Tehnologija no image

Objavljeno 19/01/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

3D filmovi mogu uzrokovati glavobolje

O tvrdnji američkih oftalmologa i neurologa kako 3D filmovi mogu uzrokovati glavobolje, posljednjih se dana intenzivno raspravlja. Tome je pridonijela i popularnost kino hita Avatar, u čijim trodimenzionalnim kadrovima mogu uživati i Hrvati, piše ordinacija.hr

Je li nam nova tehnologija donijela i novu opasnost za zdravlje? S američkim se kolegama slaže i Adrian Lukenda, poznati zagrebački specijalist oftalmologije iz KB Dubrava i Očne poliklinike Opto Centar. Gledanje 3D filmova zaista može izazvati glavobolje, potvrdio je.  ‘Naime, kod nekih osoba mozak teško može ujediniti blago različite slike koje dobiva iz oba oka. Takva sposobnost fuzije slika osnovni je preduvjet za razvoj stereovida. Iako mozak ima i druge načine kako prepoznati dubinu, odnosno treću dimenziju, osoba sa slabo razvijenim stereovidom imat će velikih poteškoća u gledanju 3D filmova’.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d1_JBMrrYw8[/youtube]

Poteškoća u gledanju najnovijeg 3D uratka Jamesa Camerona imala je i 25-godišnja Zagrepčanka Lana. I ona je, poput brojnih Hrvata, pohrlila odgledati najnoviji trodimenzionalni kino hit. ‘Prvi puta u životu sam gledala 3D film i, iako mi je to početnih 15-ak minuta bilo zanimljivo i impresivno, na kraju sam izašla iz kina s teškom glavoboljom. Nisam naviknuta na trodimenzionalnu sliku, i cijelo sam se vrijeme imala potrebu “odmaknuti” od filmskog platna. Osjećaj je preintenzivan, i zahtijeva previše pozornosti, pa sam se cijelo vrijeme trajanje filma pokušavala prilagoditi na takav način gledanja. Zato sam se i osjećala iscrpljeno, umorno, a i užitak u filmu je bio puno manji. Kao što sam na početku napomenula, prvi sam puta gledala 3D film, a ako su prvi dojmovi i najtočniji, vjerojatno je to bilo i zadnji put!’, zaključila je Lana.

(www.ordinacija.hr)

Tagovi: ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik