Agroekonomika

Objavljeno 03/03/2014 | by ePortal | Vrijeme čitanja: 1 minute

Simpozij agronoma 2014.

U Dubrovniku u hotelu Valamar Lacroma od 16. do 21. veljače održan je 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma.

Osnovni cilj simpozija bio je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka te tako omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju.

Simpozij se održao u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Predsjednik organizacijskog odbora je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, a predsjednici znanstvenog odbora prof. dr. sc. Sonja Marić i prof. dr. sc. Zdenko Lončarić. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski. Program je započeo svečanim otvaranjem uz kratki glazbeni program te pozdrave organizatora, nakon čega su uslijedila plenarna izlaganja.

Prvo izlaganje posvećeno je Ministarstvu poljoprivrede u kojemu je zamjenica ministra Snježana Španjol otvorila simpozij predavanjem na temu „Ruralni razvoj u Republici Hrvatskoj”. Prvi dan simpozija sudionici su imali prilike nazočiti okruglom stolu na temu “Mogućnost korištenja EU fondova u znanosti i gospodarstvu”.

Drugi dan simpozija nudio je cjelodnevni izbor zanimljivih predavanja i sadržaja. Prva sekcija (Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo) započela je prezentacijom na temu „Adaptabilnost pšenice na klimatske promjene”. U idućoj sekciji (Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje) izlagači su pripremili prezentaciju na temu „Prinos i kvaliteta paprika na internim supstratima” kojom je ujedno i otvorena sekcija. Sudionici posljednje sekcije (Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo) imali su priliku održati zanimljivo predavanje na temu „Utjecaj različitog fotoperioda na rast smeđeg somića” kojim je započela sekcija.

Također, i treći je dan simpozija nudio cjelodnevni izbor zanimljivih predavanja i sadržaja. Sekcija Agroekonomika i ruralna sociologija otvorena je prezentacijom na temu „Novo lice ruralne diverzifikacije”. Izlaganjem na temu „Prinos sjemena Bc linija kukuruza u različitim gustoćama sklopa” otvorena je iduća sekcija (Ratarstvo), dok je sekcija Stočarstva otvorena prezentacijom na temu „Utjecaj državne potpore na populacije izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj”.

Posljednji dan simpozija obuhvaćao je dvije sekcije (Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša te Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo). Prva sekcija započela je prezentacijom na temu „Interakcija navodnjavanja i gnojidbe dušikom na fotosintetsku učinkovitost listova kukuruza” a druga sekcija temom „Prva iskustva s mehaničkim prorjeđivanjem cvjetova jabuke”.

Na Simpoziju je bilo prisutno oko 400 sudionika iz 20-ak zemalja svijeta, koji su tijekom četiri dana predstavili 275 radova iz svijeta agronomije.

Ovogodišnjem simpoziju agronoma nazočila je i dobitnica Dekanove nagrade za najbolje studente, studentica druge godine diplomskog studija Voćarstvo, Roberta Kljenak, mag. ing. agr.

Simpozij u Dubrovniku bio je dobra prilika za predstavljanje novih aktualnih pitanja u poljoprivredi, kao i za uspostavljanje suradnje.

Autor: Roberta Kljenak, mag. ing. agr.

Tagovi: , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik