Marketing no image

Objavljeno 25/01/2010 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 3 minutes

10 tehnologija koje bi mogle spasiti ili uništiti vašu tvrtku

Gartnerovi analitičari izdvojili su 10 tehnologija i trendova koji će biti strateški važni kompanijama u 2010. godini, odnosno znatno utjecati na poslovanje kompanija u sljedeće tri godine.

Znatan utjecaj na poslovanje ne podrazumijeva samo da bi te tehnologije kompanijama mogle donijeti konkurentsku prednost ako ih na vrijeme prihvate i implementiraju, nego i visok potencijal za razoran utjecaj na IT ili poslovanje ako zahtijevaju veliko ulaganje ili postoji opasnost od njihova zakašnjela prihvaćanja.

1. Cloud Computing

Cloud computing podrazumijeva računarstvo u kojem davatelj usluga korisnicima nudi lepezu IT mogućnosti. Usluge temeljene toj tehnologiji mogu se iskoristiti na razne načine za razvijanja aplikacija ili rješenja. Korištenje cloud izvora neke troškove preraspodjeljuje, a druge smanjuje. Nadalje, tvrtke koje koriste cloud usluge razvijat će se i kao davatelji cloud usluga i isporučitelji aplikacija, znanja ili usluga u poslovnim procesima svojim korisnicima i poslovnim partnerima.

2. Napredna analitika

Optimizacija i simulacija znači korištenje analitičkih alata i modela kako bi se maksimizirali poslovni procesi i učinkovitost odluka tako što bi se proučili alternativni scenariji prije, tijekom i nakon procesa implementacije te izvršenja. To se može sagledati kao treći korak u podršci operativnom poslovnom odlučivanju. Čvrsta pravila i pripremljene politike poslovanja popustile su pred odlukama temeljenim na pravim informacijama u pravo vrijeme, bilo da one dolaze kroz alate za upravljanje odnosa s korisnicima (customer relationship management, CRM), ERP (eneterprise resource planning) ili neku drugu aplikaciju. Novi korak je omogućavanje simulacije, predviđanja, optimizacije drugih analitičkih metoda kako bi se dalje olakšala fleksibilnost odluka u vrijeme svakoga poslovnog procesa. Ovaj je korak orijentiran na budućnost, predviđajući što će se ili što se može dogoditi.

3. Klijentsko računalstvo

Virtualizacija donosi nove načine “pakiranja” aplikacija i mogućnosti korisničkog računala. Rezultat toga je da izbor pojedine PC hardverske platforme, pa i platforme operativnog sustava, postaje znatno manje kritičnom odlukom. Tvrtke bi trebale proaktivno napraviti plan za pet do osam godina strategije klijentskog računalstva skicirajući standarde uređaja i njihovu primjenu, pristup vlasništvu i podršci, operativnom sustavu i odabiru aplikacija, unapređivanju i učinkovitom korištenju sigurnosnim planovima i načinu upravljanja različitostima unutar sustava.

4. Zeleni IT

Korištenje IT-ja može uvelike povećati “zelenost” tvrtke. Ustaljene inicijative uključuju korištenje e-dokumenata, smanjivanje putovanja i teleworkinga. IT može pružiti i analitička sredstva koja ostali u tvrtki mogu koristiti kako bi smanjili potrošnju energije pri transportu dobara i u drugim aktivnostima vezanim uz smanjivanje emisije ugljika.

5. Preoblikovanje data centra

U prošlosti su osnove dizajna podatkovnih centara bile jednostavne: procijeniti čime se raspolaže, procijeniti rast u sljedećih 15 do20 godina te prema dobivenom rezultatu izgraditi odgovarajuće kapacitete. Novim pristupom izgradnji i širenju data centara kompanije mogu znatno smanjiti troškove. Za podatkovni centar treba osigurati prostor za koji je proračunato da će mu trebati tijekom njegova životnog vijeka, ali sagraditi treba samo prostor za potrebe u sljedećih pet do sedam godina jer će se tako smanjiti njegovi operativni troškovi, koji nisu zanemarivi, te se osloboditi dio novca koji se može iskoristit za druge projekte i ulaganja.

6. Društveno računalstvo

Zaposlenici ne žele dva različita okoliša za rad – jedan za njihove vlastite proizvode, drugi za pristup “vanjskim” informacijama. Tvrtke moraju obratiti pozornost na korištenje softvera i medija za društvenu komunikaciju i na sudjelovanje i integraciju s “vanjskim” javnim zajednicama i onima koje sponzorira tvrtka. Ne smije se ignorirati uloga koju društveni profil ima pri povezivanju zajednice.

7. Sigurnost – praćenje aktivnosti

Tradicionalno se zaštita temelji na postavljanju ograde kako bi se zabranio pristup drugima, ali prerasla je u nadziranje i identificiranje obrazaca koji inače ne bi bili primijećeni. Stručnjaci na području sigurnosti suočavaju se s izazovom uočavanja potencijalno opasnih aktivnosti u stalnim nezamjetnim događajima koji se vežu uz autorizirane korisnike i koje su generirane kroz više mreža, sustava ili aplikacijskih izvora. Istodobno, odjeli za sigurnost nose se sa sve većim zahtjevima za analiziranje logova i izvješća te rješavanje zahtjeva podrške. Raznoliki alati za analizu i nadzor pomažu tvrtkama da lakše detektiraju i istraže sumnjive aktivnosti – često zahvaljujući upozorenjima u realnom vremenu i intervenciji pri samoj transakciji.

8. Flash memorija

Flash memorija nije novotarija, ali ona pohranu podataka diže na novu razinu. Riječ je o poluvodičkoj memoriji i dosad je masovno upotrebljavana u obliku memorijskih kartica u kamerama te memorijskih „stickova”. Mnogo je brža od rotirajućeg diska, ali i znatno skuplja. Budući da joj se cijena smanjuje, ta će tehnologija porasti i postati 100 posto zastupljena u sljedećih nekoliko godina te strateška za mnoga IT područja, uključujući korisničke naprave, opremu za zabavu i ostale integrirane IT sustave. Nadalje, flash tehnologija nudi novi sloj u hijerarhiji pohrane u poslužiteljima i korisničkim računalima i ima brojne prednosti vezane uz veličinu, zagrijavanje, performanse i izdrživost.

9. Virtualizacija za veću dostupnost

Virtualizacija je bila na vrhu liste top strategijskih tehnologija i prethodnih godina, a na listi je i ove godine jer je Gartner stavio naglasak na neke nove elemente, kao što su živa migracija (Live migration) te bolja dostupnost, što će imati dugoročne implikacije.

10. Mobilne aplikacije

Do kraja 2010. godine 1,2 milijarde ljudi nosit će mobilne uređaje s bogatim mogućnostima mobilnog poslovanja i okružjem koje omogućuje konvergenciju weba i mobilnosti. Već postoje tisuće aplikacija za platforme kao što su Apple iPhone, ali na ograničenim tržištima i potrebom za korištenjem jedinstvenoga koda. Možda će biti potrebne i nove inačice koje će biti tako dizajnirane da su prilagodljive i za rad na standardnim osobnim računalima i na minijaturnim uređajima. Ako sučelje operativnog sustava i procesorska arhitektura budu jednaki, to će značiti snažan rast dostupnosti mobilnih aplikacija.

Tagovi: , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik