Poduzetništvo socijalno poduzetništvo

Objavljeno 25/05/2013 | by Tin Horvatin | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Socijalno poduzetništvo

Socijalno poduzetništvo (Social entrepreneurship), poznato još i kao društveno poduzetništvo, se  razvilo u vrijeme rastuće svijesti o tome da se količina problema s kojima se današnje društvo susreće teško može riješiti tradicionalnim neprofitnim i filantropskim pristupom.

Prema definiciji, socijalno poduzetništvo je djelovanje poduzetnika koji prepoznaje društveni problem te na  profesionalan, inovativan i održiv pristup sustavnim promjenama koje nadilaze nedostatke tržišta i iskorištavaju dane mogućnosti. Dok poslovni poduzetnici obično mjere učinkovitost pothvata kroz profit i povrat ulaganja, socijalni poduzetnici procjenjuju svoj uspjeh i kroz utjecaj na društvene promjene te kroz profit i povrat ulaganja.

>>>Socijalno poduzetništvo u svijetu i u Hrvatskoj

mladi_poduzetniciSocijalni poduzetnici često rade u organizacijama civilnog društva, no isto tako mogu raditi u privatnom i javnom sektoru, čineći važnim svoj utjecaj na društvo.

Pokret socijalnog poduzetništva obuhvaća i neprofitne organizacije koje koriste poslovne modele u ostvarivanju svoje misije, i profitne organizacije kojima je primaran cilj društvena promjena. Mnogi komercijalni biznisi imaju u svojem poslovanju integrirane i društvene ciljeve, no samo oni kojima je utjecaj na društvo i/ili okoliš primaran cilj poslovanja, mogu se nazivati socijalni poduzetnici.

>>> Socijalno poduzetništvo otvara mogućnosti novih zapošljavanja 

Što rade socijalni poduzetnici?

Za razliku od drugih vrsta poduzetništva, socijalno poduzetništvo nije primarno usmjereno ka stvaranju profita nego pomoći najsiromašnijima i najpotlačenijima u društvu.

Socijalni poduzetnici ne traže slavu, bogatstvo ili moć nego jednostavno promjene u društvu. Primjer udruge „Dupinov san“ predstavlja jedan od čestih oblika socijalnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Radi se o nevladinoj i neprofitnoj organizaciji s ciljem ostvarivanja eko komunikacijskih projekata, akcija i edukativnih modela koji na pozitivan način ostvaruju senzibiliziranje javnosti prema očuvanju prirodne baštine jadranske regije. Upravo problemi iz područja ekologije često predstavljaju poseban interes socijalnih poduzetnika.

U Hrvatskoj je danas registrirano preko 47.000 neprofitnih udruga. Nažalost, vrlo malo ih se bavi socijalnim poduzetništvom te o njihovoj boljoj aktivaciji ovisi i napredak ovog društva, osobito onih kojima je pomoć itekako potrebna.

socijalno_poduzetnistvo_princip

Socijalno poduzetništvo kroz EU projekte

U Hrvatskoj se teži k poslovnom ili radnom moralu poslodavca koji mora shvatiti da su radnici subjekt, a ne objekt i da bez  dobrog i zadovoljnog  radnika nema uspješne tvrtke. S druge strane, radnici moraju shvatiti  da je rad u tvrtki, izvršavanje zadaća ne samo nešto što će njima donijeti plaću, sigurnost radnog mjesta, nego i razvoj tvrtke. To se može postići kroz socijalno poduzetništvo  na način promoviranja drugačijih odnosa između radnika i poslodavca. MINPRO je ove godine napravio prvi inicijalni prijedlog Strategije razvoja socijalnog poduzetništva 2014./2020. godine te pritom dao naputke kako bi svi koji sudjeluju u socijalnom poduzetništvu održivim projektima trebali privući sredstva iz europskog socijalnog fonda.

Od 1. srpnja 2013. godine  na raspolaganju iz europskog socijalnog fonda je 63 milijuna eura, a 2014.  predviđa se preko 4 milijarde. Ta sredstva treba uložiti  u razvoj društva ali i socijalnog poduzetništva.

Samim time, cilj projekta je socijalna integracija uključivanjem u poduzetništvo socijalno ugroženih osoba. Pritom su korisnici projekta: A) Subjekti malog gospodarstva, B)  Socijalne zadruge te C) Subjekti malog gospodarstva, trgovačka društva, obrti i zadruge.

Više o korisnicima državne potpore pogledajte na: www.projekti.hr/socijalno-poduzetni-tvo 

izvori:
zelendan.roda.hr/o_socijalnom_poduzetnistvu
ashoka.org/social_entrepreneur
regionalni.com/zivotdrustvo/savjeti/sto-je-socijalno-poduzetnistvo-8693/

Tagovi: , , , ,


O autoru

Osnivač i urednik Ekonomskog portala te osnivač udruge Zebrica specijalizirane za pripremu i izradu projekata, internet marketing te edukacije za privatni i javni sektor. Svi članci ovog autoraPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik