Poduzetništvo

Objavljeno 09/09/2014 | by Toni Tvrtković | Vrijeme čitanja: 1 minute

Uloga sindikata u kapitalizmu

Ironično  je da su sindikati  konzervativne institucije, koje su se povijesno razvijale paralelno s razvojem samog kapitalizma. Oni su dio kapitalizma isto koliko Henry Ford ili Apple. Sindikati koriste pregovaračku moć i nema ništa više svojstvenije kapitalizmu nego pravo dogovoranja-povezivanje svih bitnih čimbenika radi stvaranja profita.

To je točka u kojoj se često čovjek izgubi u raspravi o sindikatima: oni su globalni fenomen koji je procvjetao gotovo svugdje gdje se kapitalizam ukorijenio u društvo. A to je zato što su sindikati odigrali ključnu ulogu u izradi kapitalizma radeći za ljude koji održavaju kapitalizam stabilnim.

Kapitalizam može generirati više bogatstva i brži napredak životnog standarda, nego bilo koji drugi gospodarski sustav do sada otkriven. No nažalost, ne postoji prirodni mehanizam koji će podijeliti bogatstvo i napredak. Pregovaračka moć je ključni posrednik u kapitalizmu, a radnici često završavaju s premalo svojih prava. Ukoliko neravnoteža i dalje postoji cijeli sustav je ugrožen, jer kapitalistički sustav ne može opstati bez potpore radničke klase. Sindikati su jedan od načina da se ravnoteža izjednači. Često su spašavali kapitalizam od sebe samog, a da to nisu ni znali.

To je dijelom razlog zašto ćete naći sindikate gotovo svugdje gdje mozete pronaći kapitalizam. Ali upravo sada, u Sjedinjenim Američkim Državama, sindikati su jako oslabljeni:

Uloga_sindikata_kapitalizam

smanjenje_uloge_sindikata_SAD

Graf ne pokazuje porast nejednakosti, nego iskazuje pad koncetracije sindikata. No, porast nejednakosti je dijelom zbog smanjenja koncetracije sindikata i dijelom je posljedica nekih drugih faktora (globalizacija, tehnološke promjene).

Za usporedbu stanje u Hrvatskoj: sindikati su uglavnom neovisni, a pokrivaju oko 35{c4d6e6a08105b10feea0f1f673425092f18933e5ed858f455b7b10a977c435a1} hrvatskih zaposlenika. Većina sindikata je okupljena u pet glavnih udruga (središnjica), koji su navedeni prema veličini:

Ukoliko usporedimo to sa vodećim zemljama po članovima sindikata hrvatski građani pokrivaju tek polovicu Skandinavskog prosjeka. Dok god radna klasa ne shvati da je upravo ona održivi stup kapitalizma i ako ne budu pregovarali za cijenu svog rada, sistem će i dalje raspodjelu bogatstva vršiti prema načelu jače pregovaračke moći.

Foto: pixabay

Tagovi: , , , ,


O autoru

Rođen 27.03.1985. u Derventi, BiH. Završio Ekonomski fakultet u Osijeku. Radni staž ostvario u poduzećima: Naturea Heidelberg GmbH, Franja proizvodnja i trgovina d.o.o. i Pro akt d.o.o. radeći na poslovima u komercijali i marketingu. Jedan od osnivača i aktivni član edukacijskog regionalnog odbora. Više informacija > FacebookComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik