opskrbljivaci

Objavljeno 30/04/2013 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Birajte od koga kupovati struju

Možda ste upoznati s činjenicom da svaki poslovni subjekt, pa i kućanstvo,može odabrati isporučitelja električne energije.

Opskrbu električnom energijom, sukladno propisanim zakonima, mogu vam ponuditi tvrtke koje obavljaju energetsku djelatnost opskrbe električnom energijom (Opskrbljivači).

Tržište električne energije u Hrvatskoj u potpunosti je otvoreno je 1. srpnja 2008. godine, što znači da od tada svi kupci imaju zakonsko pravo birati svog opskrbljivača električne energije. Temeljno načelo otvaranja tržišta jest da kupac može slobodno birati Opskrbljivača od kojeg će kupovati električnu energiju.

>> Tržište električne energije – pitanja?  (Energija 2 sustavi)

U Hrvatskoj postoji samo jedno tržište električne energije, a model koji se primjenjuje je bilateralo tržište u kojem se trgovanje električnom energijom provodi bilateralnim ugovorima. Bilateralni ugovori o kupoprodaji električne energije sklapaju se između Opskrbljivača i kupca. Osim ugovora o opskrbi odnosno ugovora o kupoprodaji električne energije, svi povlašteni kupci moraju sklopiti i Ugovor o korištenju mreže s HEP-Operatorom prijenosnog sustava (HEP-OPS) ili HEP-Operatorom distribucijskog sustava (HEP-ODS), ovisno o tomu na koju su naponsku razinu priključeni ( niski, srednji ili visoki napon).

>> Liberalizacija tržišta električne energije (stručni rad)

Sudionici na tržištu električne energije

 • KUPCI (tarifni i povlašteni)
 • OPSKRBLJIVAČI ( kao što su Energija 2 Sustavi i ElektroPLUS )
 • PROIZVOĐAČI (HEP proizvodnja, Proizvođači električne energije iz Obnovljivih izvora)
 • OPERATORI PRENOSNOG I DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA (HEP-OPS; HEP-ODS)
 • HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE (HROTE)
 • HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA (HERA)

Što se NIJE promijenilo?

 • Korisnici i dalje imaju garantiranu i sigurnu opskrbu el. energijom.
 • Struja i dalje dolazi k vama iz elektrana po vodovima.
 • HEP ODS – Elektra je i dalje vlasnik vodova i trafostanica.
 • HEP ODS – Elektra i dalje očitava vaša brojila.
 • HEP ODS – Elektra je odgovorna za sve hitne intervencije i eventualne prekide opskrbe

Kako tržište električnom energijom izgleda u praksi?

Tržište električne energije nužno nameće potrebu za restruktuiranjem organizacije i načina rada vertikalno integriranih elektroprivrednih poduzeća koja su do početka devedesetih u većini zemalja u svijetu imali monopol nad svim elektroprivrednim djelatnostima (ili većem dijelu, npr. proizvodnjom i prijenosom). U slijedećoj tablici prikazani su osnovni organizacijski oblici koji omogućavaju različite razine tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru.

hrvatsko_trziste_elektricnom_energijom

Jednostavna promjena opskrbljivača

Postupak promjene opskrbljivača je besplatan te je propisan Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom (“Narodne novine”, br. 14/2006).

Potrebno je napomenuti da za redovitu opskrbu električnom energijom svaki povlašteni kupac sklapa dva ugovora i to:

 • Ugovor o opskrbi električnom energijom (s svojim Opskrbljivačem)
 • Ugovor o korištenju mreže (regulirana djelatnost) – ugovor se sklapa s mrežnim operatorima (HEP-ODS d.o.o. ili HEP-OPS d.o.o.)

Kojim se tvrtkama možete obratiti

Tvrtke koje su po referencama i kapacitetima odmah iza HEP-a su Energija 2 sustavi (www.e-2.hr)  te Elektro plus (www.elektro-plus.hr).

Zašto ih odabrati i na koji način provjerite na njihovim web stranicama. Ono što obje tvrtke, a i sve one koje se bave istim poslom, je početna ponuda za izračun potrošnje. A to izgleda otprilike ovako:

Primjer izračuna potrošene energije

Iznos koji kupca očekuje na računu za potrošenu električnu energiju više nije iznenađenje, te se može vrlo lako predvidjeti na način da se očitana potrošnja električne energije u kWh pomnoži sa odgovarajućom tarifom, prema Ugovornom cjeniku. Na taj iznos treba dodati Naknadu za opskrbu (7,40 kn/mj) te Naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (ukupan broj utrošenih kWh pomnožen sa 0,005kn/kWh). Zbrojem svih stavki dobit ćemo iznos koji možemo očekivati i na računu.

Primjer izračuna električne energije

Primjer izračuna električne energije // Izvor: elektro-plus.hr

 

Koji električni uređaji troše najviše struje?

elektricni_uredjaji_potrosnja

KORAK do PONUDE! – što učiniti?

Ukoliko ste zainteresirani za analizu dosadašnje potrošnje te moguću ponudu jeftinije struje  javite se prodajnom osoblju RWE Hrvatska.

Ukoliko želite preskočiti zvanje, u nastavku teksta možete pronaći zahtjev u PDF formatu kojeg trebate ispuniti, potpisati i ovjeriti (pečatom) te poslati na fax: +385 1 644 6490 ili na e-mail: info@energija2.hr.

Zahtjev za dostavu podataka o obračunskim mjernim mjestima kupca:

Izvori:

Energija 2 sustavi (www.e-2.hr)
Elektro plus (www.elektro-plus.hr)
MOGUĆE OPCIJE RAZVOJA TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE U HRVATSKOJ (marjan.fesb.hr)
Tvrtke mogu birati od koga će kupovati struju (www.naj.hr)

Tagovi: , , , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
 • ekonomski rjecnik