Agroekonomika hrvatska-poljoprivreda-cesnjak

Objavljeno 16/07/2014 | by Ivan Birkić | Vrijeme čitanja: 2 minutes

Proizvodnja češnjaka

Damir Išasegi, po struci geodeta, prije dvije godine je ostao bez posla te je odlučio nešto poduzeti kako mu dani ne bi prolazili uzalud. Odlučio je riskirati i krenuti s proizvodnjom češnjaka iako do tada nije imao iskustva i znanja o istoj kulturi. Punac mu je darovao zemlju (površine 0,75 ha) na području Đakova gdje je posadio 900 kg češnjaka.

Na proizvodnju češnjaka sam se odlučio jer sam dobio informacije da je domaći slavonski češnjak tražen na tržištu, može se  prodati, dobro se zaradi i ne zahtijeva puno posla. Sve ove informacije su budile optimizam i predstavljale veliki izazov. Ispostavilo se da je zaista tražen, da zahtijeva dosta fizičkog rada i da treba puno sreće da bi ga se prodalo. Za gore navedenu površinu bilo je potrebno uložiti tridesetak tisuća kuna (priprema zemljišta, sadni materijal, obrada zemljišta, sadnja, vađenje usjeva, zaštitna sredstva i dr.), puno truda i kontakata prilikom pronalaženja kupaca. Omjer posađenog i proizvedenog češnjaka je 1:6.

Po struci sam geodeta te nisam bio upoznat sa svime što me u tom poslu čekalo. Zato moram posebno pohvaliti Poljoprivrednu savjetodavnu službu Đakovo koja mi je  puno pomogla u  proizvodnji. Da bi proizvodnja bila uspješna prvo moramo izvršiti analizu zemljišta i na osnovu toga vidjeti da li je to zemljište pogodno za sadnju češnjaka, zatim dobro usitniti i pripremiti zemljište, posaditi ga (ručno ili strojno), tijekom rasta konstantno biti uz njega, pratiti  da ne dođe do bolesti i cijelo vrijeme plijeviti korov. Nakon toga se češnjak vadi i suši te je spreman za prodaju.

Ovako u kratkim crtama to izgleda lijepo, međutim ako se ne želite „cijeli“ posvetiti tome nećete ni uspjeti. Poznata mi je nekolicina ljudi koji se nisu dovoljno posvetili poslu te im češnjak nije dobro urodio, neki nisu uspjeli svoj urod prodati, a neki su rekli da je to fizički prezahtjevno za njih. Moja priča o uzgoju češnjaka je uspješna jer sam se odlučio  maksimalno posvetiti  poslu i vjerovao sam da se trud mora isplatiti. Zaista, iziskivalo je mnogo truda i vremena ali na kraju kada se cijeli proizvodni ciklus završi, poseban je osjećaj zadovoljstva.

Kao dokaz da je proizvodnja bila uspješna jest i sadnja iste kulture iduće godine. Moram priznati da je druga godina manje stresna jer sada već imam iskustvo i mirnije pristupam izazovima u organizaciji poslova. Svakako bih predložio uzgoj češnjaka svima koji imaju komad zemlje, dobru volju i spremni su za rad. Kupaca ima, treba biti uporan i pronaći ga na tržištu. Da bi nam u radu bilo lakše moramo se udruživati, surađivati i kao takvi izaći na tržište. Iz toga razloga spreman sam pomoći svakome tko se time želi baviti već navedenim.

Za eventualna pitanja i savjete vezane za proizvodnju češnjaka, te kupnju sadnog materijala možete se obratiti na moju e-mail adresu: disasegi @ gmail.com  ili na broj mobitela: 098/ 666 – 512

Također možete posjetiti i moje internetske stranice : www.opg-isasegi.hr

Tagovi: , , , , , ,


O autoruComments are closed.

Povratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik