Tehnologija punjenje_mobitela_putem_zaslona

Objavljeno 13/06/2013 | by Ivan Birkić | Vrijeme čitanja: 1 minute

Najrealnija budućnost punjenja mobitela

Zamislite tablet kojeg ne morate stalno puniti. Ili smartphone kojem je baterija duplo izdržljivija.

Izradu takve nove tehnologije nudi SunPartner, francuska tvrtka koja je u procesu izrade 95-postotne transparentne solarne ćelije debljine 300 mikrona koja se postavlja na ili ispod vašeg touchscreena. Ukoliko bi proizvođači dodali takav patent u izvedbi svojih budućih mobitela i tableta, ne bismo se više brinuli hoće li nam usred dana ponestati baterije.

“Od danas je moguće na mobitelu koji se ne koristi neko vrijeme napuniti cijelu bateriju” – kaže SunPartnerov direktor za inozemna tržišta, Mathieu Dobroca. “A uz konstantno korištenje mobitela, moguće mu je produžiti bateriju za minimalno 20 %:”

mobitel zaslon solarno punjenje

Koncept rada // Foto: SunPartner

Prema saznanjima, SunPartner-ov cilj je da do sljedeće godine taj postotak od 20% podignu na 50%. Sam postupak

Prema najnovijim istraživanjima, potrošnja električne energije će se do 2030. povećati za zapanjujućih 30% zbog korištenja sve većeg broja malih aparata kojima baterije nisu dugotrajne. Stoga, u segmentu smanjivanja buduće potrošnje, SunPartner vidi svoju priliku za napredak.

Kako su e-čitači i tableti najzanimljivi  zbog svojih velikih zaslona, nudi se mogućnost konstantnog održavanja baterije putem solarnih fotonaponskih ćelija – ukratko, ne bi morali nikad puniti nijedan takav uređaj.

Vanjska svjetlost daje punu iskorištenost sunca na punjenje baterije, dok unutarnja svjetlost smanjuje iskorištenost na 15-20% ukupnog kapaciteta.

Trenutno SunPartner ima ugovor s 10-ak najvećih proizvođača mobitela, te se njihovi proizvodi očekuju na tržištu početkom 2014. godine.

Fotografije: SunPartner

Izvor: venturebeat.com

Tagovi: , , , , ,


O autoruPovratak na vrh ↑
  • ekonomski rjecnik